Lovaglaskor a lovas, hogy marad a lovon, melyik testreszevel tartja magat? A kantarba kapaszkodik es a terdevel, combjaval szorit? Mi gatolja a leesesben?
Hát lehet a szárba kapaszkodni, csak nem érdemes, mert a ló egy idő után úgy vág le a bús életbe, mint annak a rendje. A ló szája nagyon érzékeny, finom dolog, ebbe beleteszel egy kapukulcs erősségű fémdarabot (!), ami mivel egy ponton tört (többségében), így még a szájpadlásába is bevág, nyomja a hordászt, ha kapaszkodsz benne, akkor a ló fogaiban is kárt tehet... A lónak hihetetlenül nagy a fájdalomtűrő képessége, ehhez is hozzászokik, ha muszáj - ezekre mondják, hogy kemény a szájuk, mert ezek aztán viszik a lovast, mint szél a szarps budipapírt, amint hozzáérsz a szájához, menekül a fájdalom elől, eszébe nincs megállni, fűrészelheted kedvedre...
A kantárba magába kapaszkodni meg aztán főleg baromság lenne - előregebeszkedsz, elkapod a pofaszíjat, és...? :)
Nem bántásból írom, nehogy magadra vedd, hanem azért, hogy próbáld meg kicsit átérezni. Én úgy gondolom, mindig gondoljuk meg, milyen az adott dolog a lónak, és ha ez bizony nagyon nem jó, akkor eszünkbe ne jusson. LEhet zablát használni, én is használok, de csak ésszel.
Elsősorban ami a lovon tart, az az egyensúly, folyamatosan szorítani nem kell és nem is szabad, hát én se örülnék, ha idejönne egy nagydarab benga állat, rávetné magát a hátamra, és egy laza mozdulattal kipréselné belőlem a szuszt is, miközben folyamatosna biztatna, hogy amúgy menjek már. Ha én kicsit megszorítom combbal, beleülök a hátába, rendesen beleterhelve, az már felvevősegítség, azt közlöm vele, rövidüljön, vagy váltson jármódot (lefelé). Szerencsére a lónak nincs olyan jármódja, ami olyan lenne, mint ha sínen lenne, szóval nincs, ami konkrétan kisiklik alólad, ha nem kapaszkodsz ezerrel folyton. ;)
Én azt tanácsolom, hogy olvasgass egy kis szakirodalmat, és az alapján keress egy jó edzőt. Sajnos én kezdőként, minden háttértudás nélkül kerültem XY helyre, és így egyáltalán nem tűnt fel évekig (!), hogy amit csinálunk, az szép és ó, de köze nincs a lovagláshoz, igazából...
azért ez elég meredek ám, hogy úgy tartasz lovat (tudom, pónit) hogy halvány lila gőzöd nincs se a lovakról, se a lovaglásról, se semmiről.
ráadásul nem csak hogy lovat vettél, egy vemhes lovat, aki úgy ellett le, hogy te semmit nem tudsz a lovakról.
legalább 1-2 könyvet elolvashatnál! ettől lovagolni persze nem fogsz tudni, de talán kevesebb baklövést követsz el a tartás során.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!