Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Ha nincs hátsó patkója,...

Ha nincs hátsó patkója, lovagolhatom aszfalton?

Figyelt kérdés
Idős, nagytermetű sportló, a két mellső lábára van patkolva, a hátsókat csak körmölik. Új legelőre kerül pár hétre, és 2 km odáig az út, ebből kb másfél aszfalton. Reggel-este meg kell tenni az utat, úgy szoktam, hogy szőrén-kötőfékkel felülök (Idős, nyugodt, tudom kontrollálni így is) és odalovagolom, de ha ügetnénk, esetleg vágtáznánk útközben, sokkal hamarabb odaérnénk, csak nem merem az aszfalton ügettetni, vágtáztatni, mert nincs patkolva a hátuljára, és nem tudom, hogy napi 4 km-től lehet-e így baja. A hátuljára nem tehetek patkót, mert más lovakkal van együtt a legelőn. Szerintetek ügethetünk, vágtázhatunk az úton, vagy csak lépjünk, esetleg fel se üljek rá, csak vezessem? Az a baj, hogy ha a füves részen megyünk, nem az aszfalton, ott sok a szúnyog, kullancs, és tele lesz a hasa alja kullanccsal, meg csipkednek a szúnyogok. (Ügetésben nem pattogok a hátán szőrén, alig mozog a háta, és elég könnyű vagyok, szóval ezzel nincs gond)
2013. máj. 8. 19:33
1 2
 1/12 A kérdező kommentje:
Még valami, biciklis sisak elég biztonságos aszfaltra? Mindig húzok sisakot, ez a szüleim egyetlen feltétele, hogy lovagolhassak, de az aszfaltra ha ráesek, az durvább, mintha a fűre esek. Nem szeretem a lovaglókobakomat, mert nagyon meleg, beleizzadok mindig, biciklis sisakban szoktam lovagolni. Az megvéd, ha leesnék, vagy aszfaltra húzzak kobakot, az jobb? (Vastag kobakom van, nem az a gagyi-féle vékony műanyag)
2013. máj. 8. 19:37
 2/12 anonim ***** válasza:
Ügethetsz kövön SOHA ne vágtázz ha nem muszáj.. de menj le a kő szélére.. ott nem bssza szét a lábát..
2013. máj. 8. 20:27
 3/12 anonim ***** válasza:
Én nem ügetnék vele. Amúgy a biciklis sisak nem lovagláshoz van kitalálva, jobb mint a semmi, de simán eshetsz úgy is, hogy azzal együtt is kórházba kerülsz...
2013. máj. 8. 20:56
 4/12 A kérdező kommentje:
A másik, amitől félek, hogy megcsúszik az aszfalton. Tudom, hogy biztonságosabb a kobak, de nagyon meleg, nyáron volt, hogy rosszul lettem benne, és még nem találtam elérhető árban (15000 Ft a felső határ) olyat, ami rendesen szellőzik, ezért maradtam a biciklis sisaknál. Az eddigi válaszokból azt vettem le, hogy jogosan félek, hogy ügettessem, vágtáztassam aszfalton. (A barátom, aki ugyanott tartja a lovát, mint én, szokta ügettetni, vágtáztatni is, de az övé mind a négyre van patkolva, meg hát nem is követem a példáját mindenben, csak tényleg nem tudom, hogy akkor most szabad-e.
2013. máj. 8. 21:08
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

Alap szabály, hogy vágtában még hátsó patkóban se, max akkor, ha egy éven belül le akarod vágatni, mert olyan súlyos lábfájdalmai vannak, hogy nem bírod nézni... Vagy van fölös pár százezred, hogy kikúrálják valahogy.

Ügetni csak módjával, jobb, ha azt is kerülöd, nem a megcsúszás, megijedés a kérdés, hanem, hogy odacsapja a lábát a talajhoz, erősebben, jobban, mint lépésnél, nagyobb tolóerőt fejt ki, stb. Nem egészséges a lábainak, a patáját is szétviszi, az egy dolog, de az ízületeit is.

Egyébként hátsó patkóval sem vágtázunk aszfalton soha. Még a kocsis lovak se, üres szekérrel, odafele, pedig egy-két kocsisról sok mindent el lehet mondani... Ha van földút a beton mellett, akár szántó, és a tulaj megengedi, hogy a legszélén haladj, mindig ugyanott (egy patanyom), akkor ott lehet.

2013. máj. 8. 21:49
 6/12 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat, akkor nem hajtom aszfalton. Fáslizzam, vagy ínvédőzzem akkor, van értelme? Lépésben azért ülhetek a hátán, vagy vezessem? Lovas nélkül se ügessen akkor aszfalton gondolom.
2013. máj. 8. 22:14
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

Ügetni mértékkel lehet, de ha egy mód van rá, kerüld. A vágtát mindenképpen kerüld. Szőrén meg az ügetést aszfalton végképp, mert kivégzed szegényt! Szőrén csak két ülőcsontocskán van a súly, nincs nyereg, ami eloszlassa a súlyodat, ez a két kis pont nyomja X kg-vel a hátát, plusz vered a lábait is szét a betonon, kivégzed szegényt. