A lovaglás sport vagy nem sport? Miért?
Saját gondolataitokkal, szerintetek ha sport miért és ha nem miért?
Nagyon sokan mondják azt hogy nem sport, de érdekelne ti mit gondoltok róla?
Szia!
A lónak sport, az biztos, a lovasnak kevésbé. Mondom ezt úgy, hogy lovagoltam.
Lehet, hogy lesz ellenvélemény, de saját gondolatot kért a kérdező, ezért örülnék, ha senki sem pontozna le azért, mert válaszoltam a kérdésre.....
nekem is ugyanezt mondta anno a tesitanárom :D
Hogy az a lónak sport :D
Mindezt úgy, hogy én is lovagoltam XD
De amúgy valamennyire azért átmozgatja a lovast is, meg a combizmaidat biztos, hogy erősíti, hiszen támasztod velük magadat.
Beülök az autóba, vezetek, nem sport..
"Elmegyek" forma1-es versenyzőnek, "vezetek", de kemény testi edzéseket kell csinálni, hogy győzzem a terhelést stb.stb. > sport.
Hobbi szinten heti 1-2* lovagolok egy keveset, jól érzem magam, még a lónak se nagyon megterhelő > nem sport (ettől még elfáradhatok persze)
"Bekeményítek", terepezek heti többször több órát, vagy ugratok szintén heti többször > sport
Ha engem kérdezel sport:) Lovagolok rendszeresen, úgy, hogy tudom mit mondok. Persze vannak könnyebb részei és nehezebb részei is.
Bár én túra lovas vagyok, nálunk egy lovaglásminimum negyven kilométer(nem végig vágta), egy arab telivérrel. A ló is kifárad, de végig fognom kell, már zsibbad a karom, a bőrömet a szár kidörzsölte (a kesztyűk engem zavarnak).
Igen fáradtan zuhanok az ágyba, de bátran állítom száz kilométert ( két havonta meg is tesszük) is lebírok hajtani. Sőt közben kisebb akadályokat is ugratunk.
Nekem igen is sport.
Persze van másik eset is. Nem is egy. Pl. egy hobbi lovas lassabb tempóban ellovagolgat egy-két órát. Ez elsőre nem tűnik sportnak pedig az. Ha a ló megijed, te kell hogy megnyugtasd, szárban kell tartani és ez igen is nehéz.
Van, amikor a lovasiskolákban tanítanak, osztályban "lovagolsz". Vitetted magad a lovon, pattogsz a hátán, stb... Ez is sport, de csak a lónak(miközben várja már a végét). A lovasnak pedig szenvedés.
A díjlovagló versenyekre pedig napi 12 órát is képesek készülni a lovasok. Ez fizikailag is megerőltető feladat, a lónak is. A díjugratók is sokat edzenek, mert edzenek ők is, ahogy a túrások, galopposok, díjlovasok, rodeósok( még csak a z a kemény munka!), lovastornászok, stb.A galopposok ismét napi 8-12 órát ki kell, hogy bírjanak lóháton, már ennyi ideig szorítani az izmaiddal a lovat, egyensúlyt megtartani, helyesen ülni, helyesen hajtani, gondolkodni, figyelni a lóra, figyelni a külső környezetre fárasztó és erőt igényel. A rodeósok hordókat kerülnek, lasszóznak, stb. Már azokat az emberkéket, akik a "vadló" számban kapaszkodnak az életükért nem is említem. A rodeó számok között vannak, ahol jelen van egy borjú, bika, marha... arra is kell figyelni, meg kell lasszózni, esetleg meg kell kötözni(leugrani a lóról, szarvánál megfogni, a földre kényszeríteni, megkötözni (ha így megy))...
Persze ezek az emberek a lovaglásra nem hobbiként tekintenek, hanem életformaként, ahogy én is.
Én elmondom, hogy igenis sport, ahol a ló is érvényesül. Akkor jó ez a sport (mert sport), ha mindenki élvezi (ló és lovas) és a lovas szabályosan üli meg a lovat (pl. nem pattog...), és kialakul egy kapocs, egy kötődés állat és ember között:). Ezt a köteléket nagyon nehéz kialakítani, megtartani és tovább fejleszteni.
"A lovaglás ugyanarról a tőről fakad, mint a szerelem, testek-lelkek közösítéséről szól, harmóniavarázs vagy szenvedélyes küzdelem is lehet belőle." Vavyan Fable
"A lovaglás az egyetlen olyan sport ahol a "sporteszköz" egy élő, saját gondolatokkal rendelkező állat. Ő nem egy sporteszköz... Ő egy társ."
"Nem az a nagy tréner, aki rá tudja venni a lovat arra, hogy megtegyen valamit.A nagy tréner arra veszi rá a lovat, hogy meg akarja tenni azt a valamit. A jó tréner meghallja, mit mond neki a ló. A nagy tréner azt is meghallja, amit csak suttog."
"Van egy ló, kit szívedbe zársz.
Van egy érzés, amit senki nem vehet el tőled.
Ez nem szerelem.
Ez a kapcsolat ló, és lovas között."
...csak egy kérdés...
Ha nem sport, akkor nagyobb kihagyás után miért van több napos izomlázam egy röpke minimum 1 órás terep után?
(Miközben a ló meg sem izzadt....na de én....uh... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!