Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Hívott már valaki a lovához...

Hívott már valaki a lovához belovaglót, vagy olyan személyt, aki rendbe rakta a lovát? Mik a tapasztalatok? Érdemes lenne?

Figyelt kérdés
Lassan 9 hónapja, hogy megvettem a lovamat. Akiről kiderült, hogy kezelhetetlen, évek óta nem lovagolták, mindenféle rossz szokása volt, hisztis, akaratos, kiszámíthatatlan kanca (9 éves). Én meg konkrétan kezdő, egy ilyen típusú lóhoz. Bértartásban tartom. Az első két hónapban 3-szor ráült kb. 10 percre egy "profi" szaktudással rendelkező személy, de csak akkor amikor én már nem bírtam vele. Illetve 3-szor kivitték terepre, szintén az első hónapokban, amik katasztrofálisra sikeredtek, a ló többször hanyatt vágta magát terepen, maga alá temetve a lovast, ellenszegült, ment mint az örült. De ezen a néhány alkalmon kívül 9 hónapja én lovagolom minden nap. Annyit sikerült nála elérni, hogy bent a pályán már lehet vele dolgozni, néhány apróbb ellenszegülése van, ami annyiból áll csak, hogy megáll, és hisztizik, hogy nem akar továbbmenni, de csizmával ezt már meg tudom oldani könnyen, ha tovább makacskodik, akkor pálca és megy tovább. Erre a kezdetekben ágaskodással és kaparással reagált. De most már nem csinálja ezt. Persze pályán nem nagy dolgokra kell gondolni, csak annyi, hogy most már normálisan lép, üget, vágtázik. Viszont terepen konkrétan néha szabályosan életveszélyes. Vannak kattanásai, amikor elborul az agya. Elöl nem lehet vele menni, szóval mindig van előttünk egy vagy több ló. Viszont vágtánál ha emelkedő van, vagy kanyart kell bevenni, akkor mint akinél lehúzták a redőnyt, full vágtára kapcsol, irányíthatatlanná válik, hátracsapott fejjel leelőz mindenkit, közben fejmagasságig kirúgdos. Ez minden emelkedőnél és kanyarnál így van. Eddig magától megállt az első lónál, de ez csak a szerencsén és rajta múlt. Viszont legutóbb így majdnem kétszeres balesetünk lett, mert egy hajszálon múlt, hogy ne vágtázzon így bele egy szőlőtőkébe, illetve mikor már mindenki pánikolva kiabált a legelső lovasnak, aki elég messze volt tőlünk, hogy álljon meg, mert baj van, akkor az én lovam konkrétan oldalról belevágtázott a másik lóba, aki elég szembetűnően ott állt keresztbe az úton elállva az útját, hogy majd így megáll, de nem állt meg, hanem tiszta sebességgel belevágtázott a másikba, pedig látta jól. Aztán ettől még jobban begőzölt, ágaskodott, kirúgott. Szerencsére nem esett nagy baj egyik lónak sem, de ez is csak szerencse volt. Ilyenkor nem tudom irányítani, nem reagál semmire csinálhatok akármit. És ez csak néhány eset a sok közül, lenne még mit sorolnom. Szóval arra gondoltam hívok valakit aki rendbe rakná, ha lehet egyáltalán. Pályán már nincs vele gond, így az kellene, hogy a terepen is kezelhető legyen, persze tudom, hogy annak a pályamunka az alapja, de ott már normális. Lovasok.hu-n több ilyen hirdetőt láttam, akik vállalnak problémás lovakat, szerintetek érdemes lenne? Többen mondták már, hogy ennek a lónak ilyen a természete, sosem fog megváltozni, de nem akarok balesetet szenvedni vele, nem tudom mennyire lenne hatásos, ha kezelésbe venné valaki terepen, aki nálam jobban tud lovagolni.
2013. nov. 17. 22:35
1 2 3
 11/23 Valletta ***** válasza:

Miközben a leírást olvastam, ez a videó jutott az eszembe: http://www.youtube.com/watch?v=eruaalw6vno

99% azt mondaná, hogy esélytelen, pedig nem az.

