Mik ezek a gerincénél?
Figyelt kérdés
Mi lehet a ló gerincének első harmada mentén mindkét oldalon kis puklik vannak, amik érintésre egyáltalán nem érzékenyek, de kemények, kb. nagyobb borsó nagyságúak. Mindkét oldalon, de nem az egész gerinc mentén, csak az első harmadán találhatóak. Ez lehet hülye kérdés, de más lovon nem láttam ilyet, mik azok? A ló nem sovány, nincs hátproblémája, fiatal 5 éves.2014. jún. 23. 21:45
1/11 anonim válasza:
ha annyira szimmetrikus és egyenletes, hogy a rovarcsípés kizárható, akkor lehet törés, nyomás, pl nagyon koszos, vagy szakadt, feslett nyeregalátéttől, akár nyeregtől is.
2/11 anonim válasza:
lehet a rossz nyergeléstől, vagy egy meggyűrődött nyeregalátéttől.
3/11 A kérdező kommentje:
Mindig tiszta az alátétje, illetve a nyereg is illeszkedik rá. De ha nyeregtől van, akkor fájlalná nem? Nem tanúsít más magatartást. Nem a marjánál vannak ezek, hanem a háta tetején a gerinc mindkét oldalán - hát nem számoltam meg, de ha számszerűsíteni kellene, akkor kb. 8-8 db kemény nagyobb borsó nagyságú pukli mindkét oldalon. Tapintásra olyan, mintha a gerinc része lenne, mintha csont lenne.
2014. jún. 24. 14:29
4/11 anonim válasza:
Akár ott is nyomhatja a nyereg, bár nem tudom, milyen a gerinccsatorna a ló gerincéhez viszonyítva. Mikor jöttek elő? Nem változott a ló viselkedése nyereg alatt? Feszesség, rakoncátlakodás, bármi?
5/11 anonim válasza:
Milyen színű a ló? Nem véletlenül kérdezem. Ha színehagyó szürke (tehát majdnem fehér) akkor jó eséllyel melanoma. Nem okoz fájdalmat a lónak, de az évek múlásával egyre több lesz, végül öreg korában ettől fog meghalni - ezek a melanomák embernél egy éven belül halálosak, lónál akár 10 évekig is problémamentesek, de öregkorra tüdőembóliát vagy egyéb belső gondokat okoznak. Ha szürke a ló és szaporodnak ezek a kis gömböcskék, akkor szinte biztos, hogy erről van szó.
Tapogasd meg a farokrépa belsejét. Ha melanoma, akkor ott egészen biztosan találsz puklikat.
6/11 A kérdező kommentje:
Pej színű a ló. Ma megnéztem tüzetesebben a dolgot. A háta közepén vannak ezek (rövid hátú nagyobb póni) a jobb oldalon szinte csak egy-egy pukli van, ezek kisebbek. A bal oldalon van több, kb. 8-9 db borsónyi gömb, megnyomkodtam őket, nem reagált rá semmit, tehát valószínűleg nem érzi, elég kemények, de mégsem csont keménységűek. Igazából tavasszal kezdtem felfigyelni ezekre, nem tudom hogy télen ott voltak-e a nagyobb szőr miatt talán nem tűnt fel ha esetleg igen. Gondoltam én is csípésekre, de ahhoz túl egy területen helyezkedik el több darab és mind kb. ugyanolyan nagyságú.
2014. jún. 24. 22:09
7/11 anonim válasza:
Pejekre nem jellemző a melanoma, de a tünetek totál olyanok. Esetleg mutasd meg egy állatorvosnak, hátha tud valami okosságot mondani. Máshol nincs a lovon ilyen, csak a hátán?
8/11 A kérdező kommentje:
Máshol nincsen rajta csak a hátán. Köszi a válaszokat, megmutatom majd egy állatorvosnak.
2014. jún. 25. 22:23
9/11 anonim válasza:
A leírtak alapján ilyenek vannak az enyémen is: a gerince két oldalán egy-egy kis foltban pár pukli. Az enyémnek feltörték valószínűleg, azóta küszködök vele (nemrég vettük és már ilyen volt, de emiatt nem akartunk lemondani róla). A doki egyszer beinjekciózta, akkor lementek, az egyik oldalon picit sebes lett (nem vészes) és lejött a szőr, most az nő vissza. Mindent megteszek, hogy gyógyuljon, elmúljon vagy akármi, bárányszőr nyereg alakú alátéte van, a legnagyobb komfort stb. Neki sincs semmi baja, egészséges 6 éves, mondom, én feltörésre gyanakszom de nem értem, hogy miért nem gyógyul (még akkor sem, amikor lábsérülés miatt 3 hetet állt.. na jó, azért kicsit jobb lett).
10/11 A kérdező kommentje:
De ha feltörés, azt nem fájlalná? Nem mutat semmi fájdalomra utaló jelet. A nyerge nagyon könnyű, és nem nagy, illeszkedik a rövid hátára. Szivacsos ütéscsillapító volt mindig az izzasztója felett minden egyes lovagláskor. Illetve most váltottam egy vastagabb szőrös szivacsosra amióta észleltem ezeket. Nem értem ha a nyeregtől akkor hogy lehet...
2014. jún. 26. 20:28
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!