Mit gondoltok a Széplak vérvonalról?
A tömegesítés (vastagabb csont, stb) miatt német vérvonalat vontak be a tenyésztésbe (addig főleg telivérezték a fajtát), illetve akadt pár másik is, de döntően ez maradt fenn, elvétve Formás... Az eredeti törzsekből Maximról tudom, hogy még megvan...
A német nemesítés igazából nem nemesít, tömegesít, azt elég jól, de az így létrehozott törzsek általában durvák, nem olyan szép kiállásúak, mint a telivérezett törzsek. Ettől még jó lovak, ugyanúgy hadászati célokra termett, állóképes pacikról van szó, tömegesebb voltuk miatt nehezebb lovassal is elmennek, remek military lovak, sok odafigyeléssel díjlovak.
Szeretem a Széplak lovakat, nekünk is van pár, értelmesek, szépek, jól teljesítenek. Arra figyelj, hogy a Széplak Szenátor vonalban nagyon sok olyan egyed van, akik elég nehezen kezdenek előre menni. Belovagláskor már jól látszik, visszatart, csizmára nem reagál, nincs egy rossz mozdulata, nem akarja lepakolni a lovast, csak menni se akar. Viszont borzasztóan rosszul reagál, ha megütöd, láttam lovat, amelyiket már pálcával (nem verték agyon, csak a fenekére kapott, nyomatékosítandó, hogy el kéne indulni előre) megütöttek, na azt nem tűri.
Nekem is van ilyen lovam, gyakorlatilag terepen lovagoltuk be, ott volt benne előremenet.
Kicsit különleges kacstojások a Széplak Szenátorok, de nagyon lehet őket szeretni. Egygazdásak!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!