Hogy lehet az, hogy a fríz lovak olyan irreálisan drágák, miközben semmire sem jók? És ha olyan szigorúak a tenyésztésbe vétel követelményei, mint ahogy olvastam, akkor hogy lehet, hogy mégis ennyire kényesek?
azért ilyen drágák, mert még mindig viszonylag "újak" itthon, a legtöbb tenyésztésre úgy-ahogy alkalmas egyedet Hollandiából hozták be, ami nem olcsó mulatság. az más kérdés, hogy Hollanidában a legértéktelenebbeket vették meg, amivel ott nem tenyésztenének... viszont ott teljesen mások a ló árak, ezt is számításba kell venni.
nos ha itthon van egy Hollandiából importált kancád, ami sokba került, befedezteted hivatalosan egy ménnel, 11 hónap múlva megszületik a csikó, amit még felnevelsz az így együtt rohadt sok pénz, nyilván nem fogod odaadni 80.000-ért. ezért drágák.
a kényességük meg részben azért van, mert itthon tényleg sok olyan egyeddel kezdtek tenyészteni, amiket olcsón szereztek be Hollandiában, másrészt pedig ez egy Hollandiában kitenyésztett fajta, gondolj bele mennyire más ott a klíma, ott nincs se 40 fok perzselő nappal, se -20 hóval, nehezebben viselik a magyar időjárási viszonyokat, de nem csak azt, itt minden más, a takarmány is tök más lesz ilyen klímán, mint ott.
azért kényesek,mert túl vannak tenyésztve.
pl van egy kancád,de ahhoz csak pl 2mént tudsz választani,h ne legyen akkora a beltenyésztési százalék.
Fogatba és cirkuszi lónak elég keresettek ezek a lov
Köszönöm a válaszokat (mennek a zöld kezek), így már jobban értem!
Azért kérdeztem, mert nincs személyes tapasztalatom velük (egyszer ha láttam őket bemutatón), és lovas ismeretségi körömben sincs senkinek fríze.
Az a baj a tenyésztéssel, hogy amíg ez úgy is mehet, hogy telibekakilom, van egy kancám, rávágok egy tetszőleges mént, nincs papírja ,de fríz, és annak is tűnik, addig sokaknak édesmindegy lesz, hogy az a ló mennyire is reprezentálja a fajtát...
Az ára meg kereslet-kínálat: viszonylag kevés ilyen fajtájú ló van, a kereslet viszonylag nagy rá, mert nagy, fekete és szőrös, meg dekoratív lovacskák, így az ára mehet fel, ha a kereslet megmarad...
én még a fogatra való alkalmasságot is megkérdőjelezném.
látott valaha valaki bármilyen kategóriás versenyen fríz fogatot?
nagyon mutatós, kirakatba való lovak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!