Fríz első lónak?
A frízzel az a baj, hogy nem a ló tudását, hanem a fajtáját fizeted meg. 1 millió környékén még mindig ott tartunk, hogy felülsz, és karistolgatsz jobbra-balra, de bármi érdemlegeset kérsz a lótól, megáll a tudomány. Ha meg már tudása is van a lónak, akkor az ára máris nem 1 millió, hanem 1,5-2,5 között ingázik. Ehhez képest ez a lófajta nem tud ugrani (amennyire nagyon muszáj, annyira persze, de sem a stílusa nem szép, sem a magasságokban nem remekel, nem is gyors, így összevetésben esélytelen, meg mivel eleve nem túl fordulékony, így élből nem a legjobb választás), és manapság díjlovaglásban sem ezt keresik. Cserébe nagyon macerás az ápolása, ami a bokaszőreit illeti, mert könnyen megfázik róla, folyton fésülgetni kell, különben úgy néz ki, hogy inkább ne is beszéljünk róla. Mellé elég kényes az emésztésük is, hajlamosak a kólikára... Nagyon szép és mutatós ló, szerintem kényelmesek, az viszont kétségtelen, hogy indokolatlanul drágák.
Én biztosan magyar félvért, gidránt vagy kisbérit néznék, talán a gidránt még kevésbé, mint a másik kettőt, az általában nem kezdőknek való, de jó edzővel mondjuk simán lehetséges az is épp.
Összességében mondjuk az én véleményem az, hogy egyedet nézz, mert ha az a kérdéses ló téged megfog, akkor az az igazi, és onnantól édesmindegy lesz, hogy az éppen fríz, vagy würtembergi, vagy "csak" egy magyar félvér (aminek az apja-anyja épp lehet papíros, neves ló). Szóval én mindegyik fajtában nézelődnék, legyenek elképzeléseid, elvárásaid a lóval szemben, tudása, kiállása, külleme... Fríznél főleg, mert ha már költesz rá, ne hozz el egy akármilyen selejtet (ld. xy-nál volt kettő, egymásra tette, jó' lesz az, és társai), csak olyat, ami volt tenyészszemlén, és normális minősítéssel rendelkezik.
Szerintem nem a fajta a lényeg, hanem a ló tudása, tulajdonságai, és vérmérséklete, de mindenkpp kancát vagy heréltet ajánlom, utobbival sokkal könnyebb bánni és nem domináns, de ez neveléstöl függ.
Frízt nem ajánlom, azon okokbol amiket már az elöttem kommentelők is leirtak.
Magyar félvérben rengeteg fajta lehet keresztezve.
Gidránnal nincs személyes tapasztalatom, viszont a kisbériekből sk mindent kilehet hozni, de ezért foglalkozni is kell velük.
én anno' hidegvérüeket kaptam, és nagyon könnyü volt velük, mert nem ugrálnak, nyugodtak, és szerintem a megjelenésük is roboszus,és tiszteletet követel :D de ez a Te/Ti döntésetek, és remélem megtalálod a Neked megfeleló lovat! Sok sikert!
ha kérdésed van akkor szívesen segitek ha tudok
A magyar félvérről nem mondható általánosságban semmi, ezért aztán meredek, hogy nyugodt fajta, kezdve azzal, hogy nem fajta, mert nem felel meg a fajta kritériumainak (nincs olyan értékmérő tulajdonsága, ami minden egyedre jellemző, és amit örökítene is). Azért sem, mert magyar félvér szinte bármi lehet; tetszőleges papíros mén és ismeretlen anya adja általában... Az anya lehet itt bármilyen nullás sütésű vagy ismeretlen származású, esetleg csak zugfedezésből származó ló, az apa lehet szó szerint bármilyen fajtájú (én nem mindegy, hogy quarter, arab telivér vagy andalúz volt-e az apa, stb.).
A quarter remek ló tényleg, igaz, rettenet drága, és inkább westernbe való, mint angol stílusú lovaglásra (persze elmegy abban is).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!