Elhanyagolt lovat bejelentenétek?
Úgy tűnik, ennek is eljött az ideje, hogy lovas témában kérdést tegyek fel... :)
Az egyik bértartó lova hetek óta fogy. Amikor odakerült is sovány volt, de normális takarmányozás (semmi extra, csak zab, széna) mellett felhízott, nemrég azonban elkezdett összefele menni. Orvost nem hív hozzá, még "kutyadokit" sem, hanem nagy nehezen eljutott odáig, hogy kiegészítőket vásárolt neki, meg többféle abrakot, amiből naponta kétszer több, mint fél vödörrel kap a ló. Persze ettől nemhogy nem gyógyul meg, de nem is hízik, hiszen a probléma nincs megoldva. Ma szóba került, hogy vajon meddig kellene tétlenül néznünk, ahogy a ló elfogy és nem kap segítséget. Évek óta állatmentéssel foglalkozom, főleg kutyákkal. Ideiglenes befogadó vagyok, láttam már egyet's mást és tudom, hogy ha az a ló kutya lenne, már nem lenne a gazdájánál. Azon gondolkoztam - mivel úgy tűnik, hogy a kedves tulajdonos addig nem fog állatorvost hívni, amíg ló egyszercsak nem bír majd felkelni - hogy ha tovább fogy a ló és továbbra sem kap ellátást, mozgósítom az ismeretségi körömet (állatmentők + hatósági állatorvos). Persze a lovat nem fogják elvenni, de jogilag állatkínzásnak minősül az eset, így figyelmeztetést biztosan kapna és attól talán észhez térne, míg nem késő.
Mit gondoltok? Voltatok már ilyen helyzetben?
Köszönöm a javaslatod, de egyrészt rendszeres féreghajtás van az egész állomány számára, másrészt nem fogok más lovának semmit sem venni.
Normális esetben nem halott egy olyan ló, amelyiknek azt sem tudni, mi baja. Ki kell vizsgáltatni és kezeltetni. Aki erre nem hajlandó, az meg se vegye és ne nézesse mással, ahogy elfogy.
Ha bértartásban van, akkor a lovarda tulajának illene lépnie és a gazdát figyelmeztetnie a lova nem megfelelő egészségügyi állapotára. Sok helyen a bértartási szerződésbe is benne van, ha a ló beteg, akkor a tulajnak kötelessége orvost hívnia, amennyiben nem teszi meg, úgy az üzemeltető hívja ki ,és a számlát hozzácsapja a bértartási költséghez.
Amúgy fogát néztétek már? Lehet meg kell reszelni, mert ettől is fogyhat.
A foga volt reszelve.
Szerződésük szerintem nincsen, de egyébként sem hiszem, hogy van olyan, aki a bértartott lovat orvosilag ellátná, aztán vagy visszakapja a pénzét, vagy nem. Minden nap el van neki mondva, hogy hívjon orvost.
Az ilyennel tényleg nem nagyon lehet mit kezdeni :(
Max azt mondanám, hogy van 2 hete, vagy orvost hív, vagy kereshet másik bértartást.
Na igen, de azzal csak annyit érnénk el, hogy nem kéne néznünk. A lovon nem segítene. Elvinné egy olyan helyre, ahol nem cseszegetik és csak akkor kerül szóba a téma, amikor egyik reggel már nem kel fel a ló.
Félelmetes egyébként, hogy mindeközben ő mennyire nagyon szereti a lovát, zargalássza a szerencsétlent majd' minden nap két órán keresztül. A háta is annyira fáj, hogy a múltkor meg akartam nézni a nyeregtörését és konkrétan elmenekült. Csípőproblémája is van, felajánlottam, hogy hívjunk ostheopatát közösen, megfelezve a kiszállást, mert az én lovamnak is szüksége lenne egy ellenőrzésre, de neeem, nincs annak semmi baja! Elképesztő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!