Itt milyen zablát használnak? (kép)
Pálcás (vagy mi is a neve..)? Miért ilyet használ, miben segít? Vannak rossz hatásai is?
Ez egy egyszerű pálcás zabla. Nehezen irányítható, kanyarban vállazós, kézre rádőlős lovakon használják. A zabla azon az elven működik, hogy a ló a nyomás hatására ellenkező irányba mozdul el. Tehát teszem azt egy jobb kanyarban a külső szárat megtartva a zabla "pálcája" nekifeszül a ló pofájának a bal oldalon, így a ló nem fog majd rátartani/rádőlni a külső szárra, és normálisan el fog kanyarodni.
Nem tudok semmiféle rossz hatásáról, abszolút lóbarát eszköz.
Pálcás zabla. Eredetileg azért találták ki (fejlesztették továbba csikó és olíva zablából), hogy ne csússzon át a zablakarika a ló száján. A fordítást könnyíti meg, mert ugye a pálca húzás hatására nyomást fejt ki, ezt jobban érzékeli a ló, és így könnyebben/gyorsabban reagál a kemény szájú ló is.
Tudomásom szerint nincsenek különösen rossz hatásai, hasonlít a csikózablához és az olíva zablához, csak stabilabb és ugye mint írtam már, könnyebb vele az irányítás is.
Figyelj, érdemes kipróbálni olivval, hogy mennyire nehézkes vele a fordítás, és ha nagyon küzdős akkor vegyél neki egy pálcás zablát. Nyilván nehezebb dolgod lesz vele ha sima oliv zablát használsz hozzá, plusz nem látszik a képen, hogy vékony-e a pálcás zabla, vagy nem - ált. vékony szokott lenni - mert ha vékony akkor nyilván kicsit rohanósabb a ló, és az is indikálja a vékony pálcás használatát.
Próbáld ki olivval, az a legtisztább. Vagy kérdezd meg hogy miért épp pálcás zablával lovagolják, de vétel előtt gondolom úgyis ráülsz kipróbálni akkor meg úgyis látni fogod, hogy mi indikálja a pálcás zabla használatát.
köszönöm szépen minden válaszolónak! Persze vétel előtt kipróbálnám, csak azért voltam kíváncsi mert sokak szerint lovuk hibátlan, stb. Gondoltam ezt is figyelembe veszem:-)
Köszönöm szépen!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!