Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Hogyan tudom a lovamnak...

Hogyan tudom a lovamnak megtanitani hogy reagáljon a lábsegitsegekre (forduljon)?

Figyelt kérdés

2014. szept. 21. 13:55
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
100%

Valóban nem a magyarok találták fel, de mondjuk ha megnézzük a támadó magyar lovasíjászt, szinte mindig carrier-ben ábrázolják. Egyik másik nemzet sem használta ezt a vágtánál gyorsabb jármódot - nem véletlenül féltek körülöttünk a magyaroktól.

Ahogyan az sem véletlen, hogy a törökök távoztával visszaálltunk az iskolalovaglásra, és az újra erőrekapó könnyűlovasság, ami csata közben is iskolajármódokat használt, méghozzá a vágtához hasonlóakat, gond nélkül sepregette el a külföldieket. Az, hogy ma mindenki büszke rá, hogy a mezőgazdasági igás lovat tudja ide-oda rángatni, és ott marad, nem biztos, hogy absozlút büszkeségre ad okot. Inkább szegénységi bizonyítvány, hogy ide jutottunk, a nagy "lovas nemzet".

Nagy neveket meg rengeteget lehetne sorolni, és elgondolkodni, hogy a mai klasszikus iskola hívei vajon kiktől, mit, hogyan tanultak... Az nem véletlen, hogy a régi képeken, festményeken mindig iskolajármódot látunk, míg a maiakon nyújtott ügetést... Igaz, manapság az összeszedett ügetés is kihívást jelent, és jellemzően munkaügetést csinálnak inkább, amit ettől függetlenül díjaznak is a bírók, de ebbe ne menjünk bele. De réged evidens volt, hogy egy szobor egy iskolaálljt, egy redoppot, egy terre a terre-t mutat...

És persze, hogy nem kell mindenkinek redoppban közlekednie, de vannak alapok, amik a lovaglás során nem elkerülhetőek, és akiben van alázat a szakma és a ló (!) felé, az elismeri, hogy az edzőre, a külső kontrollra szükség van.

Akinek meg mindegy, annak marad a lovon utazás, igen. De az elég messze esik az idomítottságtól, tanítani a lovat valamire meg egy másik kérdés. Attól, hogy tud valamit, még nem lesz jól képzett.

2014. okt. 1. 21:42
 22/31 anonim ***** válasza:
100%

Hűha, ezt idézni kellene a tankönyvekben. Szerintem elmondja a lényeget, már ami a mai nagy réteget jellemzi, és természetesen tisztelet a kivételnek.

"Az, hogy ma mindenki büszke rá, hogy a mezőgazdasági igás lovat tudja ide-oda rángatni, és ott marad, nem biztos, hogy absozlút büszkeségre ad okot. Inkább szegénységi bizonyítvány, hogy ide jutottunk, a nagy "lovas nemzet"."

És szerintem el is jutottunk oda, hogy felesleges tovább vitázni...

2014. okt. 1. 21:49
 23/31 anonim ***** válasza:
Valóban, lehet utazni a lovon, jól fogalmazták meg előttem, meg lehet lovagolni. Jó kérdés, hogy az ember melyiket szeretné, illetve mennyire szeretné a lova egészségét (tesileg és mentálisan is) megőrizni. Egy olyan ló, amelyik egyensúlyban közlekedik, amelyiket végigvezették a kiképzési skálán (és valóban nem magasiskoláról beszélünk, csak alap belovagoltságról, amelynek itt kéne kezdődnie, szerintem) az sokkal tovább marad egészséges, tovább maradnak épek az ízületei, stb. Egyébként pedig nem létezik az az ember (a legnagyobbak sem!) aki külső kontroll nélkül tisztességes munkát tud a lóval végezni. Egyszerűen lehetetlen, mert sok minden nem érezhető vagy nem úgy érezhető nyeregből, mint lentről.
2014. okt. 2. 07:12
 24/31 anonim ***** válasza:

Én is be tudnám idézni a zabla és kengyel blogot. ;)

Évek óta nyomom már itt a szöveget a klasszikus képzésről, süket fülekre találva, nem hiszem, hogy nekem kellene magyaráznod, miről van szó.

