Szőrén miért nem megy?
Szőrén egyszerűen nem tudok ügetni.
Ahogy megy a ló lapockája úgy hintázik vele a lábam vagy éppen nagyon pattogok.
Ti hogy tartjátok a lábatokat? Lóg vagy figyeltek a sarkatokra?
Nekem ha lóg akkor nem tudok szorítani, de ha szépen lenyomom a sarkamat is akkor ügetés közben felhúzom a lábamat.
Hogyan lehetne ezeket a problémákat kiküszöbölni?
Voltizs hevederrel tanulj, futószáron, egyedül ne erőltesd, mert a lónak se kényelmes, ha szétpattogod a hátát, ráadásul ebből neki később lehetnek csúnya hátgondjai, ha napi szinten kísérletezel.
A lábszár amúgy fixen kéne, hogy maradjon úgy, hogy közben nem kapaszkodik, arra ott a térd és a comb, míg a csípő és a derék követi a ló mozgását. Nyilván egyes lovakon ezt könnyebb megérezni, megtanulni, pl. egy ügető vagy egy telivér mozgása nagyon lehetetlennek tűnik elsőre még nyeregből is néha.
Futószáron próbáltam és eddig csak egyszer, mert én is úgy gondolom, hogy a lónak sem túl kellemes dolog, hogy valaki össze-vissza ütem nélkül pattog rajta.
A paci egyébként egy nagydarab furioso.
A könnyített ügetés megy szőrén is jól, de másképp nagyon pattogok.
Köszönöm az eddigi segítségeket!
1. A lovat nem kell "szorítani". Az egyensúly tart fent, nem a kapaszkodás!
2. A sarok édes mindegy hogyan van, hisz nyeregben is csak egyetlen célt szolgál: ha a ló megugrik, ki tudjon csúszni a lábad, ne szoruljon bele a kengyelbe, és ne cibáljon még maga után ki tudja hány métert. Na már most, itt nincs kengyel -> tök8 hogyan tartod a sarkad.
3. Én megpróbálnám egy másik lovon is.
Én régen nem hogy nyereg nélkül, de KENGYEL nélkül rettegtem!
A régi lovardámban mindig a legkisebb és legpattogósabb pónikon kellett ezt bemutatni. Ezek után leestem, és lett egy jó agyrázkódásom... :/ Attól a naptól nagyon féltem kengyel nélkül menni. Volt, hogy nem vettem ki, erre odajött hozzám az az oktatóm, aki tudott is az esetről, nem mellesleg ő is jól tudta, hogy én erre még nem állok készen és félek tőle. DE, azért csak odajött, és kihúzta a lábamat a kengyelből (!). Erőszakosan. Hát, akkor én is úgy, és nem indítottam el a lovamat. De a mai napig kétségeim vannak afelől, hogy én ezt már alapból csinálom.
Úgy oldottam meg, hogy először csak nagy lovon lovagoltam ezután. (másik lovi) Könnyű ügetésben jó ezt gyakorolni:
A hátadat olyannyira told hátra, hogy ne pattoghass, maximum egy kicsit. Próbáld meg a ló hasát a lábaddal átölelni. Kövesd egy kicsit a ló mozgását, ha máshogy nem is, akkor mindig az legyen, hogy: Megtol, szün, megtol, szün, megtol... - Csípővel. A lábadat tartsd a ló oldala mellett (mivel ölelgetni akarod a lábaddal), szorítsd meg, ahogy csak tudod, nem fog neki fájni. És ne kérj tőle gyors ügetést, csak egy kicsit lassabbat, de ütemeset és kényelmeset. Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!