Ti visszaadnátok?
Nem vagyok híve a ló "visszaadásnak" de én megtenném.
Így valóban nem okoz örömet, és benne rejti a veszélyt hogy komolyabban megsérülsz és abbahagyod az egészet.
Ha van erőd próbálkozni és/vagy kedved akkor ajánlanám a Monty Roberts módszert. Ebbe mondjuk az lenne a jó ha az edződ segítene, vagy aki komolyan ért hozzá.
De ha nincs erre affinitásod, akkor feltétlen keress egy hozzád illőt!
Mondjuk kíváncsi lennék ennek az egésznek hol lehet a gyökere. Ha mindig is ilyen volt lehet idegrendszeri probléma vagy elcseszett belovaglás is.
Tény, hogy nem bírsz vele és előbb utóbb kórház lesz a vége, add vissza és vegyél egy másik lovat.
Egy szaki lehet helyre tudná tenni, de ennek úgy lenne értelme ha együtt csinálnátok, viszont nem biztos, hogy te kész vagy arra, hogy egy ilyen problémás lóval megbirkózz. Általában azt szokás javasolni, hogy a lovas oldja meg a problémáját és vegyen igénybe szakértő segítséget, ha kell, de a leírásod alapján ez a ló keményebb dió és mivel megvan a lehetőség, hogy visszaveszik, inkább add vissza.
Én a hatalmas önfejűségemmel már csak azért sem adnám vissza, semmi pénzért. Magammal szemben vallanék kudarcot, és életem végéig bánnám hogy feladtam. Inkább bebizonyítanám magamnak és az edzőmnek hogy igen képes vagyok megbirkózni ezzel a kihívással. Elkezdeném vele a természetes ló kiképzést, és közben fejleszteném magam tudásilag, hogy ne tudjak arra hivatkozni hogy "nem vagyok elég tapasztalt" meg stb... Gyógynövényeket alkalmaznák és a próbálnék a bizalmába férkőzni. De nem dönthetek helyetted, hogy mit kezdesz a lóval az a saját felelősséged.
Egyébként erről a kis történetedről a következő videó ugrott be, ajánlom figyelmedbe, nagyon tanulságos.
Itt most lehet azt mondani, hogy ez kudarc meg ilyesmik, de azért dicséretes ha valaki felismeri a saját határait. Attól, hogy valaki oktató/edző még nem jelenti azt, hogy át tud lovagolni egy komolyabb problémákkal rendelkező lovat.
A kérdező vagy keres egy problémás lovakra szakosodott belovaglót (esetleg egy természetes kiképzésben jártas szakit) és nem kevést pénzt rááldozva megpróbálják helyrehozni, vagy megy vissza a tenyésztőhöz.
Én semmiképp se ajánlanék természetes lókiképzést,a gatyád rámegy, mire elég tanfolyamot végzel, hogy nekiállhass egyedül a lovad helyrerakásához (egy hetes kurzus kb. 30-60 ezer... és ugye nem elégséges), csak egy videó alapján meg ezt nem lehet csinálni, főleg nem egy elrontott lónál, mert ugyanúgy el lehet rontani, mint a ló belovaglását, aki mást mond, az szimplán hazudik, vagy nem ért hozzá...
Igen, lehet ezt jól csinálni, persze, ha van melletted valaki, aki megtanít annyira, hogy később magad is boldogulj a dologgal. Nem, könyvből se lehet megtanulni, ahogy nekem is hiába van meg a spanyol lovasiskola Magyarországon könyv, mégse érzem azt, hogy na, most már mindent tudok, uccu neki...
A másik, annak a lónak olyan edzőre van szüksége, aki képes lovat faragni belőle, aki erre nemképes, csak lelkes amatőr, az meg fogadja el, hogy ez neki nagy falat. Én mikor elhoztam a lovam, az csak száguldozni tudott leginkább (ügető), ész nélkül szaladgált jobbra-balra nyereg alatt is (alárúgtál, ment, megrángattad, megállt), segítség nélkül valószínűleg én is elvéreztem volna vele...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!