És egyet is értek veled, részben. De értsük már meg, hogy ahhoz, hogy a lovát érzékenyebbé tegye az ülésre (mert innen indultunk ki), nem kell 5-10-20-30 ezres órákat vegyen és habár fontos, hogy ismerje a világ lovastörténelmét, de el kell ismerni, hogy az sem szükséges hozzá. Én is baromi szívesen járnék a Sabine Oettelhez kéthavonta saját lóval, de nem telik rá, így otthon végezzük az alapokat. Megvenném az eredetileg 30 ezerért forgalmazott french cavesson-t, de nem telik rá, így megcsináltattam ugyan azt ötezerből. Ha valakinek telik arra, hogy 100 ezret fizessen bértartásért, mert az úgy igényes, annak nagyon jó. Aki meg 25 ezret fizet és a susnyásban féloldalazik a lovával, arról meg nem készülnek olyan menő fotók! :D

Ha már ismerős vagy ezekben a "körökben", biztosan tudod, hogy Marijke de Jong elkezdte "forgalmazni" a "sajátmárkás" klasszikus alapképzést straigtness training néven és hogy mennyi online kurzust tart, mennyit ír arról, mit hogyan kell (ideális) csinálni. Vajon miért? Azért, mert az elméletet mindegy, hogy hallja az ember, vagy látja, vagy olvassa. Ígyis-úgyis oda kerül a sor, hogy ott áll a lovával szemben és próbálkozik. Ha van rá pénze, akkor van ott vele valaki, aki megmondja, hogy ne úgy, amúgy. Ha nincs ott, akkor azt látja, hogy a ló nem azt csinálja, amit kéne. És máshogy próbálja. És sikerül. És pont ugyan ott van nulla forintból, lehet, hogy kétszer annyi idő alatt, mint ahol azok vannak, akik rendszeresen járnak kurzusukra. És itt most nem nehéz, bonyolult feladatokról van szó, hanem az alapokról, mint amiről a kérdés is szól. Beterhel belülre, adja az indirekt segítséget, majd a direkt segítséget, ezt elismétli tízszer, hússzoz, százszor és a lova meg fogja érteni, tanulni. Nem agysebészet.

Aki nem hiszi, járjon utána.

2014. okt. 2. 08:39
 25/31 anonim ***** válasza:

Ehhez nem kell se blog, se más, elég megnézni 1-2 versenyt. Sőt, egy-két eredményes versenyzőt otthon, amikor készül, amikor az amúgy 0-24-ben tartott ló a bokszból már veiroterrel jön ki, és azzal is megy be, karámot, jártatót nem ismeri, a nyaka meg utoljára 3 évesen lehetett kinyújtva... De tök szépen nyújt, hurrá-hurrá (de meddig? Jövőre csinálja még, vagy 7 évesen mát vége? Mert, hogy 12 évesen már "kiöregedett" lesz, az szinte biztos). Meg ha még jobban behúzom a fejét, akkor majd úgyis összeszedi az önmagát. Lehet csinálni, meg a ló meg is csinálja, ha nem érzékeled, hogy valami nem jó, és nincs, aki szóljon, akkor szép és jó lesz ez így, sőt, még versenyhelyzetben azt is mondják majd, hogy tök jó.

És nem kell nyújtott ügtésig menni, lehet próbálkozni, de attól, hogy szerinted valami tökéletes, végre fasza, nem garantált, hogy tényleg az. És főleg az alapoknál ezt nem lehet megkerülni, és nem kell emenni Oettelhez, se máshoz. De kell edző, ennyi. A lovat végigvezetni egy kiképzési skálán úgy, hogy egy faszául belovaoglt lóval sem megy, nem lehet szakirodalomból. Kell valamilyen alap.

