Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Ti mit tennétek a helyemben?

Ti mit tennétek a helyemben?

Figyelt kérdés

Van egy lovam, aki eltörte a lábát a lovarda hibájából, ugyanis a megkérdezésem nélkül vitték terepre, ahol ugratnia kellett (nem ugróló) és nem tudom hogy sikerült úgy talajt fognia, de elesett és eltörte közben a lábát...

a lényeg, hogy visszavitték az istállóba, ahol kihívtam az orvost, mikor tudomásomra jutott ez, és az orvos közölte, hogy szerencsém van, olyan helyen tört el a lába, amit helyre tud hozni műtéti úton.

Többen mondják, hogy altattassam el a dokival, de tanácstalan vagyok. Szerintem ha mást nem nyugdíjazva boldog élete lehet, akár sántán is.

Kancáról van szó, már született egy csikója, aki idén 2 éves, tehát ló nélkül nem maradnék.

2013. aug. 2. 13:12
 1/8 A kérdező kommentje:
nem tudom mi igaz, nekem azt mondták, hogy elesett a ló ugratás után, nem tudom, hogy abból hogy sikerült eltörni a lábát
2013. aug. 2. 13:15
 2/8 anonim ***** válasza:

Én a helyedben mindenképp felelősségre vonnám a lovardát, főleg hogy ha beleegyezésed nélkül vitték terepre, bár az ilyen eseteket balesetnek szokták tekinteni és nem szándékos károkozásnak. Nézd meg hogy a bértartási szerződésedben van-e erre vonatkozó pont. Ha engem kérdezel, szerintem a legkevesebb hogy az állatorvost a lovarda állja.

A lovadnak jobbulást kívánok, neked meg kitartást! Ha az orvos meg tudja műteni, akkor a lovadnak még lehet jópár szép éve akár nyugdíjasan is. Altatni csak akkor érdemes, ha már minden cérna szakad és még akkor sem nem tudjátok kifizetni a műtétet.

2013. aug. 2. 13:59
 3/8 Valletta ***** válasza:
Ha az orvos helyre tudja hozni, akkor min gondolkozol? Nem a többiekre kell hallgatni, hanem az orvosra. Ha tudjátok finanszírozni a műtétet, nem lehet kérdés, hogy mi legyen a lóval. Később még lehet, hogy munkába is állhat, de ha nem, akkor is lehet még boldog öregkora, ha nem is lovardában, de legelőn. Akár csikót is lehet lehozni róla, ha úgy látjátok, megéri, tehát nincs veszve a ló csak azért, mert megsérült a lába.
2013. aug. 2. 15:07
 4/8 anonim ***** válasza:
Hát, ha az orvos azt mondta, helyre tudja hozni, akkor hajrá! :) Viszont a költségeket a helyedben mindenképp kifizettetném a lovardával, de legalábbis tutira elhoznám onnan. Az ő hibájukból súlyosan megsérült a lovad,(főleg, ha a későbbiekben esetleg lovagolhatatlan lesz) és még te fizess nekik? Nem tudom milyen helyen tartod, de nálunk alapszabály, hogy a bértartó lovára nem ül senki, csak akit ő felenged rá. De ez elég felháborító, hogy van olyan hely, ahol ennyire nem vigyáznak a lóra...Mindenesetre, szerintem semmiképp se altasd el. :) Ahogy az előttem szólok már mondták, lehet még pár szép nyugdíjas éve, illetve, ha ez kicsit vigasztal, én több olyan lóval találkoztam, aki lábtörés után úgy felépült, hogy lovagolható lett, mint amennyi nem épült fel ilyen szintre. :)(És abból az egyiket állatorvos is altatni akarta. ) Szóval mihamarabbi gyógyulást kívánok a lovacskádnak! :)
2013. aug. 2. 17:10
 5/8 x) ***** válasza:
Mindenképpen megérdemel egy esélyt. Ha valami rosszul sülne el, akkor az elaltatás opció még mindig megmarad. De ha nem próbálnál meg mindent később nagyon megbánnád. A lovardával pedig mindenképpen próbáld meg kifizettetni az orvost. Ha csak úgy "bocs, hogy majdnem megöltük a lovadat" címszó alatt nem akarják fizetni, akkor bíróság. Senki nem teheti ezt egy lóval.
2013. aug. 2. 21:43
 6/8 anonim ***** válasza:
Nálunk van egy ló aki még évekkel ezelőtt eltörte a lábát, azt sikerült helyrehozni. Most a ló még mindig világversenyeken versenyzik. Szóval mindenképp operáltasd meg. A lovardát pedig felelősségre kell vonni! Minimum a felét fizessék ki vagy ha nem akarnak fizetni akkor polgári peres úton be lehet perelni vagy pl. adnak-e számlát, be van-e jelentve a lovarda stb. kicsit meg lehet őket szorongatni. A lovat mindenképp vidd el onnan, én nem hagynám ott ha ennyire "vigyáztak" rá. A lovacskádnak mielőbbi gyógyulást. :)
2013. aug. 3. 11:23
 7/8 anonim ***** válasza:
Ha egy ló eltöri a lábát legtöbbször elaltatják. De ha szereted a lovat akkor műtesd meg inkább mint hogy elpusztuljon! De szerintem műtét után már nem lesz a régi (csak szerinteem) és még jármódban sem nagyon tudsz vele menni...
2013. aug. 3. 12:10
 8/8 anonim ***** válasza:
Nálunk a lovardában van egy ló, akinek tavaly tavasszal (vagy előtte ősszel, már nem emlékszem) eltört az egyik hátsó lába (legelőn megrúgta egy másik ló). Megműtötték, gipszelték, pihentették, és idén tavasszal újra munkába állhatott, nyár eleje óta pedig már ugróedzésekre is jár a gazdájával (kb. 50-70 centi). Szóval ha van rá anyagi keret, és a doki is azt mondja, akkor műttesd! Viszont a műtét árát a lovardával fizettesd ki mindenképp.
2013. aug. 3. 15:42

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!