Hogy lehet betanítani a lovamat hejes lábra beugrani Vágtába? Hiába próbálom csak jobb lábra ugrik be ígyis úgyis. Rájön magától vagy hogy?
Mennyire vagy tisztában az idomitas alapjaival? Amúgy több tenyezős a dolog:
-vagy gyenge vagy merev az az oldala
- ráesik és elmegy a vállán
- fájdalma van
- szimplán rossz beidegződés amit ki kell javítani...na nekem valahogy mindig az ilyen lovak jönnek akik jobb kézre ugranak be nehezen helyesen.
Ahogy előttem írtak első a futószár, ha ott 10/legalább 9-8szor megcsinálja jól akkor érdemes elkezdeni nyeregből komolyabban. Lovas súlyával ugye nehezebb dolga van. Dicséret rögtön minden jó vágta után. Próbáld először a lehető legnagyobb körön kérni tőle, minél nagyobb az ív annál könnyebb.
Nyeregből: legyen meg egy jó lendületes ügetés ütem egységes iram folyamatos, ne hagy elgurulni.
1: Sarokból ivről ugratni, ha hamis semmi gond felveszed ugetésbe,de ne lépésbe( lépés a legvégső dícséret ha jól megcsinálja)
2: körön ugetésből itt a kör méretét a lóhoz kell igazítani,csak úgy mint a futószáron, ha nem megy semmi baj felveszed ugetésbe.
3: külső állításból, vagy akár egy vállat ki ről, a lényeg az hogy ezzel a belső vállárol teljesen atrakod a külsőre, így a belsőt lesz kénytelen emelni mikor a beugratást kéred. Csak akkor kérd a vágtát ha teljesen belelazult a külső allítasba.
4: hosszú/rövid falon teljesen külső állítás/vállat ki végig az egyenesen egészen kirakod az orrát, saroknál engeded vissza az ívre, és abban a pillanatban ugratod is.
Ez nehéz főleg felnőtt ló esetében akiből ez nem lett kilovagolva.
Gyakorold vele sokat a váll kontrollt, vállát be -ki hátulja körüli fordulat, kör szűkítése bővítése.
Illetve egy másik összetevő lehet hogy késik a csizmára így van ideje 'átsunyizni' a másik vállára.
Lovaglj még sok átmenetet, lépésből ügetés, és ügetésben és különböző iramokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!