Lótartók!? (többi lent)
Olyasnkor nem mész és kész. Ez a bértartás lényege, hogy amellett, hogy az ember lótulajdonos, elmehet nyaralni, lehet beteg, lehet más dolga. A ló nem bánja, ha heti egy-két nap nem dolgozik, de ha éppen csak kijárogat hozzá a kedves gazdi, mert nincs kedve a saját lovához, akkor érdemes átgondlni, kell-e egyáltalán az a ló.
Én az enyémet minden nap lovagolom, hetente-kéthetente van olyan, hogy nincs kedvem, olyankor nem megyek és kész, nem csinálok belőle lelkiismereti kérdést.
azért szerintem túloztok picit, nem tudom hány helyen tartottátok bérben a lovatokat, vagy hány bértartó volt még ott, de én eddig már 3 nagyobbacska helyen tarottam lovat és én volta ma legaktívabban kijáró azzal, hogy heti 4-5 alkalommal lovagoltam és 5-6 alkalommal mentem ki (néha úgy is, hogy nem ültem fel). sokan csak heti 1-2x járnak ki, a ló ugyanúgy megismeri őket, normálisan lovagolható, el van látva, stb. sőt, olyan is van, aki csak havonta megy ki, amikor viszi a bértartást, megsimogatja a lovat és ennyi, bár ezt sosem értettem, de inkább lennék egy ilyennek a lova, mint iskolaló.
bértartás függő is, hogy mennyit "kell" kijárni, szerintem ha 2 naponta kimegy az ember az normális, egy jó helyen ha valami baja van észre veszik, a kevésbé jó helyen te "ellenőrzöd" hogy megvan-e még a patkója, nincs-e rajta sérülés, stb.
azért 2 naponta nem árt pl. kikaparni a patáját.
természetesen mindez vagy ridegtartott, vagy minden nap egész nap karámozott lovakra vonatkozik, ha a ló csak akkor jöhet ki a boxból (no pláne állásból) amikor te kimész, akkor nyilván naponta kell menni.
a lovat pedig gyerekkel, vagy akár kutyával összehasonlítani szerintem hülyeség, ugyanis van egy nagyon nagy különbség köztük, pont az, ami miatt ebből nem kell lelkiismereti kérdést csinálni. látott már olyat valaki, hogy a más lovakkal együtt tartott lova hiányolja a gazdáját? amikor a gazdi megy el akkor a ló próbálna utána menni és utána nyerít? ha ilyen van, akkor az a ló nem érzi jól magát. míg egy kutya nyilván menne a gazdája után, egy gyereknek pedig szintén a szüleivel van a helye, azonban a lónak te nem vagy társaság, szóval nem érzelmi szempontból van szüksége rád, hanem azért, hogy átnézd, ápold, mozgasd.
Ismerek olyan bértartót, aki nagyon elfoglalt ember, de nagyon szereti a lovát, heti 3x igyekszik kijutni a lovához, sőt még akkor is kijött heti 1x amikor egy komoly műtét után lábadozott.
Akkor ismertem olyat, aki kb havi 1x jött ki a lovához. Nem hinném, hogy nagyon marta a lelkiismeret...
Bértartás egy kényelmi dolog is, én amondó vagyok, min heti 3 alkalommal illik kinézni a lóhoz, legalább megnézni, hogy van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!