Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Lovaglaskor a lovas, hogy...

Lovaglaskor a lovas, hogy marad a lovon, melyik testreszevel tartja magat? A kantarba kapaszkodik es a terdevel, combjaval szorit? Mi gatolja a leesesben?

Figyelt kérdés
2014. szept. 5. 21:03
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
Térddel, combbal szorítasz. Szárba tilos kapaszkodni, csak a kapcsolattartásra szolgál a lóval és némi segítség az irányításhoz, de főleg csizmasegítségekkel, testsúllyal, csípővel irányítod a lovat.
2014. szept. 5. 21:04
 2/19 A kérdező kommentje:
Brutalis combizomnak kell lennie egy lovasnak ha vagtazik akkor,nem? Vagy csak technika?
2014. szept. 5. 21:07
 3/19 anonim ***** válasza:
egyáltalán nem kell "szorítani". felveszed a ritmusát a testeddel és ennyi. hosszú gyakorlás kérdése és valóban kialakul egy lovagló izomzat, de ha rendszeresen jársz alig érzed. nem erőből tartod fenn magad, hanem ritmusból.
2014. szept. 5. 21:14
 4/19 A kérdező kommentje:
Olyan hihetetken elkepzelnem, hogy vagta kozben konkretan kapaszkodas nelkul "zotykolodik"(tudom, hogy rossz szo,nem jut eszembe frappansabb) es nem esik le. Gondolom jol fejlett/fejlesztett egyensulyerzek is kell. Nagyon szeretnek lovagolni,sosem voltam lovas,nem lattam bennuk szepseget se,aztan lett egy ponink egy honapja es be vagyok hulyulve, mar lovagolnek ezerrel :) Megszerettem nagyon,en latom el,en tisztitom, a csikojat a napokban en mentettem meg szules kozben... beleszerettem :))))))
2014. szept. 5. 21:21
 5/19 anonim ***** válasza:
Nem kell a lóból kiszorítani a szuszt, de ellen kell tartanod, különben lefordulsz. Ha nem szorítasz, csak "felveszed a ritmust", akkor simán lecsúszol, viszont nem kell ráfeszülni a lóra sem. Annyi kell, hogy bármilyen jármódban fent maradj és persze, izomból dolgozz (könnyűügetésnél, kikönnyítésnél, stb.) De tényleg ne úgy képzeld el, hogy most befeszítesz, mint az állat és úgy maradsz :D
2014. szept. 5. 21:58
 6/19 anonim ***** válasza:
De ha lovagolni szeretnél tanulni, az amúgy sem úgy kezdődik, hogy majd te felülsz a lóra és majd lesz valami. Keresned kell egy jó edzőt, aki jól megtanít téged az alapokra. Ha már elértél arra a szintre több év után, hogy egyedül is megy, lovagolhatsz otthon egyedül is, de akkor is szükséged lesz edzőre, mert az üléseden, technikádon javítani mindig lehet. A fent maradást a lovon, a helyes ülést, a ló megfelelő irányítását és a többit amúgy sem lehet se könyvből, se internetről megtanulni - persze olvasgatni róla mindig lehet és hasznos is, de semmi nem helyettesíti a gyakorlatot és a jó tanárt.
2014. szept. 5. 22:02
 7/19 anonim ***** válasza:
Én nemrég kezdtem egy helyen lovagolni. Munkáért cserébe vagyok ott, na mindegy hosszú. Ott könnyített ügetést próbáltatták ki velem,hát nem olyan nehéz, azt mondta a srác hogy a combbal tartsam magam, a sarokkal nem kell. Ha a comb tart akkor nem esek le.Egyébként másnap nagyon durva izomlázam lett a kiemelkedésektől, de nagyon jó volt a lovaglás, élveztem, fiú létemre
2014. szept. 5. 22:14
 8/19 anonim ***** válasza:

Hát lehet a szárba kapaszkodni, csak nem érdemes, mert a ló egy idő után úgy vág le a bús életbe, mint annak a rendje. A ló szája nagyon érzékeny, finom dolog, ebbe beleteszel egy kapukulcs erősségű fémdarabot (!), ami mivel egy ponton tört (többségében), így még a szájpadlásába is bevág, nyomja a hordászt, ha kapaszkodsz benne, akkor a ló fogaiban is kárt tehet... A lónak hihetetlenül nagy a fájdalomtűrő képessége, ehhez is hozzászokik, ha muszáj - ezekre mondják, hogy kemény a szájuk, mert ezek aztán viszik a lovast, mint szél a szarps budipapírt, amint hozzáérsz a szájához, menekül a fájdalom elől, eszébe nincs megállni, fűrészelheted kedvedre...

A kantárba magába kapaszkodni meg aztán főleg baromság lenne - előregebeszkedsz, elkapod a pofaszíjat, és...? :)

Nem bántásból írom, nehogy magadra vedd, hanem azért, hogy próbáld meg kicsit átérezni. Én úgy gondolom, mindig gondoljuk meg, milyen az adott dolog a lónak, és ha ez bizony nagyon nem jó, akkor eszünkbe ne jusson. LEhet zablát használni, én is használok, de csak ésszel.

Elsősorban ami a lovon tart, az az egyensúly, folyamatosan szorítani nem kell és nem is szabad, hát én se örülnék, ha idejönne egy nagydarab benga állat, rávetné magát a hátamra, és egy laza mozdulattal kipréselné belőlem a szuszt is, miközben folyamatosna biztatna, hogy amúgy menjek már. Ha én kicsit megszorítom combbal, beleülök a hátába, rendesen beleterhelve, az már felvevősegítség, azt közlöm vele, rövidüljön, vagy váltson jármódot (lefelé). Szerencsére a lónak nincs olyan jármódja, ami olyan lenne, mint ha sínen lenne, szóval nincs, ami konkrétan kisiklik alólad, ha nem kapaszkodsz ezerrel folyton. ;)

Én azt tanácsolom, hogy olvasgass egy kis szakirodalmat, és az alapján keress egy jó edzőt. Sajnos én kezdőként, minden háttértudás nélkül kerültem XY helyre, és így egyáltalán nem tűnt fel évekig (!), hogy amit csinálunk, az szép és ó, de köze nincs a lovagláshoz, igazából...

2014. szept. 5. 22:15
 9/19 anonim ***** válasza:
Semmivel nem kell/szabad kapaszkodni, ergo kizárólag az egyensúly tartja fenn a lovast a nyeregben. Ezenkívül lovagolja a lovat, nem csak utazik a hátán.
2014. szept. 5. 22:31
 10/19 anonim ***** válasza:

azért ez elég meredek ám, hogy úgy tartasz lovat (tudom, pónit) hogy halvány lila gőzöd nincs se a lovakról, se a lovaglásról, se semmiről.

ráadásul nem csak hogy lovat vettél, egy vemhes lovat, aki úgy ellett le, hogy te semmit nem tudsz a lovakról.

legalább 1-2 könyvet elolvashatnál! ettől lovagolni persze nem fogsz tudni, de talán kevesebb baklövést követsz el a tartás során.

2014. szept. 6. 00:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!