Félek ugratni egy lóval, mert eléggé megijesztett párszor (nem ugratás közben, ugratás előtt/után) és már a legjobb barátnőmet is halálra rémisztette. Mit tegyek? Többi lent.
Beszéld meg ezt az edződdel, minél hamarabb!
Ha félsz, nem szabad ugrani, mert akár az életedbe is kerülhet!!!!
Ahogy az előző mondta, abszolút nem muszáj ugrani. Én 10 év alatt annyira tanultam meg, hogy ha terepen jön egy kidőlt rönk, magabiztosan tudjuk átugrani, akkor is, ha be-kire kell venni egy másikat, kb. 60-70 centiig. Aztán jónapot. Egyszerűen nem érdekel az ugrás, nem vonz, és ha én nem élvezem, akkor a lovam meg még annyira sem fogja.
Egyébként én úgy hiszem, hogy ha félsz az ugrástól, akkor vissza kéne lépni, és elsőre mondjuk a vágtát stabilizálni, majd ha az megy, akkor földön lévő rudak felett vágtázni, és addig, amíg a ló egyenletes, egy tempót nem megy (ekkor pontosan látnod kell a távolságot!), amit te diktálsz, onnan tovább sem lépni.
Másik lóra meg persze, hogy ülj fel, ettől függetlenül, az csak előnyödre válik, ha több lovat ismersz, többel is elboldogulsz.
Még egy apró dolog: a vágta három ütemű jármód. A ló ettől nem térhet el semmilyen irányba, amíg azt nem mondod neki! Ahogyan az iramot is te mondod meg, és nem ő. Sőt, még ha te modod is neki, hogy most rongyoljon előre, még akkor is csak addig jó, hogy megy, amíg tökéletesen kontrollálható. De ha valami nem emgy lassan, akkor gyorsan sem fog.
A ló a lendületességét nem pótolhatja fizikai értelemben vett lendülettel, ha puszta sebességgel pótolja pl. az ugrás előtt kifejtendő tolóerőt, az súlyos hiba, és korrigálásra szorul (+erőt és ügyességet is kell fejleszteni nála). Szóval elképzelhető, hogy maga a ló sem alkalmas itt és most az ugratásra, amit az edzőnek mondjuk fel kéne ismernie.
Én 3 dolgot tudok elképzelni: vagy te vagy képzetlen még az ugrómunkára, vagy a lovad alkalmatlan rá, vagy mindkettő.
Szerintem ki kéne próbálnod több lovat is, már csak azért is mert az téged fejleszt, ha különböző habitusú lovakon lovagolsz. Aztán, ha biztosan ülsz, és az irányítás is megy, akkor el kéne kezdeni idomítani, tehát az edződnek magyarázatokkal kéne téged és lovat segítenie és a segítségével elkezdeni korrigálni a hibákat (pl ha rohanós vagy vállazós ló). Aztán jöhetne csak az ugratás és persze az is fokozatosan, eleinte cavalettin, majd kis x (30-40 cm) aztán jöhetnek a magasabb akadályok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!