Hogyan lovagoljam be a lovamat?
Én is el szoktam zárkózni a vitáktól. De kinek jutna eszébe egy elrontott lovon terepre menni, és jól összetörni magát?
Nos, ami a kérdezőt illeti. Nekem is iszonyat domináns lovam van, aki a ménesben mindig felküzdi magát az első helyre, ez nem változtathat a tényen, hogy emberrel szemben mindig nyugodtnak, és derűsnek kell maradnia. A legapróbb agressziót sem tűrtem el tőle soha. Az a baj, hogy a parellizés csak amolyan kiegészítő munka kéne, hogy legyen, és szerintem te az egész belovaglást a suttogás és szabadidomítás alapjaira helyezted, ami viszont hiba. Mellesleg parellizni is úgy kell, hogy az ember érti a mechanizmusát, nagyon helyesen kell jutalmazni, és büntetni ahhoz, hogy a ló megértse mit akarsz tőle, és szerintem nálatok a ló csak azért csatlakozik, meg csinálja végig a 7 játékot, hogy hamarabb lerázzon, tehát a dominanciát itt sem sikerült megszerezned. (Mellesleg nem egy instruktort ismerek, aki csaló, persze ezzel nem vonom kétségbe a tied szakértelmét, de elgondolkodtató észrevétel szerintem). Ami a mozgatást illeti, létfontosságú, a lónak egyik lételeme, és nálad pont ez maradt ki, akkor mégis mit vársz? Számomra az is elgondolkodtató, hogy hogy lehet, hogy több 10 könyvet elolvastál a ló idomításáról, és úgy tartod, hogy a futószárazás káros, holott minden valamit érő könyv első 50 oldalán csak a futószárazásról olvashatsz. Kezd el sürgősen futószárazni, ha jobb kézre, és bal kézre rendben megy, akkor szoktathatod megint nyereghez, kantárhoz, használj kikötőszárakat, tanítsd meg támaszkodni, karámban helyesen viselkedni. És nálam, csak ezután jöhet a parellizés, hiszen én nem nézegetni akarom a lovam, hanem használni is, és ehhez a parelli önmagában édeskevés, csupán kapcsolatjavítónak jó, habár szeintem el is hagyható, ha tisztelettel, barátként, mégis vezetőként bánsz a lóval, akkor magától is tisztelni kezd majd. Te tényleg barát vagy, mikor hanyagolod a lovad ki tudja mióta? Alkalmas vagy vezetőnek, aki képes határozott döntéseket hozni, jutalmazni, és erélyesen büntetni, ha kell? Tiszteled a lovat, vagy félsz tőle? Amíg ezeket a kérdéseket nem tisztázod magadban, addig szerintem nem kéne egyedül foglalkoznod vele. A rehabilitációja így is több időt vesz majd igénybe, mint amit eddig rááldoztál.
Sajnos a belovaglás nem az a kategória, amihez elegendő, hogy a lovaddal a csatlakozás megtörténjen és társai. Ezt bármelyik lóval el tudod érni, amelyikkel kicsit többet dolgozol. Nagyon nagy divat lett most a Parelli meg a Monty és társai. De ahhoz, hogy a lovaddal biztosan tudj ezen területeken teljesíteni, szükség van alapokra. Elsősorban ahogy már korábban is írták, a dominanciaharcot le kell játszanotok és amíg nem te "kerülsz ki 100%-os győztesként", addig nem is érdemes semmivel próbálkoznod.
