A konyhasó helyettesítheti a nyalósót?
Először is az előző idézet baromság, ugyanúgy van gagyi összepréselt NaCl is nyalósó címén. Egyszerű a helyzet, mert csak meg kell nyalni. Sónak jó ízt főleg a Mg sók kölcsönöznek, iletve a Ca sók, minek már kisség kesernéysebb íze is van. Ha az egész só keserű, akkor azt rögtön ki kell dobni, mert túl sok benne a K sók aránya és mérgező, a Na sókra nem nagyon térek ki, jellegtelenebb só íz.
Az, hogy nyomelemeket kevernek hozzá nem törvényszerű, és pl az asztali kősóból (olcsó, vagy 50Ft) rohadtul nem fogják neked kiszedegetni az egyéb sókat, de istenigazából még a koszt is csak tűrhető szintig.
A kérdésre rátérve, ilyet tilos csinálni, méghozzá azért, mert nem tudod mennyi só kell az állatnak éppen. Lehet használni sima asztali kősót, pl egy tálkába beletéve, ami a levegő nedvességétől még össze is fog állni egy laza tömbbé, de az állatnak magától kell nyalni, nem azért, mert nem tudja kiválogatni a kajából.
Én úgy hallottam hogy a sima fehér só nem a legjobb a lónak. Állítólag az a marháknak van. Sok helyen mégis azt látom, még a lovardában is. Vannak direkt mikro és makroelemekkel "dúsított" nyalósók amik megfelelő arányban tartalmaznak mindent ami szükséges. Vannak válogatósabb lovak amiket vagy rá lehet szoktatni vagy nem. Én azt vettem észre hogy az elvileg két ugyanolyan tömb se egyformán ízlik nekik. Van még a "Himalája" só is.
Elvileg konyhasó is jó a lónak de akkor a többi elem pótlásáról külön külön kéne gondoskodni a megfelelő arányban. Illetve meg van az a mennyiség is amit a zabra lehet szórni de a legjobb a megfelelő nyalósó. Szerintem azzal intézed el a legegyszerűbben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!