Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Volt már valakinek hasonló...

Volt már valakinek hasonló esettel dolga? (köhögés)

Figyelt kérdés
A lovamat idén márciusban vettem. 9 éves kanca. Mielőtt megvettem, állatorvos megvizsgálta, teljesen egészségesnek találta. Ahogy jött a jobb idő, lovaglás közben, pályán ügetés kezdetekor, vágta első egy-két körében köhögött mindig egy párat. Ezek nagyobb köhintések voltak, hogy még a nyakát is leszegte közben, akkorát köhintett. Aztán mikor nyár lett és bejött a nagy meleg, ez el-elmaradt, szinte teljesen megszűnt. Aztán most ősszel egy-két hete újra elkezdődött. Orra nem folyik. Lépés közben, karámban, boxban, sehol sem köhög, csak és kizárólag ügetés elkezdésekor, illetve vágta kezdetekor. Terepen is csinálja, de mindig csak az elején, az első 5-10 percben néhány nagy köhintés, utána semmi. Most megvizsgálta állatorvos, meghallgatta a tüdejét, légcsövét is, és azt mondta tiszta. Kapott nyálkaoldó gyógyszert, hátha valami lerakódás, egy hétig kapta, de a probléma továbbra is fennáll. Ugyanaz, hogy ügetés és vágta elején átlagosan 3-4 nagy köhintése van, utána semmi. Most már aggódom, az állatorvos azt mondta várjuk meg míg elfogy a gyógyszer, de az ma elfogyott, és ma is ugyanúgy köhintgetett kb. 3-szor lovaglás közben. Valaki tapasztalt már hasonlót? Egyedül abban bízok, hogy azt mondta az orvos, hogy tiszta a tüdeje is meg a légcsöve is. De akkor mik lehetnek ezek a köhintések?
2013. nov. 15. 20:37
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
Ha a doki egészségesnek mondja, akkor nincs baj. Lehet, hogy nagyon porzik a pálya? Attól köhöghetnek. Vagy lehet, hogy ezzel szórakozik csak. Az enyém például "nyafog", ha edzés után még kiviszem terepre, elkezd "nyögni". Azt hittem, valami baja van, de megnyugtattak, hogy csak ezzel szórakozik... :)
2013. nov. 15. 20:48
 2/15 A kérdező kommentje:
Tavasszal én is a pálya porzására gyanakodtam, de most egyáltalán nem poros, az esőzések miatt, és mégis ez van nála. Nem hiszem, hogy direkt csinálja, mert tényleg nagyokat köhint, egész testéből érezni ilyenkor.
2013. nov. 15. 20:52
 3/15 A kérdező kommentje:
Esetleg gondoltam még allergiára, de most már nem virágzik semmi, illetve ha széna, szalma porára, akkor nem csak ügetéskor és vágtakor köhögne néhányat szerintem. Mert ez a fura benne, hogy csak ügetéskor és vágtakor, de csak ez első néhány körben. Illetve terepen az első 10 percben.
2013. nov. 15. 21:02
 4/15 Valletta ***** válasza:
Én kehes lónál tapasztaltam ilyen mélyről jövő köhögést, főleg munkában - de hogy hogy lehet tiszta, ha egyszer köhög, na azt már nem tudom.
2013. nov. 15. 21:26
 5/15 anonim ***** válasza:
1. vagyok. A bokszban nem lehet gond? Jól szellőzik az istálló, naponta trágyáznak, nem poros a széna amit esznek? (Tesztelheted, ha vasvillával felrázod) Ha a szalma poros alattuk, vagy ammóniában állnak, nem szellőzik az istálló, attól is elképzelhető, ha csak a munka elején köhög.
2013. nov. 15. 23:23
 6/15 anonim ***** válasza:
Ha nem állítaná az állatorvos, hogy tiszta a tüdeje, mindenképp kehességre gondolnék. Ám ha az állatorvos jó és tudja, mit beszél, akkor lehet, hogy egész egyszerűen berögzött szokás. Volt egy pónink, aki csinált ilyet anno - s mert azonnal letettük, kivettük munkából, rájött, hogy ezzel baromi jól lehet szabotálni a melót. Szegény lovacska köhög, tehát nem kell melóznia. Jól ki is használta, amíg rá nem ismertünk. Utána is még évekig próbálkozott, érdekes módon mindig csak a munka legelején, általában ügetésben. Ha akkor nem foglalkoztunk vele, abbahagyta. Még tíz évvel később sem volt semmi baja egyébként és huszonéves koráig dolgozott a gyerekekkel.
2013. nov. 16. 06:26
 7/15 anonim ***** válasza:
Azt még azért hozzátenném, hogy lehet kérnék második szakvéleményt egy másik dokitól - több fül többet hall alapon. Mert ha valóban kehes, akkor el kell kezdeni nagyon odafigyelni, hogy még sok évig viszonylag egészségesen élhessen és kímélve ugyan, de dolgozhasson.
2013. nov. 16. 06:27
 8/15 Valletta ***** válasza:
Most esett le, hogy az orvos csak meghallgatta? Endoszkópos vizsgálat nem volt? Én úgy tudom, hogy csak azzal lehet biztosra menni.
2013. nov. 16. 07:28
 9/15 A kérdező kommentje:
Igen az orvos csak meghallgatta. Ma is beszéltem az orvossal, és rákérdeztem, hogy én úgy tudom, a kehességnek pont ilyen tünetei vannak, de rögtön mondta, hogy nem kehes, mert hogy azt hallani lehetett volna, hogy be van szűkülve a tüdejénél, vagy máshogy vesz levegőt (nem tudom pontosan idézni mit mondott), és hogy ő nem hallott nála semmiféle elváltozást. Fluimucilt kapott eddig, egy héten keresztül, most fogyott el, de jeleztem, hogy még mindig köhög, azt mondta, hogy így ürül ki a lerakódás, és hogy a gyógyszertől jobban köhöghet, ahogy oldja fel neki. De hogy akkor majd meghosszabbítjuk a kezelést. De mondta, hogy porra is lehet érzékeny, mert hogy a lovak kb. 7 éves korukra telítődnek ezzel, és amelyik érzékenyebb rá, az köhöghet. Azt már meg sem említettem, hogy ha így is van, ebből is kialakulhat a kehesség, mert konkrétan tök úgy beszélt, mintha én megkérdőjelezném a szakértelmét. A baj az, hogy ahol van a lovam bértartásba, egy kis családias lovarda, ott a tulaj a praktizáló lódoki egyben.
2013. nov. 16. 19:28
 10/15 A kérdező kommentje:
Az orra nem folyik. Ez nem tudom számít e valamit. Illetve annyi van még nála, hogy az egyik könnycsatornája el van dugulva, ezért az egyik szeme folyamatosan könnyezik, amit majd ki kell tisztítani neki. Ez már akkor is így volt, amikor megvettem. Nem tudom, hogy ezek az információk mennyire számítanak...:(
2013. nov. 16. 19:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!