Télen mit hordjak lovaglás közben?
Eddig csak jó időben lovagoltam viszont mostmár télen is fogok.
Mit vegyek fel? Légy szíves mindent írjatok le azt is hogy melyiknek milyen vastagnak kell lennie szóval mindent amit hordtok vagy tudtok.
Eddig amim van:
Lovaglócipő
Chaps
Lovaglózokni kell vastagabb van egyáltalán vastag vagy mind egyforma?
Lovaglókesztyű ez jó szerintetek fog közben melegíteni?
Lovaglónadrág ez gondolom jó lesz nem kell vastagabb?
Kobak ez alá kell sapka vagy nem fogok fázni mert mozgok közben?
Egy hosszúujjú póló jó lesz?
Pulcsiból milyet vegyek jó egy sima vastagabb vagy vegyek inkább egy lovagláshoz specializálódott pulcsit? Milten vastag legyen vagy legyen két vékony?
Kabát gondolom nem kell mert elázni nem fogok (van fedett) melegítésre ott a pulcsi vagy mégis kell?
Ti miket vesztek fel?
Csak normális válaszokat kérek (aki olyat küld megy a zöld kéz).
Nyugodtan poénkodjatok csak írjatok mellé választ is.
A bunkó vagy sértő válaszokra nem vagyok kiváncsi.
Ahogy én szoktam (nincs fedelesünk, bár tapasztalatom szerint a fedelesben legalább olyan hideg van, mint kinn, csak nem esik és jó a talaja): póló, hosszú ujjú póló, polár pulcsi, dzseki. Alul harisnyanadrág, lovaglónadrág, sízokni, thermo lovaglócsizma. Kesztyűt nem spec. lovaglót hordok, hanem normál polár kesztyűt. Vékony sapit, kendőt, vagy legalább homlokpántot hordok a kobak alatt, mert a homlokom és a fülem másként lefagy.
De a tél még messze van, jó esetben fokozatosan lesz addig egyre hidegebb, lesz időd kitapasztalni, hogy a legjobb neked.
Én úgy szoktam, hogy amikor felülök, akkor van rajtam kabát, mellény, pulóver, póló, nadrág, harisnyanadrág, térdzokni (nem muszáj lovaglónak lennie, sízokni vagy sima hosszú szárú zokni is jó), csizma vagy lovaglócipő. Mielőtt elkezdenék ügetni, leveszem a kabátot, nehogy rám melegedjen. Ha keményebb edzés van, néha a mellényt is leveszem. A munka befejeztével, leléptetéshez visszaöltözöm.
Én nem vagyok kesztyű párti, lovaglás közben úgysem fázik a kezed, az enyém legalábbis nem szokott.
Lovaglónadrágból nagyon vastagabb nincs, vegyél alá egy harisnyanadrágot.
Kobak alá nem kell sapka.
Hosszú vagy rövid ujjú póló is jó a pulóver alá, időjárástól függően.
Fölösleges lovagláshoz specializálódott pulcsit venni, a sima ugyanolyan jó. Ha szeretnél, vehetsz, de nem tud semmivel se többet, mint egy akármilyen másik pulóver.
Érdemes magas nyakú pulóvert viselni, mert akkor nem kell sál.
Csizma vagy cipő mindegy. Létezik olyan, hogy thermo csizma, ha szeretnél, vehetsz, de meg lehet lenni nélküle. Télen én 2 zoknit szoktam felvenni lábanként, ha nagyon hideg van.
De mindenki máshogy csinálja, a hőérzete is mindenkinek egy kicsit más. Én így szoktam.
Én vastag harisnyanadrágot veszek a lovaglónadrág alá, nekem lábszárvédőm nincs, így még egy vastag sízoknit húzok rá.
Felül trikó, hosszú ujjú póló, polár pulcsi és egy vékonyabb kabát (inkább olyan széldzseki, bélése sincs) van rajtam.
Kobak alá fejpántot veszek.
Nekem a kezem csak olyan -6 fok körül kezd el fázni, viszont ha olyankor nem húzok kesztyűt, nem bírom semmit csinálni. Egyszer nem vittem kesztyűt és tényleg bőghetnékem volt az óra végére, nagyon fájtak az ujjaim.
Fedelesben lovagolok, de szerintem sincs benne semmivel melegebb, mint kint. A szelet és az esőt felfogja, de nagyjából ennyi.
A fedelest csak a hó a szél és az eső miatt mondtam.
Akkor majd veszek cicanadrágot meg van egy térdzoknim (meg a lovaglózokni)csizmából nem szeretnék thermot venni mert ha van akkor minek kettő (nem szeretnék erre is költeni).
