Szeretnék lovat venni, de nincs elég tapasztalatom?
Tudok lovagolni biztosan, dolgozó nő vagyok, el tudnám tartani a lovat. Bértartásba szeretném majd vinni.
Jelenleg egy olyan helyen vagyok, ahol mindig mehetek terepre, tehát most is olyan helyre vinném, és főleg tereplónak használnám. A probléma csak az, hogy a felmerülő problémákról és a gondozásról bár van alap tudásom, közel sem elég. Így az lenne a kérdésem, hogy lehet-e kérni segítséget a lovarda edzőitől? Így egyáltalán merjek-e lovat venni? Rideg tartás, fél rideg, boxos, melyik az ideális? Hányszor kell kijárni egy lóhoz egy héten?
Több éve lovagolok, de nincs biztos tapasztalatom.
Bértartók, ti hogy jártok ki, tartjátok a pacit?
Tippek, tanácsok?
Előre is köszönöm!
Szerintem ne vegyél így lovat, várj vele addig, amíg biztosan tudsz nyergelni, ápolni, lovagolni. És tudod róla az alapokat. Azaz, hogy heti ötször muszáj hozzá kijárni legalább.
Ha nincs biztos tapasztalatod, akkor ne ronts inkább el semmit, és ne közben tanuld meg gondozni őt. Lehet, hogy néha egy-egy oktató ráér foglalkozni veled, de ha valami baja esik szegénynek, és nem ér rá senki, akkor nem tudsz vele semmit kezdeni. Majd egy fél év múlva, ha már van biztos tapasztalatod
senki sem tudja a lótartás csínját-bínját amíg nincs saját lova!
egy normális lovardában nem az edző, hanem a lovarda tulajdonos, aki a bértartást csinálja, na ő fog neked segíteni, illetve a többi bértartó! nyugodtan belevághatsz, ahogy írod alap tudásod megvan, ha bértartásban lesz a ló, akkor a takarmányozására pl. nem lesz dolgod. a helyi erők majd segítenek állatorvost és kovácsot találni. a kovács majd pata ügyekben lát el jó tanácsokkal, az állatorvos egyéb ügyekben, ha pedig bármiben bizonytalan vagy, kérdezz! ez a legfontosabb! a legtöbb bértartó nem szeret beledumálni mások dolgába, jobb a békesség, de ha valaki kérdez, akkor mindenki próbál segíteni!
láttam én már olyat, hogy úgy vett valaki lovat, hogy kb 10x ült lovon (valójában mentés volt, de ez hosszú), nem hogy nyergelni nem tudott, még egy kötőféket sem tudott feltenni, de kérdezett, elfogadta a segítséget és ma már remekül boldogul.
viszont tapasztalat híján a legfontosabb és legkritikusabb rész a lovarda kiválasztása.
szerintem a legfontosabb, hogy mikor lovardákat nézel (érdemes többet is megnézni) azt figyeld meg alaposan, hogy hogy néznek ki a lovak. milyen húsban vannak, milyen hangulatban. ne legyen mocsok, ne legyen alkoholista lovász, legyen szép takarmány, szép széna.
én magam ridegtartás párti vagyok, a lónak sokkal egészségesebb, sokkal jobb (az most mindegy, hogy rideg, vagy félrideg, a lényeg, hogy nem zárják istállóba egyáltalán) erről mindenki mást gondol, de mozgásszervi, emésztési, légúti és pataproblémák rideg tartásban sokkal kevésbé fordulnak elő. a lótulajdonosnak talán nem olyan jó, mert a ló dzsuvás lesz, néha messzire kell érte gyalogolni a legelőn, sebes is lehet a belső harcok miatt, viszont neki úgy a legjobb, több lóval együtt a szabadban.
én heti 3-4x járok ki, legalábbis ennyiszer ülök fel, néha kimegyek csak úgy megtutujgatni, de heti 3x kijárással tejesen jól elvan a ló.
ja és még egy apró személyes jó tanács lovarda kiválasztásához:
csak a szemednek higgy, az van, amit látsz, hiába mondják, hogy most fogunk építeni ezt, vagy általában azt esznek, ez most kivételes alkalom, az ilyesmi ugyan lehet, hogy igaz, de ritkán!
Bokszos tartás a legrosszabb, a lónak természetes mozgásigénye van, ha herélt vagy kanca (és lehetőleg ne legyen mén), akkor az az igazi neki, ha a nap nagyobbik felét kint töltheti legelőn a többi ló társaságában, télen is, nem kell rá takaró, se semmi, ha nem nyírod le a szőrét, ha nem versenyzel, akkor meg felesleges. Szóval félrideget mondanék, kell az az emberi beavatkozás azért - fedett beálló, abrakozás...
Illetve kell az az idomítóedzés is, kint terepen is lehetséges, de semmiképp sem elhanyagolható, mert seperc alatt elrontod a lovat, ha megszűnik az idomítottsága, és azt veszed észre, hogy nem reagál, vagy nem úgy reagál a segítségekre, mint kéne.
Minél gyakrabban mész ki hozzá, annál jobb, de ez a te döntésed, ha 24 órában bokszban van, akkor napi szinten kéne látogatni, max 1 nap pihenővel, ha karámban áll, vagy legelőn, akkor belátásod alapján, de lehetőleg akkor se három havonta nézz ki hozzá.
Segítséget kérhetsz az edzőktől, én csak tanácsolni tudom, hogy amikor megveszed, legalább egy pár hónapig heti 1-2 edzést vegyél konkrétan, mert az fog igazán segíteni összeszokni a lóval, megtanulni, hogyan bánj vele, kezeld a hisztijeit akkor, ha más rajtad kívül nem ül fel, nem teszi rendbe, stb.
Ápolni, nyergelni, kantározni viszont mindenképp tudni kéne, ha az nem megy, előbb azt tanuld meg, mert ha félrenyergeled, és tényleg feltörik a háta, akkor az akár több hónapos pihenő is lehet... Ugyanígy, ha tudsz nyergelni, de kicsi a nyereg, nagy gáz lehet a vége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!