Körülbelül egy ló hány kg. -ig bír el egy embert? Max.120kg. -ig elbír?
Attól függ, hogy milyen lóról beszélünk.
Angol telivér? Póni? Shire? Muraközi? Mert nem mindegy.
Azt mondják, a ló súlyának 20%-át bírja el kényelmesen.
Én 84 kg körül vagyok, magyar félvér lovon lovagolok, láthatólag nem okoz gondot neki, hogy elvigyen engem.
az sem mindegy, hogy mennyi időre, mire? az tény, hogy saját súlyának 20%-ával tud MAXIMUM nagy megerőltetés nélkül dolgozni. de 10 percre egy nem póni ló is elbír 120 kg-t, és hát azt se felejtsük el, hogy 2 felnőtt ember együtt már bőven 120 kg és hát hány filmben láthatunk olyan jelenetet, hogy 2 ember (többnyire egy férfi egy nő) vágtat egy lovon. tehát elbírni elbírja, de hosszú távon biztos nem tesz jót neki.
és persze az sem mindegy, hogy az a 120 kg az rászerelt csomag, lovagolni egyáltalán nem tudó ember, vagy egy remek lovas.
mondjuk én egy 68 kg-s kezdőt ezek közül csak a hafira raknám fel jó szívvel, mondjuk az arab eleve nem egy oktató ló típus. lépésben az arabokkal se lenne gond, de ügetésben azért nem nézném szívesen, ahogy a kecses kis arabom hátát veri szét a nyereggel együtt min. 75 kg...
de egyébként egy alkalomtól nem lesz semmi baja, rendszert nem csinálnék belőle.
nem tudok annál jobban fogalmazni, mint amit írtam. elbír egy 68 kg-os embert, aki tud lovagolni és nem pattog rajta, nem veri szét a hátát. egy tök kezdő 68 kg-os embert nem egy arabon kéne megtanítani! egy-két alkalomtól nem lesz baja, főleg ha főleg lépés van, de rendszeresen azon oktatni egy 68 kg-os embert nem szerencsés szerintem.
de egyébként mindenki úgy teszi tönkre a lovát, ahogy akarja.
de te feltételezem tudsz lovagolni, különben nem vennél lovat. nem?
tehát még egyszer: 68 kg-t egy arab, shagya, bármi elbír, ha az illető ügyes lovas, nem pattog, stb. egy 68 kg-s kezdő viszont megkeseríti az életét.
ha 68 kg-s kezdőket szeretnél lovagoltatni, vegyél haflingit.
ha van 2 68 kg-s barátod, akiket szökőévente szeretnél felültetni a lovadra, nyugodtan vehetsz arabot, vagy shagyat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!