Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Jártatógépet házilag lehet...

Jártatógépet házilag lehet csinálni? Mi szükséges hozzá?

Figyelt kérdés
2014. okt. 4. 16:28
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Kedves utolsó, a ló alapvető lételeme a szabadság. Vagyis egyetlen tisztességes lótartó hely sem lehetséges KARÁMOK nélkül! Márpedig ha kirakod a karámba a lovat, az ezerszer jobb a lónak, mint a jártató. Nekem ugyan meg nem magyarázod, hogy a lónak bármi pozitív származna abból, hogy egy gépben kering körbe-körbe!

Nehogy már jártatógépre van pénz meg hely, karámra meg nincs, ez nonszensz! Még egy kis méretű karám is sokkal jobb, ha abban téblábol a ló egész nap, mint ha a jártatóban kavarog szegény.

2014. okt. 6. 07:38
 12/18 anonim ***** válasza:
Egy kisméretű karámban csak áll a ló és néz ki a fejéből, nem sétál. És nem mindenhol van annyi hely, hogy a lovak kilométereket tegyenek me friss, zöld füvet legelve, meg közben ott csordogál a patak friss vize is....persze. Igen nívós(nak mondott) helyeken is van, hogy ugye kizárólag egyenként karámoznak, nyilván nincs mondjuk 30 akkora karámjuk, amiben a ló jókat tud mozogni. A jártatónak van haszna. Ha pl. nem dolgozik a ló, sétál benne napi 20 percet és egyrészt aznap már "csinált valamit", másrészt kicsit átmozgatta magát. Ahol meg a boxból jön ki, nem hülyeség előtte egy 20 percre jártatóba tenni, vagy éppen lovaglás után. Egy izzadt lovat nem biztos, hogy mindig van idő 30 percig léptetni, hogy leszáradjon. És itt nem arról beszélek, hogy valakinek van két lova és lusta őket lovagolni, meg karámot építeni. Hanem van egy sportistálló 30 lóval, ebből 20 készül, sokkal praktikusabb a lovat jártatóban lesétáltatni, mint lovas alatt léptetni fél órát. Ez nem azt jelenti, hogy a lovas nem sétáltatja le - vagy be! De nem annyi ideig. Vagy gondoljátok, hogy pl. külföldi sztárlovasok minden lóval ezt megcsinálják? Van, hogy külön lovas van arra, hogy konkrétan bemelegítse a lovat (nem lépésre gondolok) a lovasnak, hogy az csak az érdemi munkára üljön fel rá. Aztán lesétáltatásra visszaadja. Na, röviden a jártatógép nem az ördögtől való.
2014. okt. 6. 08:09
 13/18 anonim ***** válasza:
Oké. Ismerek olyan helyet, voltam is ott egy ideig, ahol egy darab kis méretű karám van. A lovam áll, és néz ki a fejéből. Már, ha bejut (!), mivel a tartó dolga, hogy kirakja-e a lovát, vagy sem, nem a lovászé, így pedig ha egyszerre érek ki 4-5 másik emberrel, akkor a leggyorsabbé a karám, a többiek meg állnak és néznek, marad a jártató. Legelő nincs, másik arám nincs, nem is lesz, mert természetvédelmi övezet, nem lehet terjeszkedni. Jártató meg lovaglás, ennyi van. Márpedig ha lelovagoltam a lovam, de még van időm pl. ésőbb visszamenni, akkor én kirakom akár jártatóba is, és igen, hidd el, hogy jobb, mint, ha ott döglik a bokszában, és "pihen", vagy, ha a lóf.nyi karámban teszi ugyanezt. Egy tisztességes méretű karámban nyilván más a helyzet.
2014. okt. 6. 20:48
 14/18 anonim ***** válasza:

Ha nincs karámra hely, akkor ott nem tartanám a lovamat. Egyébként pedig ha lelovagoltad, vidd ki kézen legelni, sétálni, a jártatóban NEM fogja jól érezni magát, ez neked a lelkedet lehet ápolja, de ha a ló fejével gondolkodsz, akkor nagyon nem. Ennyi.

