Hogyan kell a nyerget, kantárat ápolni?
Úgy értem, hogy mi a menete? Először szét kell szedni, és aztán?
Másik kérdésem: nyeregalátétet, fáslit lehet mosógépben mosni?
Én mindig mosom a fáslikat nyeregalátéteket, eddig nem lett bajuk tőle... Zablát kifőzni szoktam az a tuti.
Nyeregről kengyel le, szíjak stb és van kifejezetten nyeregápoló olaj azt kell a kantárra is használni.
A szíjakat is érdemes időnként átnézni, hogy nem -e szakadt illetve sérült, nehogy lovaglás közben elszakadjon, mert pl. ha a kantárszíjjak előfordulnak , hogy elpattannak, elszakadnak akármilyen drága is volt az a kantár. Én is jártam már így.
Én úgy szoktam, hogy szétszedem, nyereg/bőrszappannal és enyhén vizes szivaccsal letörlöm az összes részt, megtörlöm egy száraz ronggyal, aztán bőrolajjal ecsettel átkenem, hagyom egy órát, hogy had szívja magát, a felesleget egy másik ronggyal letörlöm, összerakom a cuccost, letakarom és elteszem. Ezt úgy havonta szoktam megcsinálni az egyik lovaglás után egyből, így amíg tart az ideje a bőrolajnak, addig teszek-veszek az istálló körül.
Nyeregalátétet is és fáslit is lehet mosni, én a köteleimet, kötőfékeimet is szoktam, amiről le tudom szedni a karabínert. Arra figyelj, hogy előtte jó alaposan keféld ki, hogy ne legyen szőrös, mert eldugíthatja a mosógépet. Általában 40°C-on mosom a textileket, kötelet, kötőféket 60°C-on.
Szétszeded a cuccokat, aztán nyeregszappannal átmosod (enyhén vizes szivaccsal vagy ronggyal), én utána bőrápolóval átkenem.
A fásli és alátét mosható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!