Szerintetek hogy csináljam?
nem tudom mit mondhatott az állatorvos, de ne igen bízzál abban, hogy 2 élő csikót megellik a lovad... örülj, ha az egyik és az anyja túléli... nagyon nagyon ritka az, hogy mindkettő életben marad, általában az is igen pici marad, ami túléli, hiszen sokkal fejletlenebbül, kisebbnek születnek.
most már kár károgni, hogy a vemhesség elején (ha jól emlékszem 21. napon) kellett volna ultrahangozni, mert akkor még el lehetett volna "nyomni" az egyik csikót.
az ikerellésnél pedig csak akkor van esélye a kancának és a csikó(k)nak is, ha ott az orvos, orvos nélkül ezt felejtsd el szerintem... és ha esetleg mindkettő életben marad (ne éld bele magad) akkor majd a doki megmondja, hogy mi legyen.
de ahogy fent írtam, erre nincs gyakorlat, hogy ez hogy szokott lenni, mert nem szokta túlélni mind a kettő csikó, sőt, sok esetben egyik sem sajnos.
pedig az első ultrahang pontosan erre való, kimondottan ezért kell megcsinálni. nagyon nagy az ikervemhesség kockázata, mind a csikókra, mind a kancára. százalékot nem tudnék mondani, de szerintem nem érdemes kockáztatni.
most már mindegy, szurkolok, azért nagy ritkán előfordul, hogy mindkét csikó életben marad, rákerestem az ikercsikókra és minden cikkben azt írják, hogy annyi az esély, hogy életben maradjon mind a 2, mint megnyerni a lottó ötöst... viszont ahol életben maradt ott mind a kettő az anyja alatt van, csak mellé mindkettő kap tápszert is. én is ezt csinálnám egyébként (ami persze sose fordulhat elő, hiszen mikor nálam csikó született ultrahangoztattam), mert egy csikónak nagy szüksége van az anyjára, egy ember nem tudja szocializálni, a kézzel nevelt csikók teljesen mások lesznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!