Lovam szeme alatt felszakadt, SOS?
Ma este láttam, hogy a lovamnak felszakadt a szeme alatti rész [link]
és az a kis bőrdarabka mos ott eláll neki.
megpróbáltam óvatosan lefertőtleníteni egy kis szivacs segítségével. Állatorvost most nem tudok hívni, (kérem szépen, nem menjünk bele a részletekbe) tudok még csinálni vele valamit? Esetleg valami otthon elkészíthető fertőtlenítőszer, ami nem árthat a szemének? Pl a sós vizet olvastam, tud erről valaki valamit? Mennyit, hogyan, jó-e? Be kell neki utána kötni?
És be fog ott gyógyulni neki az a rész? Be fog hegesedni, vagy van rá remény, hogy rendes bőr lesz ott újra?
Aki segít bármilyen tanáccsal is, azt nagyon megköszönöm!
És a betadint ha bepislogja a szemébe nem fog ártani neki? :S
Egyébként köszönöm a választ!
Szerintem itt megfelelő választ fogsz kapni, ingyen, állatorvostól.
Akkor holnap veszek betadine oldatot, és kikever hígabbra :)
Itthon csak betadine szappanunk van.
A szappan nem jó!!! :D Amúgy nagyon kicsi betadin elég, én a múltkor a lábát fertőtlenítettem vele. Mivel még sose csináltam ilyen oldatot az előtt, ezért jópár cseppet adtam fél liter vízhez, és olyan sötét lett a színe, hogy hihetetlen. Tehát pár csepp elég. Meg van ez a kis arctisztító vatta, én azzal szoktam ezeket kenni keni.
És aztán hagyni kell szépen gyógyulni.
10%-os betadine oldatot úgy tudsz csinálni hogy egy műanyag pohát aljába öntesz 2 teáskanálnyi b.-t és felöntöd vízzel (ha lehet desztilált vízzel). Fiziológiás sóoldatot pedig 1l vízbe (desztilált vagy felforralt) 1 evőkanál sót keversz (a só ne legyen jódozott).
Eszközöknek használj az elsősegély csomagból steril gézlapot és ezzel töröld ki belülről kifelé söpörve a sebet.
Nem tudom milyen a seb, de ha túl közel van a szem akkor inkább ne fertőtleníts túl sokat (max. 1szer), nehogy a sok érintéstől begyulladjon és különben is a könny maga tisztító hatású lehet.
Állatorvost minnél előbb keríts, mert a hétvégén kevesebben dolgoznak és valószínűleg vissza kell varrni az a részt.
Szerintem jó lenne ha valamivel védeni tudnád a sebed, mert jöhetnek rá a legyek, például egy lazább kötést tehetsz rá.
Jobbulást a lovadnak! :)
És egy ilyen állatorvosi ellátás mennyi lenne szerintetek?
És oda a bőr nem nő vissza magától?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!