Jártatógépet házilag lehet csinálni? Mi szükséges hozzá?
Kedves utolsó, a ló alapvető lételeme a szabadság. Vagyis egyetlen tisztességes lótartó hely sem lehetséges KARÁMOK nélkül! Márpedig ha kirakod a karámba a lovat, az ezerszer jobb a lónak, mint a jártató. Nekem ugyan meg nem magyarázod, hogy a lónak bármi pozitív származna abból, hogy egy gépben kering körbe-körbe!
Nehogy már jártatógépre van pénz meg hely, karámra meg nincs, ez nonszensz! Még egy kis méretű karám is sokkal jobb, ha abban téblábol a ló egész nap, mint ha a jártatóban kavarog szegény.
Ha nincs karámra hely, akkor ott nem tartanám a lovamat. Egyébként pedig ha lelovagoltad, vidd ki kézen legelni, sétálni, a jártatóban NEM fogja jól érezni magát, ez neked a lelkedet lehet ápolja, de ha a ló fejével gondolkodsz, akkor nagyon nem. Ennyi.
Egyébként pedig lótartó hely van ezer, ha nincs tisztességes helye a lónak, akkor nem ott tartom, ennyi.
Azt kéne belátni, hogy a jártató, a fedeles, a fűtött öltöző meg a luxus istálló nem a ló kényelmét, hanem a lovasét szolgálja. Egy lónak nem kell más, csak megfelelő nagyságú karám (jó lenne a legelő, de értem, hogy azért az nem mindenütt megoldható, karám viszont igen!, ha nincs rá hely, akkor oda nem építek lovardát), fedél a feje fölé télire (nem kell még boksz sem, nyilván a versenyzel, nem baj ha van, de amúgy tökéletesen boldog a ló egy beállóval) és tisztességes takarmány. Ennyi. Ezt azért nem olyan nehéz biztosítani.
Ezzel egyetértek, de azt is el kell tudni fogadni, hogy rengeteg olyan hely van, ahol nincs elég karám és akkor igenis jobb, ha a ló fél órát sétál, nem csak álldogál egész nap. A kérdező biztosan nem sportistálló-tulajdonos, de ha az lenne is jól tenné, ha lenne jártatója, mert ugye annyi tisztességes méretű karám a világon nincs, amennyibe egy 30-40 lovat tartó istálló sportlovai egyenként beleférnek. A jártató semmiben nem különbözik attól, mintha fél órát futószáron sétálna a ló. Szerintem akkor sem szenved és a jártatóban sem szenved. Sétál. Nehogy már ez is lókínzás legyen. Nem azt mondom, hogy létszükséglet, de adott körülmények között igenis nagy hasznát lehet venni.
Én sem tartanám olyan helyen a lovam, ahol nem lehet karámban egész nap, így a jártatót sem venném igénybe, de vannak olyan helyek, ahol ez amolyan ártalomcsökkentésként funkcionál.
A jártató gép használata célszerü:
-ha több ló bemelegítéséhez/lesétálásához kell
-ha állat klinikákon használják
-ha a lovaknak nincs más mozgási lehetőségük
A személyes kényelmet szolgálja akkor:
-ha pár ló bemelegítéséhez/lesétáltatásához kell
-ha futószárazás helyett vesszük igénybe
-ha EGY sánta ló napi mozgását szolgálja
Jártatógép használta tilos:
-ha ez szolgálja az egészséges ló/lovak mozgását napi szinten
-ha legelő van, de a ló sétál napi 15 percnél többet
-ha a boxban tartott egészséges ló napi 30 percnél többet sétál benne
jajj ne engem próbáljatok megfejteni h félek meg ilyenek :D és ki mondta hogy egy lóról van szó? :D
a kérdésre kell válaszolni enm egymást fikázni... engem csak érdekelt, mert hallotta hogy egy ember belefogott ebbe. Ezért érdekelt volna mások véleménye is. :D
nyugodjatok le :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!