Igaz ez az állítás?
Genetikával kapcsolatban lenne egy kérdésem.
Olvastam, hogy a szürkeséget egy domináns G gén okozza, fekete (EE/Ee) és sárga (ee) lovaknál is. A kérdésem az lenne, hogy ez hogy látszódik? Mármint egy szürke lovon hogy tudom megállapítani, hogy az alap sárga vagy fekete volt-e?
Igaz, hogy a sárga alapú szürke lovaknak van csak "vérfoltjuk" (bloodmark) és vörös foltosságuk (fleabitten)? Mint ennek a lónak: [link]
ezt magyarul legyesnek hívják. a pejt amúgy miért hagytad ki a felsorolásból? abból is ugyanúgy lehet szürke!
ha nem ismertek a szülei a szürke lónak szerintem nem lehet kideríteni, hogy milyen színűnek született, és szerintem nem csak a sárgák lesznek legyesek, de ezt semmivel nem tudnám most hirtelen alátámasztani...
A csikón még látszik az eredeti szín, ami később meg fog "őszülni" a szürke gén hatására. Néhány évig eltart a folyamat, és kevés szürke végzi teljesen fehéren, a legtöbbön marad valamennyi szín amit fel lehet ismerni.
Egy fekete ló maradék foltjai is feketék vagy sötétbarnák, így elég hülyén jönne ki ha vérfoltnak hívnák. Ez a ló például a sörénye alapján biztosan nem sárga volt ifjúkorában:
Akkor ha nem tudjuk milyen volt csikóként, akkor esélytelen, hogy ezt megtudjuk?
Lehetséges, hogy ennél a lónál: [link]
Pej az alap szín, de hordozza a szürke gént? Tehát a színkódja pl Ee Aa GG lenne?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!