Olvasom, hogy 70 kiló sok a lónak. Én 80 fölött mozgok egy kicsivel, ez már túl sok?
Akkor, hogy az van az, hogy a szomszedom lova 1 tonna teglat visz 20km-en at? Es egy arab es zug szulotol van a lova. A lo 8eves.
Baratnom azert lovagol, hogy fogyjon, apukat 87 kg es egy hucul elviszi, a shetlandi ponit meg banyaban hasznaltak es szerintem amit huzott megvolt parszaz kilo.
Ugy hogy nyugodtan ulj fel a lora, semmi baja se lesz, kivetel ha beteg vagy mar illet volna nyugdijazni, ami 20-30 eves korban szoktak, attol fuggoen hogy birja a lo egeszsegugyilleg,fizikailag, szellemileg es szeret-e dolgozni.
Azért van egy terhelési határ, utolsó, amit pl. te is elviszel rövidtávon, de néhány év múlva tönkre mennek az ízületeid stb. mert olyan szinten elhasználódnak a mindennapos túlterhelés miatt. Nem hiszem hogy a bányapónik makk egészségesek lettek volna, és 20-30 évig éltek volna.:/
Viszont ez nem a kérdezőnek szól.:D Azért is írtam hogy normál kondis ló nyugodtan dolgozik az alatt a súly alatt. Az meg már más eset, ha elcipeli egy kispóni, vagy éppen egy ló sok téglát. Hangsúlyozom, szerintem.:) 1. 3. válaszoló voltam.
80 kg még rendben van, kb. ez az a határ, amit a lovasiskolák is gond nélkül fogadnak, és átlag ló minden további nélkül elbír hosszútávon is.
A bányapónik, és társaik meg valóban hamar szétment ízületekkel és lábakkal rendelkeztek...
A ló saját súlyának bő 20%-át tudja elvinni a hátán hosszabb távon, gond nélkül amúgy, aminél legfeljebb akkor lehet gond, ha idejekorán lovagolták be, és meg van nyomva a háta - akkor már ez a 20% is bőven sok lehet hosszútávon...
Annyira bírom a 13éves kislányokat akik eldöntik hogy jujj szegény pacikát nem szabad terhelni mert juuuuj.. -.-
Semmi baja nem lesz a lónak..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!