Pár kérdésemre válaszoltok?
1. Patakaparás:
Ma kapartam először patát, mind a négyet, de nem mertem erősen, csak kicsit félénken, mert félek tőle, hogy felsértek vele valamit. Közben a ló már türelmetlenkedett, hogy mit csinálok annyi ideig, én meg azzal a még bent maradt kosszal küszködtem. Figyelni kell közben valamire (azt a kiálló V-szerű részt nem kapartam, de úgy tudom, nem is szabad), vagy csak bátran, erőteljesen kaparni?
2. Sörény, farok:
Farkat kell-e fésülni, és a sörényt mással, vagy olyan kefével kell fésülni, mint amivel a vakaró után a ló testén kefélünk? (elnézést, ha hülye kérdéseket teszek fel, meg a szóismétlésért is bocsi)
3. Zabla:
Ha nem akarja kinyitni a száját mit lehet vele kezdeni?
Ne féljetek, még nincs saját lovam :). Csak megyek PK-ba, és nem akarok egyik pónival sem rosszul bánni. Köszönöm a válaszokat, de a negatívokat hanyagoljátok, kérlek!
Nyilván nem kell izomból belevágni, de nyugodtan lehet olyan erővel húzni a kaprót, hogy ne csak simogasd a koszt. Ha "belevág" a szaruba, az úgyis halott rész, lejönne magától is.
Nem kell, lehet. Ez olyan, mint a salátavilla, desszertvilla stb. Lehet sz.rakodni apróságokkal, de villa az villa, a kefe az kefe, nem szokás egy lóhoz 10 különböző kefét tartani.
Várni. Sose szabad beleerőszakolni, mert akkor legközelebb mégúgy se fogja kinyitni. Ennek a vislkedésnek gyakori forrása, hogy húzzák zablát felfelé, és amikor átbukik a fogon zabla megüti a szájszegletet a tehetetlenségénél fogva, ami fáj neki, érthető módon tehát kerüné a dolgot. Odatartod, kéred, aztán majd beveszi egyszer.
1. [link]
Az oldalsó barázdákat alaposan ki kell tisztítani, mert ide szorulhatnak be a kövek leginkább - ez a része nem érzékeny, úgyhogy csak bátran. A középső barázda és a nyír lehet érzékenyebb, ezt a kaparó sörtéivel tisztísd vagy ha nincs rajta, akkor gyökérkefével.
2. Kell, de nem ez a legfontosabb. Vannak kifejezetten erre való sörényfésűk, de mindennapi használatra nem szükségesek (nagyon tépik a szálakat, ezért csak ritkításra valók). A gyökérkefe (amelyik durvább sörtéjű, mint a szőrkefe) tökéletesen alkalmas hogy párszor végighúzd a sörényen és nem is tépi ki a szőrt.
3. A szájzugjánál dugd be az ujjadat (ott nincsenek fogai), erre általában kinyitják a szájukat. Jó dolog ha türelmes vagy, de ha sokat vársz a dologgal, akkor azt hiszi a ló hogy ma ő nyert és nem kell dolgoznia. Esetleg segíthetsz azzal, hogy előtte felmelegíted a zablát a kezeddel vagy meleg vízzel - hidegen nem lehet túl kellemes a zabla, főleg a téli fagyban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!