Egyébként pedig lótartó hely van ezer, ha nincs tisztességes helye a lónak, akkor nem ott tartom, ennyi.

Azt kéne belátni, hogy a jártató, a fedeles, a fűtött öltöző meg a luxus istálló nem a ló kényelmét, hanem a lovasét szolgálja. Egy lónak nem kell más, csak megfelelő nagyságú karám (jó lenne a legelő, de értem, hogy azért az nem mindenütt megoldható, karám viszont igen!, ha nincs rá hely, akkor oda nem építek lovardát), fedél a feje fölé télire (nem kell még boksz sem, nyilván a versenyzel, nem baj ha van, de amúgy tökéletesen boldog a ló egy beállóval) és tisztességes takarmány. Ennyi. Ezt azért nem olyan nehéz biztosítani.

2014. okt. 7. 07:27
 15/18 anonim ***** válasza:

Ezzel egyetértek, de azt is el kell tudni fogadni, hogy rengeteg olyan hely van, ahol nincs elég karám és akkor igenis jobb, ha a ló fél órát sétál, nem csak álldogál egész nap. A kérdező biztosan nem sportistálló-tulajdonos, de ha az lenne is jól tenné, ha lenne jártatója, mert ugye annyi tisztességes méretű karám a világon nincs, amennyibe egy 30-40 lovat tartó istálló sportlovai egyenként beleférnek. A jártató semmiben nem különbözik attól, mintha fél órát futószáron sétálna a ló. Szerintem akkor sem szenved és a jártatóban sem szenved. Sétál. Nehogy már ez is lókínzás legyen. Nem azt mondom, hogy létszükséglet, de adott körülmények között igenis nagy hasznát lehet venni.

Én sem tartanám olyan helyen a lovam, ahol nem lehet karámban egész nap, így a jártatót sem venném igénybe, de vannak olyan helyek, ahol ez amolyan ártalomcsökkentésként funkcionál.

2014. okt. 7. 07:50
 16/18 anonim ***** válasza:

A jártató gép használata célszerü:

-ha több ló bemelegítéséhez/lesétálásához kell

-ha állat klinikákon használják

-ha a lovaknak nincs más mozgási lehetőségük

A személyes kényelmet szolgálja akkor:

-ha pár ló bemelegítéséhez/lesétáltatásához kell

-ha futószárazás helyett vesszük igénybe

-ha EGY sánta ló napi mozgását szolgálja

Jártatógép használta tilos:

-ha ez szolgálja az egészséges ló/lovak mozgását napi szinten

-ha legelő van, de a ló sétál napi 15 percnél többet

-ha a boxban tartott egészséges ló napi 30 percnél többet sétál benne

2014. okt. 7. 16:27
 17/18 anonim ***** válasza:
Tök jó, hogy neked akár 30-40 lóra is lenne időd kézen elvinni egyenként őket 30-40 percre munka után... Irigyellek ezért a baromi sok idődért, de tényleg. Ha ettől szenved a ló, akkor szenvedjen, 'szameg. Ennyire kínzás neki a futószár, a lovaglás, a kocsizás is, szóval a legjobb, ha kirakjuk legelőre, nem körmöljük, nem is nézünk rá, és kaját/vizet se adunk nekik. Majd talál magának, a vadonban is talált, ha nem, éhendöglik. Legalább természetes... Kezd már megint nagyon elharapózni ez a mi lókínzás.
2014. okt. 7. 20:00
 18/18 A kérdező kommentje:

jajj ne engem próbáljatok megfejteni h félek meg ilyenek :D és ki mondta hogy egy lóról van szó? :D

a kérdésre kell válaszolni enm egymást fikázni... engem csak érdekelt, mert hallotta hogy egy ember belefogott ebbe. Ezért érdekelt volna mások véleménye is. :D

nyugodjatok le :D

2014. okt. 8. 15:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!