Hogyan üljek meg kezdőként egy olyan lovat, akin rég nem ült senki és nehéz elszakítani a többi lótól?
de miért, mégis mennyi ideig nem tudnál lovagolni a lovardában? mert ha 1-2 hónapot kéne kihagynod, akkor szerintem inkább hagyj ki annyit minthogy bajod essen meg elrontsd a lovat.
az, hogy régóta nem ültek rajta, nembiztos hogy gondot okoz..én egyszer felültem egy olyan lóra akin másfél éve ültem utoljára, azóta senki más, de nem csinált semmit. mikor felszálltam sunyitott egy kicsit de aztán megszokta. a lovak nem felejtik el hogy hogyan kell viselkedni mikor ülnek rajta. max annyi hogy először csak ráhasalsz, hogy hozzászokjon újra.
a többiektől való elszakadással korábban is volt gond, vagy csak most? mert ha korábban is akkor nem féltétlenül te vagy a hibás. viszont akkor külön kell szoktatni a többiektől, ami nem 2 nap lesz. viszont fontos, hogy a továbbiakban legyél vele határozott, persze azért ne ráncigáld túlságosan a száját, de érezze hogy te vagy a főnök. én lovagoltam egy lovat aki egyedül nem volt hajlandó menni, volt egy másik ló akivel akárhogy próbálkoztunk nem tudtuk elszakitani egymástól annyira jóban voltak, tehát ott csak kettessével lehetett lovagolni őket. ha nálatok is ez a helyzet, és a másik ló is lovagolható akkor próbálj találni egy lovastársat. de azt semmiképp se csináld hogy a többi ló közt lovagolsz a karámban, mert egyik ismerősöm is aki szintén kezdő, úgy esett le egyszer, hogy a többi ló megindult, velók együtt az is akin ült.
tehát a lényeg, hogy szerintem ne nagyon lovagolj ezen az ideiglenes helyen addig, amíg nem tudod elérni hogy a te akaratod érvényesüljön a lóval szemben. :)
Olyanokat mondasz kezdő lovasként, ami nem kezdő lovasnak lenne való. Ez a "fűrészelés" valószínűleg azért nem tetszett neki, mert habverőztél a kezeddel, ide-oda rángattad, hiszen kezdő lovasként még fogalmad sincs róla, hogy ezt mikor, miért kell használni.
A habzó száj az elengedettség jele, a lovon átmennek a segítségek, tehát ezt is valahol félreérthetted.
Azt javaslom, ne ülj rá, hiszen nem értesz hozzá annyira, ilyen lovat majd fejlődésnek megfelelően, de másfél, két év múlva adnék alád. Neked most még olyan ló való, aki minden helyzetben tutibiztos, semmi temperamentum, semmi élénkség, csak megy nyugodt tempóban arra, amerre akarod. Egyelőre az a fontos, hogy még biztosabbá tedd az ülésed, és elsajátítsd az irányítás apró kis trükkjeit, de idomító jellegű dolgokhoz még nem sok közöd kéne, hogy legyen. Természetesen idővel majd az is kialakul (mint írtam, fejlődéstől függően néhány év), de egyelőre neked tényleg nem egy ilyen lóra és helyzetre van szükséged.
Én inkább életben maradnék a helyedben, még ha az is az ára, hogy nem ülök lovon egy ideig.
Másik: ha nem tanítanak vágtázni, de elengednek szabadon ügetni, akkor baromi rossz helyen vagy, sürgősen menj máshová!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!