Köszi a válaszokat ment a zöld kéz bár ettől függetlenül más is válaszolhat.
Igaz tényleg van még időm kitapasztalni.
Ja és kesztyű nekem azért kell mert a kantár kidörzsöli a kezemet.
hosszú ujjú póló, polár pulcsi, kabát. Kabátot néha csak az elején és a végén veszem fel, néha van rajtam még egy pulcsi. Kabát mindenképpen legyen, mert ha leizzadtál, muszáj valamit felvenni.
síaláöltözet (ebből sem kell speckó lovas, de ha nagyon hideg van, nekem a harisnya kevés) plusz vastag lovaglónaci.
kesztyűt nem szeretem, valamiért még télen sem. ebből is van téli, lehet normális áron is kapni, pl a polárokat.
vastag zokni, plusz bélelt csizma. Gumi csizmát nem igazán ajánlom télre, nem tudom neked milyen van.
Én mondjuk nem 1 órát vagyok kinn a lovardában, ha olyan helyre jársz, ahol felnyergelt ló vár, akkor vékonyabban is elég lehet felöltözni.
amire mindenképpen érdemes beruházni, az a thermo lovagló csizma! fantasztikus találmány, de tényleg! kb 10.000 ft. ha az nincs, akkor is hótaposó, minél magasabb szárú. az én lábam másban lefagy lovagláskor, sima lovaglócsizma, lovaglócipő szóba sem jöhet mínuszokban.
thermo csizma alá nekem nem kell extra vastag zokni, csak ha nagyon hideg van.
kell egy téli kabát, ami dzsuvázható, lovas. ez alá már nem kell nagyon beöltözni.
én télen hordok "alá öltözőt", ez egy vékony hosszú ujjú, síeléshez való, az a jó benne, hogy vékony, de mozgás közben bemelegszel alá és bent tartja a meleget, az esetleges izzadságot pedig átengedi.
én nagyon fázós vagyok, szóval a normál lovagló nadrág alá hidegebb napokon pamut harisnyát és cicagatyát is veszek. lehet amúgy kapni téli bélelt lovagló nadrágot, de nekem nem túl szimpatikus.
kesztyű mindenképpen kell, enyhébb télen polár lovagló kesztyűt, hidegebb napokon bélelt bőr téli lovagló kesztyűt hordok, de síkesztyű is megfordult már a kezemen, pl. lovas szánkózáshoz.
mondjuk én terepre járok és nincs fedeles, így jobb az 1 kabát és alatta csak egy aláöltöző, mert menet közben nem tudok már öltözni és vetkőzni, ha melegem van max kicsit lehúzom a zippzárt.
pályán lovagláshoz valóban jobb a réteges öltözködést. ezt az aláöltözőt nagyon javaslom, mert ha tényleg mozogsz, akkor arra elég egy vékony kabátka, vagy egy pulcsi, úgy bent tartja a meleget.
Dechatlon nálunk nincs mert szegedi vagyok.
Az aláöltözék mennyibe kerül?
Afölé elég egy thermo pulcsi (hosszú ujjú póló akkor nem kell)?
Téli csizmám nincs de elég az aláöltözék a nadrág és a lovagló zokni?
Ez az egész kb. mennyibe kerülne és milyen ruhákat tartalmazna?
az aláöltözőnek legalul kell lennie, hogy a bőröddel érintkezzen, hogy bent tarthassa a meleget. erre vehetsz rövid ujjút, hosszú ujjút, vagy rögtön a pulcsit, ahogy tetszik. én rövid ujjút szoktam rá venni és arra a pulcsit.
külön lovagláshoz nem kell pulcsit venned, ha pedig szűkösek a keretek turkálóban nagyon olcsón lehet meleg cuccot venni (főleg kilósban), a lóhoz amúgy is olyan ruha kell, amit nem sajnálsz. kabátot pl. ott vennék a helyedben.
egy hótaposó (amit akár a tescoban is megkapsz 2000-ért is jobb, mint egy vastag zokni a vékony talpú cipőbe...
a kabátnál arra figyelj, hogy ne érjen a feneked alá, mert abban nem lehet lovagolni. ami jó, ha van benne hófogó (tehát sídzseki), mert akkor nem fog fázni a derekad.
De van Chapsem meg lovaglócipőm.
És az alá gondoltam a lovaglózoknit a láb úgyis dolgozik végig (max felveszek egy sima zoknit) meg ott van az aláöltözék azt meg tom venni póló meg pulcsik vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!