Hogyan tudom leszoktatni a lovam arról, hogyha kergetni akarom, hogy kicsit mozogjon akkor mindig velem szembe szalad és sunyít?
A ló menekülő állat. Ha kergeted, teljesen normális, hogy feléd szalad és sunyít. Meg akar félemlíteni, és elzavarni.
Ha mozgatni akarod, akkor ülj fel rá vagy futószárazni. De ne kergesd!
Úgy, hogy jól megvered.
Többé a közeledbe sem fog jönni.
Nekem csikóm van, én is hajkurászom a karámban, mert egy rész még nem rakom sokat futószárra, másrészt amikor csak egyedül viszem ki magától nem mozog mert világlustája, bizony én is jól meghajtom egymagában az ostorral, viszont ilyenkor játssza az agyát, ugrál, a végén pedig behívom magamhoz és mehet legelni.
Ha befordul és sunyít ott lehetnek dominanciaproblémák. Mennyi idős a ló, mióta van nálad? Miket enged meg neked?
Akkor sem támadhat embert, ha ő az alfa. Az embernek az alfa alfájának kell lenni. Az én lovam is vezérkanca a ménesben, és a lovakkal pokoli agresszív, de nekem, a lovásznak, a többi ló gazdájának, a vihorászó kisgyerekeknek mindig ugyanazt az arcát mutatja: nyugodt és derűs. Amikor megszületett a csikója, épp hogy lábra állt, és a szóbanforgó kanca odaterelte hozzám. Én nem szeretem ráerőltetni magam az állataimra, éppen ezért bevésődést sem szerettem volna alkalmazni, úgy gondoltam, hogy adok időt a természetnek. Nem kellett sok idő, mert drága lovacskámnak első dolga volt, hogy bemutatta nekem a picurt, tudja, hogy velem, a gazda mellett van ő is, és a pici is a legnagyobb biztonságban. És itt a vezérkancáról beszélünk. Hasonlítsd csak össze fejben az én lovam viselkedését a tieddel, az enyém vezékanca, nem hinném, hogy a tiéd az lenne, mégis a tied az agresszívabb. Ja igen, egy vezérlónak miért is kéne védenie a ménesét emberrel szemben? Ez nem az őskor, hogy vadásszuk őket, és egyáltalán nem egészséges kapcsolat ember és ló között. Ezt azért írtam le, mert nem szeretem, ha valaki az állat domináns viselkedésére fogja a problémáit, mikor csak arról van szó, hogy nem bírja megfelelően nevelni. Lónál, kutyánál, minden állattartónál ez a nagy büdös helyzet, mégis ha gond van, azt mindenki az állat dominanciájával magyarázza. Én ilyenre egyet szoktam mondani: nem kell (szak)értelem nélkül állatot tartani. Minden ilyen problémának van előjele, és ha ennyire elfajul a helyzet, az azt jelenti, hogy te a sorozatos jelzéseket nem vetted figyelembe, vagy nem tettél ellenük semmit.
Hajrá hajrá, kaptál pár jó tanácsot, lehet ezen még javítani szépen, kezdd el a mozgatását, nevelgetését, ahogy leírtuk neked, ha elég következetes vagy, akkor pár héten belül javuló tendenciát kell mutatnia a ló viselkedésének.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!