Egyszerűen nem tudok vágtázni. Mit tegyek?
Másfél évig lovagoltam egy lovardában, ott részletesen elmondta az oktató hogyan kell vágtázni. Egy olyan lovon ültem, akinek nagyon könnyű volt kiülni a vágtáját, és hát sikerült is. Később kb. 4 lovon próbáltam vágtázni, de sehogy se bírtam kiülni. Csak egyetlen egyszer (az első ló után) mikor a legnagyobb lovon ültem (akinek a vágtája kiülése még a jobb lovasoknak sem volt egyszerű mivel hatalmasakat lépett)és ugrattunk, az akadály átugrása után beugrott vágtába. Annyira ellazult vagyis nyugodt voltam, hogy azt a 10 métert amit végigvágtáztunk, sikerült kiülnöm, pedig nem is számítottam rá, mégsem lepődtem meg. 2 év múlva, mikor egy másik lovardába mentem, megint csak nem jött össze a vágta, és az oktató azt mondta, hogy dőljek hátra, és a vállamat a kelleténél jobban nyomja hátra. Ezt az előző helyen nem mondták. Azóta nem volt lehetőségem vágtázni, de szerintem az egésznek az a forrása, hogy nagyon stresszelek. Mit tegyek?
(Bocsi, hogy egy kicsit hosszúra sikeredett)
Gyakorolj többet! A vágta kiülése kezdetben nekem is sok gondot okozott, de így elmagyarázhatatlan... ez az idő múlásával kifejlődik, aztán egyszer csak rájössz hogy sikerült követned a ló ritmusát!
Ajánlom hogy futószáron tornázgass a ló hátán, vagy hogy biztosabb legyen az ülésed ügessetek egy kicsit kengyel nélkül.
A legfontosabb, hogy a lábadat szorítsd a lóhoz. Engem édesapám tanított lovagolni, és mikor először vágtáztam, mindig betett a térdem és a nyereg közé egy zsepit, és az, ha kiesett, akkor tudtam, hogy nem elég jó a lábtartásom. Legyen lent a sarkad, nyomd lefelé, ezáltal biztosítod az ülésedet, a térdedet szorítsd a nyereghez, érezd a lovat, ülj bele rendesen a nyeregbe, a legmélyebb részébe, dőlj hátra, és ezekkel az instrukciókkal még nem sokra mész, ha nem gyakorolsz! Gyakorolj, gyakorolj! Másként nem fog menni. Kövesd a ló mozgását, lehet azt érezni. :)
A könnyű vágta meg még nehezebben ülhető ki, mint a munkavágta, ott jobban kell érezni a ritmust, vagy több a mozgásod, jobban kell figyelni. Szerintem legalábbis.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!