Ha holnap Pistike kimegy a lovardába, életében először lát egy lovat, meg is veszi már magának, mert most lesz 4 éves, lehet kezdeni belovagolni, és még fiatal is, hátha összeszoknak, mit mondasz neki? Próbálkozz nyugodtan, jó lesz az? Lehet próbálkozni, az első hibáig simán, de ott azt valahogy meg kell oldani, amit vagy meg tudsz, vagy tudás hiányában a "vagy nem" opciót meríted ki.

Jellemzően ahol a tudás befejeződik, az agresszió ott kezdődik... Ami hoz eredményt, de nem biztos, hogy a "legjobbat".

És itt nem lehet kifogás, hogy kocsiló, meg atyaúristen. Helyesen fogatolt lónál azért van ott az ostor, mert az is résztvesz a fordulatoknál, tehát már ismeri a ló, hogy valami megnyomja az oldalát, fordulni kell. Az előrehajtó segítség sokkal inkább ismeretlen számára.

Senki sem mondta, hogy ehhez 100 ezreket kéne fizetni a tartásra, és társai. Egyáltalán nem kell. De van, amit nem lehet megkerülni.

2014. okt. 2. 12:31
 26/31 anonim ***** válasza:
Nem csak tízezrekért lehet edzőt találni és nem csak a sztáredző lehet jó edző. Egész sok olyan jó szemű, stabil tudású lovas van, aki képes és hajlandó ezeket az alap dolgokat megtanítani. De hiába nézi meg a lovas videón vagy olvassa el könyvben a dolgokat, megcsinálni nem fogja tudni. Ahhoz segítség kell, magyarázat ott helyben, külső kontroll. Ha olyan egyszerűen menne, hogy elolvasom, hová terhelek meg hová pakolom a lábamat, akkor mindenki megcsinálná. De ez nem így működik.
2014. okt. 2. 14:58
 27/31 anonim ***** válasza:

Nem tudom, hogy jönnek ide a versenyző lovasok, meg az, hogy mennyiben más a mai díjlovaglás a mondjuk harminc évvel ezelőttihez képest...

Mondj nekem kérlek egy olyan edzőt, aki segítene nekem abban, hogy a kézen történő munkát a lovammal fejlesszem. Békés megyében légyszíves, köszi! :)

Nem Pistikéről van szó, aki még életében nem látott lovat. A kérdezőnek már van lova, lovagol - ki tudja, hogy - és ez az egyszem kérdése van, hogy hogyan tehetné kevésbé szárfüggővé a lovaglását. Az, hogy kipróbálja, amiket írtunk, nem fogja megölni sem őt, sem a lovát, sőt, ártani sem fog neki. Maximum nem boldogul. Ha kitartóan gyakorolja, akkor viszont érhet el eredményt, amit valószínűnek tartok. De ha nem, akkor sem dől össze a világ.

A fenti kérdésben pl. az agreszió egyáltalán nem játszik. Nem azt kérdezte, hogyan szedje össze, amit esetleg megpróbálhatna úgy elérni, hogy elöl fogja, hátul hajtja, azt' majd kaksít a lú... Van egy képzetlen lova, amit érzékenyebbé szeretne tenni. Azzal, hogy lépésben elkezdi próbálgatni a fordulatokat üléssel, semmilyen módon nem tud erőszakot tenni a lován.

Utolsó: hát, én megcsinálom az alap dolgokat. Rosszabb nem lett a lovam, mióta megvettem és ez az, ami a legbiztosabb, 100%-os visszajelzést adja a lovas számára. Mert könnyen lehet, hogy olyan edzőt találnék csak, aki nem osztja az én elképzeléseimet és a végén nem olyan lenne a lovam, amilyennek én szeretném. Most meg haladunk egy úton, egy olyan úton, ami számomra szimpatikus. Baromira örülnék, ha lenne valaki, aki segítene benne, de sajnos nincsen.

Ha jól sejtem, valamelyikőtök szokta írni, hogy dolgozik a lovával kézen. Ha ez így van, vele szívesen folytatnám a beszélgetést privátban.

