Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Volt már valakinek hasonló...

Volt már valakinek hasonló esettel dolga? (köhögés)

Figyelt kérdés
A lovamat idén márciusban vettem. 9 éves kanca. Mielőtt megvettem, állatorvos megvizsgálta, teljesen egészségesnek találta. Ahogy jött a jobb idő, lovaglás közben, pályán ügetés kezdetekor, vágta első egy-két körében köhögött mindig egy párat. Ezek nagyobb köhintések voltak, hogy még a nyakát is leszegte közben, akkorát köhintett. Aztán mikor nyár lett és bejött a nagy meleg, ez el-elmaradt, szinte teljesen megszűnt. Aztán most ősszel egy-két hete újra elkezdődött. Orra nem folyik. Lépés közben, karámban, boxban, sehol sem köhög, csak és kizárólag ügetés elkezdésekor, illetve vágta kezdetekor. Terepen is csinálja, de mindig csak az elején, az első 5-10 percben néhány nagy köhintés, utána semmi. Most megvizsgálta állatorvos, meghallgatta a tüdejét, légcsövét is, és azt mondta tiszta. Kapott nyálkaoldó gyógyszert, hátha valami lerakódás, egy hétig kapta, de a probléma továbbra is fennáll. Ugyanaz, hogy ügetés és vágta elején átlagosan 3-4 nagy köhintése van, utána semmi. Most már aggódom, az állatorvos azt mondta várjuk meg míg elfogy a gyógyszer, de az ma elfogyott, és ma is ugyanúgy köhintgetett kb. 3-szor lovaglás közben. Valaki tapasztalt már hasonlót? Egyedül abban bízok, hogy azt mondta az orvos, hogy tiszta a tüdeje is meg a légcsöve is. De akkor mik lehetnek ezek a köhintések?
2013. nov. 15. 20:37
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
Eszemben sincs megkérdőjelezni az állatorvos szaktudását, de nekem ez kehességnek tűnik így látatlanban. Én kihívnék egy másik dokit, másik szakvéleményt kérnék. Szerintem ha az állat egészségéről van szó, akkor ne érdekeljen, hogy mit fog érezni a saját lódokid, nehogy már az ő önbecsülése fontosabb legyen.
2013. nov. 17. 18:05
 12/15 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszod utolsó, nem azt írtam, hogy te kérdőjelezed meg a szakértelmét, hanem ahogy én beszélgettem vele és a kérdéseimet, véleményemet elmondtam neki, az orvosnak, és az ő válaszaiból tűnt úgy, mintha úgy venné, hogy én kérdőjelezem meg az ő szaktudását. Bocsi, ha félreérthetően írtam.
2013. nov. 17. 18:09
 13/15 anonim ***** válasza:

Hány éves volt az a lódoktor?

Csak azért kérdem, mert időskorban megromlik a hallás. Engem tizenöt éve majdnem elvitt egy tüdőgyulladás a miatt, mert idős volt a körzeti orvos, és bár lelkiismeretesen meghallgatta a tüdőmet, de a vén süket fülével nem hallotta meg a tüdőzörejeket a sztetoszkópjában, és azt hitte, csak náthás vagyok. Egy hét után elmentem a tüdőgondozóba, egyből 1:1-es röntgenkép, nézi a doki... azt mondja: adok magának gyógyszert. Dalacin-C. Napi 3x2-t szedjen belőle. (Ez a létező legerősebb antibiotikum dupla adagban.) Amikor visszamentem gyógyultan, hogy vegyen ki a betegből, akkor mondta, hogy egy fabatkát sem adott volna az életemért, olyan előrehaladott kétoldali tüdőgyulladásom volt.

No csak azért mondtam ez ezt a történetet, hogy kicsit erősítsem a tanácsot, amit már kaptál: nézze meg a lovat még egy doki! És ha az is azt mondja, hogy semmi baja, akkor tényleg csak szórakozik, ha kezdi a műsorát, jól rugd oldalba és hajtsd meg, hogy elmenjen a kedve tőle.

2013. nov. 17. 19:00
 14/15 Valletta ***** válasza:

Abban lehet valami, amit íz utolsó írt. Szerintem ha köhög, nem lehet tiszta, hiszen váladék van a tüdejében...

Kérdezz meg egy orvost anélkül, hogy kihívnád, így az otthoni orvos nem fogja sértve érezni magát. Viszont ha az az orvos azt mondja, hogy feltétlen meg kellene vizsgálni, hívd ki, nehogy azon múljon a ló egészsége, hogy jó kapcsolatot akarsz tartani valakivel.

2013. nov. 17. 20:12
 15/15 A kérdező kommentje:
Fiatal az orvos, 33 éves. Azt mondta, hogy váladék van neki, azért kapta a váladékoldót, de hogy olyat nem hallott, amiből azt lehetne kikövetkeztetni, hogy ez kehesség. Mert hogy van sokféle légúti megbetegedés, ami nem feltétlenül kehesség, és hogy nem kehes. Ezt mondta pontosan. Úgyhogy a "tisztát" valószínűleg így értette, hogy nem kehes, de váladék van. Köszi a tanácsokat mindenkinek! Most fogyott el a gyógyszer, azt mondta, nézzük meg mi lesz ezután, aztán meglátjuk a továbbiakat.
2013. nov. 17. 22:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!