Lovaglaskor a lovas, hogy marad a lovon, melyik testreszevel tartja magat? A kantarba kapaszkodik es a terdevel, combjaval szorit? Mi gatolja a leesesben?
Koszonom a valaszokat!
Az,hogy lovagolni nem tudok,meg nem jdlenti azt, hogy gozom sincs a lorol. A minap a csiko apjat neztuk meg egy fedezteto allomason, a ferfi egy szoval sem irt le minket,kedvesen es segitokeszen valaszolt ha kerdeztem, nemhogy a fejemhez vagta volna,minek veszek lovat ha nem ertek hozza,stb. Nos,akitol vettuk,azt mondta,nem kell ott lenni a loval ha ellik. Ha hallgatunk ra, a kiscsiko halott!!! Ott voltunk,messzirol figyeltuk es bizony olyan szepen elakadt,hogy az anyja nem tudta kiszabaditani a burokbol,en teptem le a fejerol es en segitettem ki az elakadt labat! Ja,es a volt gazdaja tud lovagolni,sot,kocsit hajtani is es nem ez volt az elso lova. Vannak meg hisnyossagaim,de nalunk millioszor jobb helye van es jobb dolga ezt ki merem jelenteni.
Azért tényleg nem árt művelődni is, főleg lótartás terén takarmányozás és hasonlók, mert múltkor itt volt egy csaj a gyakorin, akinek úgy lett lova hogy azt se tudta hogyan kell lekefélni. És hiába imádja az ember a lovat, dédelgeti eteti mindennel, amit ő jónak talál, láttam már lovat, amelyik a majomszeretetbe pusztult bele. Szóval legalább az alapvető dolgokkal nem árt tisztában lenni, mint pl azzal, hogy a ló nem disznó és nem kéne bele vödör számra nyomni a kukoricát napi 2x (csak példaként írtam, mert találkoztam ilyennel is).
Hogy megértsd a lovaglás mikéntjét érdemes elmenni egy lovardába és lovaglóórákat venni, ott hidd el "megvilágosulsz", hogy miként is marad fent az ember, de az igazi az, amikor már annyira belejössz, hogy már nem az ülésedre figyelsz.
A lótartásra visszatérve, pedig érdemes ló etológiájával kapcsolatos könyveket olvasni, mert sokan hagyják, hogy a fejükre nőjön a lovuk. Ez póninál fokozottabban jelentkezik, mert kisebb termetéből adódóan az emberek képesek elbagatellizálni a jelzéseket és aztán jönnek, hogy miért rúg, meg harap, meg bunkó, az addig kedves családi kedvenc.
Ajánlott olvasmányok: Értsük meg a ló viselkedését! (Robert M. Miller)
Ló és lovas összhangja: a segítségek (Clarissa L Busch)
A helyes ülés
A lovas egyensúlyának és biztonságérzetének elnyerése (Dr. Ina G. Sommermeier)
Lótartók könyve - Lovasakadémia 16.
A jól képzett lovas - Lovasakadémia 12.
Koszonom!
Folyamatosan olvasok,lovasoktol kerdezek, gyakorkati tapasztalatokat hallgatok meg tapasztalt lotartoktol. Bar a ponink volt gazdaja is tapasztalt, de megsem tartott fontosnak olyan dolgokat,amik fontosak. Az instrukciot a szulesnel mondjuk o mondta telefonon,pl hol fogjam meg a csikot,hogy huzzam mikor elakadt. De ha tenyleg hallgatunk ra es magara hagyjuk szules kozben...bele sem akarok gondolni. Es a lo most apoltabb is,pedig en tenyleg nem vagyok szakerto. A kajajat tudjuk,mit szsbad,mit nem :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!