Mit csináljak, ha a ló leteszi a fejét?
A könyök, a vállak leszorítását kifejezetten arra az adott szituációra válaszolva írtam, amivel kapcsolatban a kérdező kérdezett. Ugyanis ha a ló lehúzza a kezeit, a karizmokkal nem fogja tudni megtartani, az száz, főleg, hogy ahhoz húznia kellene a szárat, amit nem csinálunk. Utána sem engedhet, tehát a kéz marad az adott pozícióban, ez viszont csak akkor lehetséges, ha a könyökét és a vállát nem engedi előrehúzni, ehhez viszont meg kell feszítenie. Nem állandóan, hanem amikor a ló belefekszik a kezébe. A hát és derék izmaival van csak esélye megtartani a lovat anélkül, hogy az leszakítaná a karjait és végül előrehúzná a nyeregből.
Természetesen hajtania is kell a lovat, azonban attól, hogy előrehajtja, semmi nem történik azon kívül, hogy a ló még jobban belefekszik a kezébe, még jobban az elejére kerül. Ezért is írtam, hogy a ló egyensúlyi állapotát megváltoztatni most még nem fogja tudni, nem fog tudni félfelvételt sem lovagolni, hiszen még csak most tanulja az ügetést.
Valletta. Megírtad, hogy mi mindent nem fogok tudni csinálni. Akkor most nem akarnád azt is megírni, hogy mit csináljak? :)
Elég lenéző ez a "csak most tanulja az ügetést". Az ügetést addig fogom tanulni, amíg nincs velem egyensúlyban a ló az ügetés közben. Ehhez pedig meg kell tanulnom kivédeni, hogy letegye vagy le akarja tenni a fejét. Írd meg, hogy hogyan kell, és addig próbálom, amíg meg nem tudom csinálni.
Miért lenne lenéző, talán nem igaz, hogy most tanulod az ügetést?
Tudod, ez nem úgy működik, hogy addig tanulnod az ügetést, amíg nem lesz veled egyensúlyban a ló. Addig még nagyon sokmindent meg kell tanulj, hogy kontrollálni a tudd ló vízszintes, függőleges irányú egyensúlyát, illetve a lovasérzéknek is ki kell fejlődnie, amit nem lehet elmagyarázni, mert azt csak érezni lehet, hogy mennyit fog a ló, annyi van-e a kezedben, amennyit belelovagolsz vagy több, stb. Majd ha önállóan fogsz lovagolni és nem az oktatód építi fel számodra az órát, akkor próbálkozhatsz felépíteni a lovat úgy, hogy félfelvételekkel, átmenetekkel, fokozásokkal, bizonyos oldaljárásokkal egyre hátrébb helyezd a ló súlypontját, de amíg ott az oktató, addig tessék vele megbeszélni, hogy sokat érzel a kezedben, mit csináljál és hogyan. Kérdezd meg tőle, hogy magyarázza el neked a félfelvételt, mert ő látja csak, hogy itt van-e már az ideje, vagy még ott tartasz, ahogy írtad, hogy el-elfelejted az előrehajtó segítséget adni ügetésben. Ahogy írták, ne felejtsd el, a kezedet, karodat, válladat tartsd meg ahogy írtam, és érezned kell, ahogy a ló könnyít a kezeden.
A lenézést a következőre értettem:
Én egyszerűen az elméletét kérdeztem a dolgoknak, és a "majd kifejlődik a lovas érzék" típusú válaszokkal ugye nem sokat érek. Ezzel az erővel azt is írhatnád, hogy ez medzsik, te sose fogod tudni megcsinálni. Azt gondolom, hogy attól függetlenül, hogy nekem mennyire van vagy nincs kifejlődött lovas érzékem, vagy milyen hibáim vannak jelenleg a lovaglásomban, azért csak le lehet írni, hogy mi a helyes tevékenység ilyenkor...? Aztán vagy meg tudom csinálni, vagy nem, de legalább nem vagyok teljesen tanácstalan a témában. Ebben a témában sokkal több infót kaptam attól a válaszolótól, aki már X válasszal ezelőtt leírta, hogy kéne az előrehajtó segítség, mert így legalább tudom, mire figyeljek. Kezdő vagyok, de nem ötéves, és a kérdésemre válaszokat szeretnék.
Mint ahogy végül is sokaktól kaptam is. A gyakorlati tanácsokat mindenkinek nagyon köszönöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!