Áztatás vagy roppantás? Ki melyiket alkalmazza zabnál árpánál, melyik a jobb szerintetek? Mikor hasznosul jobban a takarmány?
Ha a ló intenzíven dolgozik, versenyzik, tanácsos roppantva etetni a zabot, mert az energia jobban hasznosul, a könnyebb emészthetőség miatt. De azt is vizezni kell! A por a tüdőnek árt. A száraz, nyelőcsőben illetve gyomorban dagadó takarmány pedig kólikához vezet. Nem is beszélve, hogy a kevesebb rágómozdulat miatt a fogak kevésbé kopnak, így a lófogorvos/lódoki is többször jár reszelni. Egyébként az árpát jobb roppantva.
Ha nem roppantva eteted, a vizezés itt is fontos. Bár az energia kevésbé hasznosul, mint a roppantásnál, néha előnyösebb. A ló nem fog habzsolni, minden egyes falatot jól meg kell őrölnie a fogaival, hogy rendesen feltörje a zab kemény burkát. Legalább ezzel is lefoglalja magát a tétlen állat, illetve a fogak is rendesen kopnak. Viszont itt megnő a rizikó, hogy a fogak közé szorul a gabonaszem, és ott gyulladást okoz, betokosodik (ez az összes gabonánál fennáll, amit nem roppantva etetünk).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!