2014. okt. 3. 12:52
 28/31 anonim ***** válasza:

Neki sincs edzője, csak pípron, igen, ez a részlet kimaradt. Szóval nekem ez az aktuális mélypont, és nyilván senki se szól neki, hogy az a szerencsétlen már a bokszában is feligazítva alszik lassan...

Biztosan van jó edző arrafelé is, nem ismerem az egész ország lovasnépét azért. Keresgélni kell, nézelődni, referenciáit megnézni (hogy megy egy általa edzett ló-lovas páros, megnézni 1-2 edzését).

Én úgy hiszem, hogy pont az alapok azok, ahol nincs helye kísérletezésnek. Azt meg kell tanulni, edzővel, kész. Onnantól lehet próbálkozni, de alapok nélkül nincs mivel próbálkozni. Ha már tudod, mit csinálsz, miért és hogyan, akkor kísérletezhetsz, hogy valamit hogyan tudnál elérni. Amíg ez nem megy, addig nincs miről beszélni szerintem.

Én se veszek neki 9 edzést. Sőt. Csak nyáron vannak rendszeresen edzéseim, évközben elvétve 1-2, ha úgy alakul, mert a közelemben nincs olyan, akitől szívesen vennék edzéseket, a suli miatt viszont itt kell tartanom a lovat. Nyáron pedig megyek vele oda, ahol érdemi segítsééget tudnak adni, korrigálják,ami időközben elcsúszott, együtt összerakjuk, amin az év alatt dolgoztam, és kapok egy adag irányelvet, gondolkodni és fejlesztenivalót. Aztán év közben ló nélkül kb. 2-4× leugrok egy-egy edzésre, de ennyi, inkább addig gyűjtöm azt az összeget, ami a nyáron kelleni fog edzésekre. Ha nagyon sok a fölös pénzem (höhöhö...) talán elmegyek nevesebb emberhez is, de ennyi. És működik.

Persze örülnék, ha lenne valaki itt konkrétan, aki tud velem foglalkozni, segíteni, biztos, hogy jobban és többre jutnék, mint most, mert jelenleg a közvetlen közelemben senki sem osztja az én nézeteimet, átállni arra, amit a többség művel (bármi bajod van, kösd le a fejét, a baj mikéntjétől függően veiroter, gumikarikás, gogue, chambon, mind egyszerre, stb...), nem vagyok hajlandó.

Azt nem tudom, rám gondolsz-e konkrétan, vagy a másik 75%-ra, én is dolgozgatom a lóval kézen, bár elég macerásan, mert elég magas jószág, kb. egymagasak vagyunk vele, ezért leginkább csak az alap dolgokat tudom vele csinálni, de azért igyekszem - meg szívesen beszélgetek is róla, tapasztalatok mindig jól jönnek.

2014. okt. 4. 21:42
 29/31 anonim ***** válasza:

Még mielőtt a lovamat megvettem, már nézegettem a környékbeli edzőket. Találtam is egyet cirka 30 km-re, a (díj)lovasiskola elmélete nagyon jól össze volt rakva, klasszikus alapok, stb, már el is terveztem, hogy ő lesz az én emberem. Aztán láttam versenyben lovagolni...

Ugyanazon a napon láttam valamennyi környékbeli díjlovast is...valami katasztrófa volt.

Az én lovam is egymagas (1,60-asok vagyunk mind a ketten), átérzem a helyzeted. :)

Épp arra gyúrok, hogy ne nagyon kelljen átnyúlkálni felette és akkor nem jelent problémát a magassága.

És itt jön be a képbe, hogy nincs fedeles, nincs "fal", baromi nehéz. De így is lehet. Csak sokkal lassabban.

2014. okt. 5. 09:22
 30/31 anonim ***** válasza:
Nálunk van fedeles, csak én nem jutok be oda, főleg nem kézen, mert ugró edzés így, 6-7 lovas osztály úgy... Én sövény mellett dolgozom, ha valamiért kell a fal.
2014. okt. 5. 13:29
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!