Hívott már valaki a lovához belovaglót, vagy olyan személyt, aki rendbe rakta a lovát? Mik a tapasztalatok? Érdemes lenne?
Figyelt kérdés
Lassan 9 hónapja, hogy megvettem a lovamat. Akiről kiderült, hogy kezelhetetlen, évek óta nem lovagolták, mindenféle rossz szokása volt, hisztis, akaratos, kiszámíthatatlan kanca (9 éves). Én meg konkrétan kezdő, egy ilyen típusú lóhoz. Bértartásban tartom. Az első két hónapban 3-szor ráült kb. 10 percre egy "profi" szaktudással rendelkező személy, de csak akkor amikor én már nem bírtam vele. Illetve 3-szor kivitték terepre, szintén az első hónapokban, amik katasztrofálisra sikeredtek, a ló többször hanyatt vágta magát terepen, maga alá temetve a lovast, ellenszegült, ment mint az örült. De ezen a néhány alkalmon kívül 9 hónapja én lovagolom minden nap. Annyit sikerült nála elérni, hogy bent a pályán már lehet vele dolgozni, néhány apróbb ellenszegülése van, ami annyiból áll csak, hogy megáll, és hisztizik, hogy nem akar továbbmenni, de csizmával ezt már meg tudom oldani könnyen, ha tovább makacskodik, akkor pálca és megy tovább. Erre a kezdetekben ágaskodással és kaparással reagált. De most már nem csinálja ezt. Persze pályán nem nagy dolgokra kell gondolni, csak annyi, hogy most már normálisan lép, üget, vágtázik. Viszont terepen konkrétan néha szabályosan életveszélyes. Vannak kattanásai, amikor elborul az agya. Elöl nem lehet vele menni, szóval mindig van előttünk egy vagy több ló. Viszont vágtánál ha emelkedő van, vagy kanyart kell bevenni, akkor mint akinél lehúzták a redőnyt, full vágtára kapcsol, irányíthatatlanná válik, hátracsapott fejjel leelőz mindenkit, közben fejmagasságig kirúgdos. Ez minden emelkedőnél és kanyarnál így van. Eddig magától megállt az első lónál, de ez csak a szerencsén és rajta múlt. Viszont legutóbb így majdnem kétszeres balesetünk lett, mert egy hajszálon múlt, hogy ne vágtázzon így bele egy szőlőtőkébe, illetve mikor már mindenki pánikolva kiabált a legelső lovasnak, aki elég messze volt tőlünk, hogy álljon meg, mert baj van, akkor az én lovam konkrétan oldalról belevágtázott a másik lóba, aki elég szembetűnően ott állt keresztbe az úton elállva az útját, hogy majd így megáll, de nem állt meg, hanem tiszta sebességgel belevágtázott a másikba, pedig látta jól. Aztán ettől még jobban begőzölt, ágaskodott, kirúgott. Szerencsére nem esett nagy baj egyik lónak sem, de ez is csak szerencse volt. Ilyenkor nem tudom irányítani, nem reagál semmire csinálhatok akármit. És ez csak néhány eset a sok közül, lenne még mit sorolnom. Szóval arra gondoltam hívok valakit aki rendbe rakná, ha lehet egyáltalán. Pályán már nincs vele gond, így az kellene, hogy a terepen is kezelhető legyen, persze tudom, hogy annak a pályamunka az alapja, de ott már normális. Lovasok.hu-n több ilyen hirdetőt láttam, akik vállalnak problémás lovakat, szerintetek érdemes lenne? Többen mondták már, hogy ennek a lónak ilyen a természete, sosem fog megváltozni, de nem akarok balesetet szenvedni vele, nem tudom mennyire lenne hatásos, ha kezelésbe venné valaki terepen, aki nálam jobban tud lovagolni.2013. nov. 17. 22:35
21/23 anonim válasza:
Egy kilenc éves elrontott ló helyrehozása nem kis feladat, még egy igazán hozzáértőnek sem. Ez a ló nem hisztis, hanem idegbeteg. Ajánlom, hogy gyorsan keress valakit, aki megpróbálja helyrerázni, míg kárt nem tesz valakiben. De azért azt elárulhatnád, hogy vetted meg, kipróbálás nélkül? Nem gondolod, hogy azért nem lovagolták, mert tudták, hogy kezelhetetlen? Azért az eladótól is megkérdezném, hogy volt pofája egy kezdőnek ilyen lovat eladni?
22/23 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszaitokat. Jól látjátok a helyzetet, az én fejemben is hasonló gondolatok kavarogtak, mint amiket ti is írtatok. Egyszer próbáltam ki mielőtt megvettem. Oda eljött velem az akkori oktatóm, akinek a ló régi tulajdonosa az ismerőse volt. Ott egyszer én kipróbáltam a lovat, nem is volt vele semmi baj. Nem ágaskodott, mindent megcsinált szépen. Nem mondtak róla akkor semmi rosszat. Miután elhoztuk, utána hallottam vissza, hogy utána lett mondva az akkori oktatómnak, hogy a ló kb. 2-3 éve nincs lovagolva, előtte is hébe-hóba volt, és hát eléggé akaratos is volt mindig, meg önfejű. Meg ott is volt, aki nem tudott vele menni. De erre azt mondták, hogy mert nem tudott lovagolni az illető azért stb. Aztán felhívták a figyelmet arra is, hogy rúgja a többi lovat, szóval terepen ha megyek vele csak hátul menjek. Ez tényleg így van, ha másik ló közelít hozzá hátulról vagy le akarja előzni, rárúg. Én, mint teljesen tapasztalatlan kezdő az oktatómra hagyatkoztam, aki az ismeretségre alapozva valószínűleg elnagyzolta a dolgokat, én pedig nem tudtam mire kell figyelni. Mostani eszemmel ha el is hoztam volna, egy hónap próbaidőt minimum kértem volna, de akkor azt sem tudtam, hogy van ilyen, hogy próbaidő. Terepre pedig azért járok vele, mert azt a tanácsot kaptam, hogy vigyem ki terepre is, hogy egyrészt menjen ki belőle a gőz, meg hozzá kell szoktatni a terephez is, és mivel rajtam kívül más nem viszi ki, kénytelen vagyok én kivinni. Nyáron azzal is megpróbálkoztam, hogy egy állatorvos tanácsára magnézium táplálékkiegészítőt adtam neki, ami nyugtatólag hat az idegrendszerre. Emiatt, vagy a nagy meleg miatt ki tudja, akkor nem is volt vele úgy nagy gond, nyáron is jártam vele terepe, akkor nem nagyon csinált ilyeneket. De ezt a magnéziumot nyár vége óta nem kapja, és különben sem adhatok neki élete végéig magnéziumot hogy nyugodtabb legyen, nem ez a megoldás. Meg fogom kérdezni, hogy lehetséges e a visszaadás, mert mindenképpen megoldást szeretnék a problémára, ha nem lehetséges, akkor megpróbálkozom azzal, hogy hívok valakit aki megkíséreli rendbe tenni, mert ez így nem mehet tovább, senkinek nem akarok balesetet okozni, magamnak sem, a lónak sem, és más embereknek és lovuknak sem.
2013. nov. 20. 00:56
23/23 Cat :3 válasza:
6 os kérdezo de kuuurva idegesitooo vagy
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!