Túl agresszívan léptem fel?
Ezt a csatát megnyerted az tény, viszont tényleg utána kell járni, hogy ez csak sima hiszti, vagy tényleg nem bírja a hevedert. Amikor nyugisan tűri a nyergelést, akkor dicsérd meg, kapjon pozitív megerősítést, hogy most jól viselkedik. Ez főleg egy büntetés után fontos dolognak tartom.
A hevederiszonyt azzal is tesztelheted, hogy futószáras hevedert teszel rá, ezzel szűrheted, hogy a nyereg látványa=munka okozza a problémát, ha akkor is hiszti van, akkor nem ártana utána nézni a felszerelésnek és a lónak, mert lehet tényleg töri valahol. Esetleg tehetsz rá szőrmét.
A ménesben a vezérkanca olyat rúg a rendbontó oldalában,hogy csak úgy döng.Vagy akkorát harap bele,hogy azt rendesen megérzi.Ha a normális figyelmeztetésből nem tanul,ez a büntetés.
Te sem tettél mást,mint erélyesen figyelmeztetted és helyretetted a rangsort.Felejtsd el,ne rágd magad ezen.Én nem bántok állatot,a húsz év alatt talán ha két lóval bántam hasonlóan,de nem bántam meg.
Tanulni biztos tanult, de még mindig próbálgat.
Épp most olvasom Monthy Roberts könyvét és abban benne van, hogy egy csikó a ménest állandóan terrorizálja. A vezérkanca elküldi jó pár órára a ménestől, vissza engedi, megint terroristát játszik a csikó és ez megy még egy darabig, míg a csikó meg nem tanulja, hogy mi a rend.
Igazából merem ajánlani a könyvet, mert tényleg sok olyan van benne, amit tud hasznosítani az ember a lovakkal szemben, ha hasonló probléma van. Bár nem kell feltétlen az ő elveit követni, de 1-2 helyzetben lehet jól jön :)
Szerintem semmi gond nem volt az eljárásoddal. Az állatok a könyörgésedből, a kérlelésedből nem értenek semmit. Először ráhúztál, utána ugyanazt csinálta, úgyhogy annyira nem hatotta meg a dolog. Harmadszorra már nem próbálkozott. Mindenképpen meg kell tanulnia, hogy ki hol áll a rangsorban, kivel mit lehet tenni. Mivel hatalmas méret és erőkülönbségek vannak köztetek, így ha ilyen brutális módszerekkel is, de meg kell tanulnia, hogy nem játszhat ilyent.
Viszont!!! Nevelni, tanítani csak büntetéssel nem lehet, így nagyon jól tetted, hogy megdicsérted, mikor nem próbálkozott. Fontos, hogy meglegyen a pozitív megerősítés is, sőt, az erős legyen, vagyis akár jutalamfalatot is adhatsz neki, ha nem mászik rád, majd ha egyre gyakrabban csinálja jól, csökkented a "minőséget", csak simi, aztán csak néhány szép szó, és megtanuljy. Természetesen hatalmas türelem kell hozzá, és mint írták, elhanyagolhatatlan, hogy kiderítsd, hogy miért csinalja ezt. Kitartás a kis makacshoz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!