Mit tegyek, ha a egy ló elkezd bakolni ha adok neki sarokkal?
Régóta lovagolok egy fiatal kancát amivel soha nem volt semmi probléma de "kölcsön kérték" és szerencsétlent folyamatosan sarkantyúzták/hajtották így most nem tudok rajta lovagolni.
Lépésben ügetésben szóra megy, de ahogy egy picit is megnyomom sarokkal, hogy elindítsam vágtába megáll és bakol.
Az eredeti kérdéshez annyit tudnék esetleg még javasolni, ha netán a "mezei hiszti" kikúrálása mégsem sikerül szigorral a ló hátán (határozott, de nem durva! fellépés ugye a segítségekkel, pálcával), hogy próbálj meg vele egy kicsit futószáron dolgozni. Lehet, hogy alapjaiban rendült meg a bizalma az emberekben a rossz bánásmód miatt, mert esetleg érzékenyebb a jószág - egyede válogatja -, és ezért neked is elölről kell kezdened vele a barátkozást. Mert ugye, amit egy év alatt felépítesz, azt előfordulhat, hogy egy nap alatt földig lerombolják. Nem csak lóban.
A szüreti felvonuláshoz csak annyit, hogy én magam is vettem már részt rajta, és bár láttam negatív példát, aki patkót szikráztató vágtás produkciókkal mulattatta a szenzációéhes közönséget, azért, nem kell mindenkit leírni, aki ilyenkor lóháton mutatkozik az aszfalton. A társaim és jómagam például, csak a falu melletti tanya lankás síkján "éltük ki" magunkat, egy-egy röpke versenyvágtában a puha földúton, amiben azt hiszem, nincsen semmi rossz, hisz szimpla terepen is megeshet. Ha esetleg szól mögötte némi távoli népzene, lobog a szoknyánk/betyár-, ill. csikósruhánk, és a jókedv mellé a lovunkra is figyelünk, az szerintem nem okoz rossz élményt a lovunknak. És a fentebb soroltak fényében, talán bocsánatos bűn, ha az évi szüret eredményét max 1-2 pohár bor keretében, megkóstoljuk az ízes bográcsos ebéd mellett. Attól még nem lesz részeg az ember. - Csak, hogy egy kis pozitívumot is halljatok a szüretiről, mert, igenis szép hagyomány, lóval az igazi, és igen sajnálatos, hogy több a rossz példa, mint a jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!