Elsősorban el kell érned, hogy a ló futószáron úgy dolgozzon, ahogy azt te elvárod. Semmit nem hagyhatsz rá, és legfőképpen nem jutalmazhatod, amíg nem dolgozik normálisan. Utána lehet felülni. Azt mondtad, agresszív, felken a falra... Gondolom őt is nyereg nélkül lovagolod. Öreg hiba. Egy fiatal ló kiképzéséhez nem elegendő, hogy őt kettős futószárral futószárazod, mert jobb egyensúlyban van, hanem neked is maximálisan egyensúlyban kell lenned, amit egy ilyen helyzetben nem gondolom, hogy szőrén el tudsz érni. Egyébként is nehéz a lónak, ne nehezítsd neki méginkább. Menjen rá a kantár meg a nyereg, egyik ló sem szenvedett még lelki sérülést csak azért, mert nem Parelli módszerrel lovagolták be. (Teszem hozzá én úgy látom, hogy a legtöbben a Parelliben és a Monty módszerben a kantár nélküli szőrén lovaglást látják, holott abszolút nem erről szól)
Sajnos valóban igaz, amiket már korábban is leírtak: könyvekből nem fogsz tudni megtanulni. Nyilván a szakemberek is elkezdték valahol, nem így születtek. Abban igazad van, hogy tapasztalatot úgy tudsz szerezni, ha te magad csinálod. De nulláról ne várd a csodát. Az a baj, hogy lehet, hogy nincs pénzetek szakemberre, de ez nem lehet kifogás. A pónik alapban nehéz esetek, a huculokról nem is beszélve. Ha te most csak küzdesz, küzdesz és lassan vért izzadsz, de nincs mögötte tudásod, tapasztalatod, akkor ebből nem sülhet ki semmi jó. Neked is csak a kudarcélmények sorakoznak majd a polcon, a ló kierősödik, egyszercsak bevágja a durcát, aztán akkor ha úgy gondolod, hogy ezzel valóban nem bírsz, inkább eladjátok, valószínű már olyan károk lesznek a lóban, hogy rövidesen vágón köt ki.
Nem biztos, hogy ezzel érdemes játszadoznod. Azt a pénzt, amit a tanfolyamokra adsz ki, nyugodtan költhetnéd a lóra is, és akkor talán egy ló a sok közül megmenekül a haláltól. A belovaglás nem játék, még akkor sem, ha 8 éve szőrén lovagolod a többi lovat. 17 éve lovagolok, versenyzek, de a mai napig (nem véletlen) szakemberre bízom a fiatal lovak belovaglását. Gondolom műteni sem mész el csakazért, mert végignézted a Dr. House-t, a vészhelyzetet meg a Grace Klinikát... Itt is élet van a kezedben, még ha nem is emberi...
Nem kell rögtön negatívnak lenni vele. Egy hucullal nem olyan könnyű, olyanok akár a pónik, sőtt néha rosszabak. Segítséget kért és nem pedig oltásokat!
Válasz:
Szerintem, ne mindig csak akkor menj ki hozzá mikor dolgozni szeretnél vele. Mikor kimész hozzá vigyél neki egy almát vagy egy répát, esetleg egy kis zöldet, de cukrot soha. Az ő esetében ezt teljes mértékben hanyagold. Szépen csutakold le, bontsd ki a sörényét, a farkát, simogasd meg, próbáld felvenni a lábát, ha szépen adja akkor kapard ki a patáját. Melegebb időben egy kis langyos vízzel most le. Aztán, ha már jó a kapcsolatotok, vezető száron vidd ki a karámba és vezesd körbe. Eleinte mellette aztán egyre távolabbró, és használj hajtó pálcát. Először lépésben, és mondogasd neki határozottan, hogy lépés, aztán ügetés és ott is mondd neki, és így tovább. Ha esetleg ki van engedve és minden nap el van engedve akkor kösd be, és csak akkor engedd el, ha itt vagy. Így a szabadságot (ami jó neki) hozzád fogja kötni. Így te is jó leszel neki. Én egy hucul kancával jártam így pár éve. Akkor még elég kicsi voltam és nem bírtam vele így el kellett adni. Próbáld meg ezeket. Ha ismét lovagolható lesz akkor ne vidd ki terepre amíg nem tudja az alapokat, és a karámban tanítsd meg, hogy hallgasson rád ☺
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!