Ügetőnél vágta jobbkézre?
Az ügetők általában tudom,hogy jobbra merevek,az enyém is.Lépésben ügetésben már nincs,gond,de a jobbkézte vágta katasztrófális.Néha beleüget a hátuljával,nagyon az elején van és rohan.Nem megy át rajta félfelvétel(mert rögtön visszaesik ügetésbe),körön vállazik sodródik.Balkézre már nincs ilyen gond,egész szépen meaga alá ugrik,lehet nyujtani-rövidíteni,3 ütemet megy.
Edzöm azt mondja elöl tartsam meg,hátul hajtsam,de akkor elmegy szár fölé,kicsavraja a nyakát,stb. és rohan egyensúly nékül,attól félek egyszer felbukunk...Már majdnem másfél éve lovagolom(előtte pályán volt sajnos),minden más alakul,de ez nem javul sajnos...
Teljesen mindegy, hogy hol tartod, mennyire tökéetes segítségeket adsz, mert az izomzatát nem tudod megztartani helyette. Amíg a ferdeség nincsen korrigálva, addig nem lesz jobb.
Vissza kellene térni egészen az alapkhoz, tehát kézen tanítani a lónak a korrekt hajlítást és különösképpen az alálépést a jobb hátsó lábbal. Erre nagyon jó gyakorlat a vállat be jobb kézen és a farat be bal kézen. Azér jó, ha nem nyeregből csinálod, mert kézen hosszú pálcával tudod korrigálni a lovat és megfelelő hajlítást tudsz kérni tőle és a fejét is lenn tudod tartani. Farat be pozíciókban lépésben elkezdhetsz piruettet is tanítani, a lényeg a korrekt hajlítás és az alálépés.
Mindenekelőtt egyenesre kellene igazítani és egyensúlyba hozni a pacit. Valletta már többször írt erről itt a gyk-n, földről, kézen való munka segíthet. Remélem, idetalál ehhez a kérdéshez - abszolút az ő szakterületének érzem - és ad pár praktikus tanácsot. Ha a keresőbe beírod egyébként, kidob pár videótalálatot, talán segíthet.
Én ebben a kézen végzett munkában nem igazán vagyok otthon (bár azt hiszem, kellene) én lóháton dolgozom a ferdeség ellen, a lovasakadémia sorozatban Az elrontott ló utóidomítása c. könyvben a ferdeségről is ír ( A fiatal hátasló alapkiképzése c. könyvben is van róla szó), az ott leírtakat érdemes végigcsinálni.
Nem marad ilyen ha rendesen dolgoztok rajta. Te magad írtad, hogy lépésben, ügetésben "MÁR" nincs gond. Tehát volt, csak megoldottátok. A többi problémát is ugyan úgy meg lehet oldani. A vágta nem egy ördöngösség, bal kézre megy is szépen, ugyan ezt el lehet érni jobb kézen is, mert nem az a gond, hogy ügető a ló, hanem az, hogy baromira féloldalas.
Angolul tudsz? Mert akkor tudnék ajánlani szakirodalmat, plusz ha valamelyik fenti feladattal kapcsolatban van kérdésed, szólj nyugodtan.
Nekem hobbyn kívül nincs is más célom:)(Ugrunk néha max 1-m-t,nem is kell több.Amúgy próbaként ugrot vele az edzőm,140-et megugrotta.Persze,nyilván egy pályán nem tudna körbemenni,de nem is kell)
Azért tisztában vagyok vele,a jármódokat illetően is,hogy nem Totilast vettem meg :).
Csak azért lenne jó korrigálni rajta,mert ez így elég kényelmetlen.
Hát,ezaz annyian annyi félét mondanak,van aki ezt,hogy ügető,ilyen marad,kár erölködni vele mások,hogy azért megéri erölködni...
Amúgy sajna erről a földröl munkáról nem sok fogalmam van.Már próbálkoztam,de szegény ló nemigen értette mit akarok(nyilván az én hibám).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!