2013. nov. 18. 13:39
 12/23 anonim ***** válasza:
Persze szép dolog, hogy nem adja fel, nem akar megválni tőle, de ezzel konkrétan más emberek életét veszélyezteti. Terepen rugdos a ló, eltalálhat másik lovat is, de az még a kisebbik baj, egy lóban kevesebb kárt tud okozni, mintha megrúgja az egyik lovast. Vagy esetleg megijed a ló miatt egy másik ló is aki előtte van, leesik róla a lovas az ő lova meg átgázol rajta.. Szóval szerintem ez így elég életveszélyes, én biztos megkérném, hogy vegyék vissza. A kurdarc meg nem az, hogy beismeri, hogy neki ez túl sok, sőt, ha beismeri és ennek tudatában eladja a lovat az előző gazdájának. Viszont az, hogy hetente terepre megy más lovasokkal úgy, hogy leírta, hogy csak a szerencsén múlt, hogy nem lett még baj, baromira felelőtlen dolog.
2013. nov. 18. 13:39
 13/23 anonim ***** válasza:
Utolsó előtti mondat végéről lemaradt, hogy az becsülendő.
2013. nov. 18. 13:40
 14/23 anonim ***** válasza:

Egy linkre a videódtól:

http://www.youtube.com/watch?v=uFubARe3fqc

Inkább legyen egy csúnya, de biztonságos lova, minthogy így járjon...

2013. nov. 18. 14:17
 15/23 Valletta ***** válasza:
69%

Most úgy beszéltek, mintha a lovaglás valami hímzőszakkörrel lenne hasonlatos. A lovaglás veszélyes sport. Az itt felhozott példák, hogy mások körül kirúg a lova, vagy hogy megijeszt egy másikat és leesik róla a lovasa, olyan példák, amik szinte mindegyikünkkel megestek már. Vagy veletek soha nem rohant el a ló? És ha átrohan egy kamion előtt? Mert velem átrohant, pár méteren múlt, hogy itt vagyok. És akkor mi van? Ez a lovaglás, a baleset benne van a pakliban. A videó elején, amit linkeltél, a lovas kb. magától esik le a lóról... szóval nem értem, hogy kapcsolódik a témához... Mindenki leesik, aki lovagol. Bezzeg amikor azt írtam, hogy jobb helyeken leveteti az oktató a szemüveget a lovasról, már rögtön felhördülést váltottam ki... pedig mindenki esik, mindenkit vághat fejbe a ló, nem kell, hogy vadállat legyen hozzá, és csak szerencse kérdése, hogy a szemüveg leesik a földre vagy összekaszabolja az arcot.

Egyik ló sem úgy születik, hogy lovas alatt nem jelent életveszélyt, hanem a lovas tanítja meg arra, hogy hogyan közlekedjen biztonsággal. Van, amelyik 3 évesen tanulja meg, van, amelyik 4, van, amelyik soha, mert mondjuk egy "közveszélyt okozó bakolás" után utazik Olaszországba.

Egyébként egy szóval nem írtam, hogy járjon terepre. Még csak azt sem, hogy üljön rá. Épp azért, mert vezetve kisebb veszélyben van a lovas és mert az alapokat úgy tanulja meg a ló.

2013. nov. 18. 15:23
 16/23 anonim ***** válasza:
Nyilván mindenkivel előfordult már, de ha tudom, hogy a lovam rendszeresen ezt csinálja, akkor nem megyek másokkal. "Egyik ló sem úgy születik, hogy lovas alatt nem jelent életveszélyt, hanem a lovas tanítja meg arra, hogy hogyan közlekedjen biztonsággal." Igen, csak jobb esetben hozzáértő ember tanítja meg, aki meg is tudja neki tanítani. A kérdező bevallotta, hogy ő még kezdő a lóhoz, ezzel nincs is semmi baj. Azzal van, hogy nem tudja kontrollálni a lovát, be is ismeri, de azért terepre jár másokkal vele.
2013. nov. 18. 16:00
 17/23 anonim ***** válasza:

Valetta: a ló láthatóan ledobta a video elején. A ló eleje lent van a háta fent van, a tyúk lerepült, és KITÖRTE A NYAKÁT! Egy büdös gebe hiszije miatt hótt mög fiatalon!

Igen, ez is benne van a pakliban... de azért nem kell a bajt keresni, ha szemét a ló, és nem tud vele bírni, akkor tegye alá a lapátot, még mielőtt valami komolyabb baja esik! Egy jó orsós combcsonttörés, és élete végéig kuksolhat a tolószékben, oszt nem sok vígaszt fog neki jelenteni, hogy "de bezzeg a lovas topicon megdícsértek, hogy milyen kitartóan próbálkozok megnevelni a lovat."

Egy általában megbízható ló is megijedhet, szemétkedhet, arról is lehet rosszul esni egyszer, no de akinek minden lovaglása felér egy rodeóval, az tuti biztos, hogy záros határidőn belül komolyan le fog sérülni.

Ahogy a rozsdás, életveszélyes autót is kivágjuk a roncstelepre, úgy a dilis, életveszélyes lovat is elküldjük egy "olasz társasutazásra", ez a világ rendje. Aki nem így tesz, annak csúnya vége lesz.

