Kezdőoldal » Állatok » Lovak » 4 éves lónak nehéz lovas?

4 éves lónak nehéz lovas?

Figyelt kérdés
Van egy pónim, idén négyéves. Kb 125 cm magas, filigrán, de strapabíró welsh kanca. Tavaly lett belovagolva, először gyerekeket tettek a hátára, hogy a súlyt szokja, aztán felnőtt ember (55 kg körül) lovagolta be rendesen. Télen úgy döntöttek eladják, nekem meg kellett egy legelőtárs a pacimnak, úgyhogy elhoztam. Én 60-62 kg vagyok, és lovagolnám, ha nem ártok neki. Terepen 1-2 órás lovaglásokra gondoltam, de nem akarok neki ártani ilyen fiatalon. Párszor ültem rajta kipróbálni, 20-30 percre, aztán a lányom akarta lovagolni, de ő nem bír vele, azért akarnám én, míg megkomolyodik a feje. Nem pattogok a hátán, nem szőrén akarom lovagolni, de nem tudom, nyeregben heti 1-2 órával ártanék-e neki.
2013. jún. 17. 09:48
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
Azt majd te látod hogy haldtok :))
2013. jún. 19. 15:00
 12/13 anonim ***** válasza:
haladtok* :)
2013. jún. 19. 15:01
 13/13 anonim ***** válasza:

A füves pálya is remek, nem lesz azzal baj. Az idomítómunka meg főleg jó dolog, mert hozzájárul, hogy a ló is komolyodjon, tudja, mire mit kell reagálnia, egy jól idomított ló mindig megbízhatóbb, mint egy alulképzett egyed - pl. én se ma kezdtem lovagolni, de ültem olyan lovon, amit úgy törtek be, és amatőr gyorsaságira "treníroztak", felültem, és elvitt a francba, folyamatos felvevősegítséggel tudtam ügetésben tartani, lépni nem volt hajlandó, és jó 5 perces szenvedés után sikerült megállítani, azt hittem, menten ott maradok... Ehhez képest belovagolt lóval simán boldogulok, akármilyen problémás, az enyém is súlyosan elrontott egyed volt anno, mégis megoldottam... Érted. :)

Nyilván amíg csikó, addig nem várhatsz el tőle egyszerre mindent, 5-6 éves korára viszont benő a feje lágya nagyjából már :)

A heti több idomítóedzés jó, ha elkezdesz vele majd terepre járni ,akkor is tartsd meg a heti 1 idomítóedzést (akár terepen, szemmel felmérsz egy négyszögnyi területet, ott szívesebben is fog dolgozni). Nyáron óvatosnak kell lenni, beosztani a ló energiáit, mert ők is gyorsan kifulladhatnak, és kocsizáshoz másfajta izomzat, kondi kell, mint a hátasmunkához, a ló dimenziói pedig bő 6 éves koráig is alakulhatnak még, ezért mindent fokozatosan kell csinálni, és nem lesz vele baj. Sok sikert!

2013. jún. 19. 22:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!