Hogyan lehet a ló számára a legmegfelelőbb méretű nyerget venni?
az, hogy hány colos kell az ülőfelületre vonatkozik, persze nyilván 180 centis lóra nem való 16-os nyereg és arabra se 18-as.
általánosságban azt mondanám, hogy a 16 inkább gyerek méret, 16,5 pici nő, 150 centis, 17-es átlagos nő, 17,5-es nagyobb nő (én pl 170 centi vagyok és nekem a 17,5-es a megfelelő) vagy kisebb férfi, 18-as pedig nagyobb férfiaknak való.
a markamra méret meg a ló marjától függ.
egy jó tipp, hogy hogy tudod nagyjából megnézni lóra próbálás nélkül is, hogy jó lesz-e a lóra a nyereg: egy nagyon puha alumínium lapot rálapogatsz a hátára, marjára és azzal a "mintával" mész el megnézni a nyerget és alá rakod a hátformát.
Legyen lehetőség próbálni, mert ha vaktában elhozod, és nem jó, akkor aztán kereshetsz újat.
A jó nyereg, ha minden nélkül ráteszed a lóra:
- átlátsz alatta
- a markamra és a mar közé legalább 2-3 ujjad befér (a legmagasabb pontnál, és közvetlen mellette is)
- a nyereg az utolsó bordacsont előtt végetér
- a nyeregpárnák egyformán, a ló hátán szabályosan fekszenek fel
Hogy hány colos, azt a feneked mérete fogja meghatározni elsősorban, amekkora kényelmes neked. Az általános felnőtt méret 17-18" környéke. A markamra méretét külön eszköz méri, de a legtöbb eladónak lövése sincs, mekkora a nyergének a markamrája... Lehet úgy mérni, ahogy az előző írta, de ugye nem csak ennek kell stimmelnie, mindenképp rá kell próbálni a lóra, ugyanis ha nem jó, akkor soha nem is lesz az, és onnantól csak tüneti kezelgetés lehetséges, idő kérdése, hogy kicsinálja a ló hátát...
Meg kell oldani, hogy legyen lehetőség rápróbálni, akár úgy is, hogy csak olyan eladótól veszel nyerget, aki méretprobléma esetén visszaveszi.
Itt egy jó cikk arról, hogy mit kell nézni a próba során: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!