2013. nov. 18. 16:21
 18/23 anonim ***** válasza:
Na a te hozzáállásod viszont undorító utolsó, ha a gyerekeddel nem bírsz őt is beadod nevelőintézetbe (de csak mert kinyírni mégse lehet)? Ha a ló így viselkedik, az az ember hibája, nincs olyan, hogy "hülye" ló, maximum határozott, erős lovast igénylő. Jó most azoktól tekintsünk el, ha tényleg valami agyi baja van. A videóról meg annyit, hogy nem lenne tenné le a ló a fejét, ha a lány nem esne a nyakába. Biztos kellemes lehetett a lónak, abszolút a lovas hibája, akkor is, ha eltörte a nyakát. Most ezt se sem gondolod komolyan, hogy valaki leesik, mert rosszul érkezett, és az a ló hibája? Hát.. gratulálj magadnak, hogy mennyi eszed van.
2013. nov. 18. 16:54
 19/23 Valletta ***** válasza:
Az igaz, hogy nem kellene terepre járni vele, de nem is tanácsolta neki senki, hogy folytassa. Tisztában van vele, hogy nem az ő kategóriája a ló, és szeretne hozzá segítséget kérni, tehát nem értem, hol a gond. A videón a ló leteszi a fejét, de ennyi, semmi több. Ettől már gyilkos vérló lesz, amit le kell vágni, mert a csaj leesett róla és kitörte a nyakát? Ennyi erővel küldjünk a halálba minden lovat, mert egyszer-egyszer mindegyik leteszi a fejét, ha máskor nem, hát csikó korában, és kezdő alatt mindegyik megindul egyszer-kétszer, vagy felvágja a fejét, vagy megbotlik, vagy mittudomén. Ennyi erővel ma már nem lovagolna senki. Aki fél attól, hogy a ló leteszi a fejét, az ne menjen lovak közelébe. Én meg lehet, hogy úgy fogom kitörni a nyakam, hogy magassarkúban leesek a lépcsőn, akkor tiltsuk be a magassarkúkat, pereljük be a gyárat, mert gyilkos találmányok? Akinek a lovaglás a szenvedélye, az vállalja a kockázatot. Aki nem akarja, az nem vállalja, de ne szóljon bele abba, hogy mások mivel teszik kockára a saját életüket. Ennyi erővel csikót se lovagolna be senki, lóverseny sem létezne, mert mind veszélyes... Istenem...
2013. nov. 18. 18:05
 20/23 anonim ***** válasza:
0%

CSILLÁMPÓNI!

Igenis, ha nem bírok a gyerekkel, inkább beadom a javítóba, minthogy végignézzem, ahogy teljesen lezüllik.

Ha a ló az előre hajtó segítségekre ágaskodással és kaparással reagál, "kattanásai" vannak, irányíthatatlanná válik, hátracsapott fejjel leelőz mindenkit, közben fejmagasságig kirúgdos, tiszta sebességgel belevágtázik a másik lóba, aztán ettől még jobban begőzöl, ágaskodik, kirúg stb. az egyértelmű, hogy az a ló hibája. Egy egész sereg lovat tudok neked mutatni, aminek a hátára felültethetsz akármilyen béna kezdőt, a felét se csinálja meg vele ennek a repertoárnak. Ez a ló egy fazsfej. Lehet, hogy van olyan lovas a világon, aki elbírna vele, de a kérdező nyilvánvalóan nem bír, addig fog rodeózni, amíg a sok-sok balesetveszélyes helyzetből előbb-utóbb összejön egy súlyos sérülés. Lehet, hogy a huszadik, lehet hogy a századik alkalommal, de össze fog. Már addig jár a korsó a kútra...

Ezzel szemben akinek normális, jámbor lova van, az 2-3 évente egyszer kerül ilyen szituba (ha éppen felrepül a fácán vagy akármi), nyilvánvalóan kisebb a sansza egy komoly sérülésre, mint annak, aki a hülye lóval küszködik.

Kérdező! Ne törődj csillámpónis hülyékkel! A saját biztonságod érdekében szabadulj meg attól a szemétkedő bestiától! Még mielőtt valami bajod esne. Nincsen abban semmi szégyellni való, hogy (most még) nem bírsz vele. Erőltetni a dolgot viszont nem erény, hanem súlyos felelőtlenség, aminek a következményeképp megnyomorodhatsz vagy akár meg is halhatsz. Arról nem is beszélve, hogy egy idő után a lovardában is mindenki utálni fog, és senki sem akar majd veled terepre menni, mert már előre rettegnek majd attól, hogy mit csinál a lovad.

Add vissza a régi gazdájának, vagy add el egy profi lovasnak, vagy töltesd be a kolbászba, nem kár érte, mert HÜLYE. Nem csupán engedetlen, hanem ön- és közveszélyes is!

2013. nov. 18. 18:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!