Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Van egy 11 éves lipicai...

Encó kérdése:

Van egy 11 éves lipicai félvérem,! Egy bajom van vele hogy terepen alig lehet megtartani! Jelenleg vesztern feszítővel lovagolom! Vajon keményebb zablát javasoltok, hogy ne vigyen el, vagy mit csináljak vele hogy ne a rohanás legyen neki az első!?

Figyelt kérdés
2013. nov. 18. 19:19
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
72%

írásodból ítélve vagy nem vagy több 12 évesnél vagy nagyon minimálisan művelődsz csak.

Elárulok egy apró titkot.. ma már nem szokás csak úgy feszítővel lovagolni..sőt.. viszont ha valaki mégis feszítővel lovagol (díjlovasok, vagy olyan wescosoknak akik tudnak is western lovagolni (ők laza szárral lovagolnak megjegyzem))

Hogy mit tegyél?

-Tanulj meg HELYESEN lovagolni.

-Közben lovagoltasd át a lovad.

-Ha ezután(!!!) is rohan futószárazd le..

És még egy tanács Lovas szakkönyvek (ajánlom a 'Ne árts!' címűt.!)

2013. nov. 19. 16:18
 12/19 A kérdező kommentje:
látom itt mindenki nagyon okos és a fikázás is megy nagyon de tényleges ötletekkel senki se tud szolgálni csak közlöm ha nem ülök rajta is csak futószáron megy akkor is ilyen a járása és tartása!!én kérek bocsánatot hogy bizonytalanságomba kérdezni mertem!!!
2013. nov. 19. 18:23
 13/19 anonim ***** válasza:
100%

soha nem fogom megérteni ezt a fajta kiakadást a kérdezők részéről!

de azért megpróbálom összefoglalni a fentieket, hátha nem sértődsz meg azon, hogy tanácsot kapsz (vélhetően jobb lovasoktól)

-cseréld le a feszítőt csikózablára.

-legyen alaposan lefutószárava terep előtt

-rendszeres terepmunka

-ha ez sem segít, fogadj fel egy JÓ! belovaglót és kezdjétek teljesen újra az alapoktól, mintha nyers csikóról lenne szó.

-bár nem tudom, mit eszik, de lehet nem ártana átgondolni az etetését: pl. abrakmennyiség

-egyéb kérdések:

.mén, herélt vagy kanca?

.egyedül jársz terepre?

.más lóval, pl. egy teljesen nyugodt, akár igás lóval terepen hogyan viselkedne?

.lehet, hogy hülye kérdés, mert nem tudom hol laksz, de lehet valami dombos, erdős terepre kéne menni, ahol kevés a nyílt tér. mezőkön inkább csak lépés, legeltetés, hogy nyugodjon.

2013. nov. 19. 21:39
 14/19 A kérdező kommentje:
másik ló is jön velünk,kanca,dombos hejen lakunk,csak azért lovagolom feszítővel mert ezt tanácsolták mivel az elmúlt éveit sajnos bekötve egy istállóba töltötte,duplakarikás csikózablám van,az jó lessz?mielőtt kiviszem mindíg lefutószárazom!leiskolázva nincs csak egy alap belovaglásit kapott!!mielőtt hozzám kerűlt egy vastag csavart zablával lovagolták,én ezt nem akartam a szájába rakni,ezért is mertem itt kérdezni!!csak van aki egyből bunkón reagál egy kérdése!nem vagyok gyerek,csak bizonytalan,csúnya balesetem volt és az csoda hogy ujra lovon merek ülni!
2013. nov. 20. 06:57
 15/19 A kérdező kommentje:
mi nem adunk nekik abrakot zöldséget,gyümölcsöt kapnak és szénát meg lucernát vegyesen!a kancám nem lovardás ló,havonta egyszer kivitték meghajtották és ebből ált neki a mozgás!!nem a tanácspkkal van a gondom,hisz akkor nem kérdeznék,hanem azzal hogy sokan hogyan adják azokat!sok munkám lessz még a lovammal,és nem akarom elbaszni kizárólag ezért kérdeztem!
2013. nov. 20. 07:14
 16/19 anonim ***** válasza:
100%

szerintem próbáld akkor a legelejéről kezdeni a belovaglást, mert biztos valami rossz élménye van.

fogatoltak is vele?

én a legegyszerűbb, legkíméletesebb zablát adnám neki.

minél vastagabb, annál jobb.

lépésben is rohan, ideges?

vagy csak vágtában?

mesélj el egy tipikus terepet, hogy Te hogy reagálsz, stb

szárhosszúság, ilyesmi

2013. nov. 20. 08:28
 17/19 A kérdező kommentje:
karámban szinte lötyögő szárral dolgozom vele ügyesen figyel arra amit mondok szépen reagál a csizmára is!!ha nyilt terepre megyünk sose egyedűl,de ahogy lépésbe elindulunk már rögtön fekszik a szárba tekergeti a fülét,és azzonnal izgatott lessz,mivel lépésben szeretném tartani ezért nem adok neki szárat csak nyugtatom és nem engedem hogy ügetésbe lépjen,de amint lazítok a száron abban a pillanatban szinte repűlni kezd!!igen nehéz fogatban is ment még pár éve!!jó idegzetű ló csak nagy twrepet látva egyből habzik
2013. nov. 20. 10:18
 18/19 A kérdező kommentje:
lépésben már teljesen feszült amint kiérünk a karámból és csak menne a száját csak annyira húzom hogy ne vigyen el és szóval folyamatosan nyugtatom,mindíg a másik ló előtt szeret menni,csak annyit szeretnék nála elérni hogy terepre is nyugottan mehetnénk mivel még csak 3 hónapja van meg,és előtte nem nagyon tudott vele a volt tulaj foglalkozni szeretnék neki minden mozgást megadni amire igénye és szüksége van!mivel egyre jobban figyel rám,így minden munka után megdícsérem ha eredményes!van egy ügeres csikózablám is az elég vastag,csak félek hogy azzal lehet nem fogom tudni megtartani,már én is gondolkoztam rajta hogy erre átcserélem!
2013. nov. 20. 10:33
 19/19 anonim ***** válasza:
100%

Nos, mik a fejlemények?

Egyébként én ilyen lóval rengeteg türelemmel és kizárólag csikózablával foglalkoztam. Ha még lépésben is rohant, még lejjebb tettem a mércét. Határozott voltam, de semmit nem erőltettem. Például az első hetek rendkívül "unalmasan" teltek, de meglett a gyümölcse: naponta ráraktam egy kantárt vagy kötőféket, és magam mellett vezettem, így mentünk terepre. Út közben megnyugodott, hagytam legelészni, aztán ha eljött a megfelelő pillanat, felültem, de továbbra is csak léptünk. Egy türelmetlenebb lovasnak idegőrlő feladat, de megérte :)

2014. nov. 5. 18:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!