Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Üdv.13 éves nóniusz kancámat...

Robgo kérdése:

Üdv.13 éves nóniusz kancámat csikózablával lovaglom?

Figyelt kérdés
Sajnos szegény 12 évig csikósok között dolgozott és olyan kemény a szája mint a beton. Milyen zablát használjak akkor ha a fiam ül rajta és nem tudja felvenni vágtából-ügetésből? Nem szeretném kínozni vagy fájdalmat okozni neki, valami alternatív megoldás érdekelne...
2014. febr. 6. 21:45
 1/7 anonim ***** válasza:
92%

Ha te fel tudod venni, akkor nem a lóval/zablával van a gond, hanem a kis lovasnak kell még gyakorolnia a felvételt nem csak a száron, hanem az ülésen keresztül is.

Esetleg vékonyabbat, pálcásat, D-t kipróbálhatsz, de ennél nagyobb váltást nem tartok ésszerűnek, mert alkalmazkodik hozzá a ló. A kemény száj reakció a kemény kézre, ebből adódóan keménységgel nem lehet megoldani, csakis puhasággal.

2014. febr. 6. 22:49
 2/7 anonim ***** válasza:
23%
szerintem ott akkor nem a packóval van a baj.. én pálvás zablát ajánlok meg persze ha tényleg annyira érzékeny a további képzéseket, ha esetleg csizmára nem menne.. de ha nyugis és minden én szerintem igazán megpróbálnám a hackamore bármelyik fajtáját :) valamelyik lovam nekem még jobban is viselkedik ha olyan zablát kap a pofijába, de ha ez nem megy akkor mindenképp üreges zablát használj! :)
2014. febr. 7. 00:22
 3/7 anonim ***** válasza:
Görgős D zablát próbáld meg.
2014. febr. 7. 18:33
 4/7 anonim ***** válasza:
mikor fel akarjátok venni ügetésbe, először finoman próbáljátok, és kb. 2 mp-ként erősödjön a segítség. így majd megtanulja, hogy jobb, ha az óvatosabb szárra reagál. nekem kocsizták a lovamat, így gyorsan megtanulta. (figyeljetek a testsúlyra is!)
2014. febr. 7. 22:00
 5/7 anonim ***** válasza:

Hackamore-t mondjuk érzéketlen lóra biztos nem adnék, egyszer rántasz bele megszokásból, és már készítheted is az orvos számát.

Amúgy a fokozatosság a kulcs, alig észrevehető segítséget adsz, és ha nem reagál, akkor fokozatosan erősebb a segítség. Amint reagál, egyből engedsz, tanulja meg, ha reagál, ez a jutalma. Rá fog jönni hamar, hogy ha kevesebbre reagál, akkor jobban fog járni hosszútávon, mert hamarabb szűnik meg a segítség, és egyáltalán nem megy el fájdalmas végletekig.

Aki pedig nem tudja felvenni, gyakorolja a felvételeket, lovagoljon nagyon sok átmenetet, minden jármódból minden jármódba - ne csak szárral, vagy csak csizmával, hanem minden esetben szár, csizma és testsúly kombinációjával. Kezdetben esetleg használjon hangsegítséget is.

Vékonyabb D vagy pálcás zabla mehet, a görgős szerintem felesleges, de ahogy szimpatikus.

2014. febr. 8. 00:36
 6/7 anonim ***** válasza:
igen, de ha én tudom hogy érzékeny a lovam szája alapból nem rántok bele! de ugyan ez van zablánál is.. különben ha rászoktatják a csizma és a testsúly érzékelésére nekem pl még szárra sincs szükségem.
2014. febr. 8. 10:49
 7/7 anonim ***** válasza:
Ha nem tudod felvenni, akkor nem érzékeny a szája, és nagy eséllyel testsúlyra sem reagál elég érzékenyen. Innentől meg tehetsz rá hackamore-t, de készítsd mellé az állatorvos számát is. Az idomítást semmi sem helyettesíti, sem a feszítő, vagy más zablatípusok, sem a sarkantyú, veiroter, kikötőszár, stb-stb... Sajnos ez a helyzet. Márpedig ha a gyerek húzza a szárat, és a ló megy tovább, akkor ezt fogja tenni a hackamore-ral is.
2014. febr. 8. 18:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!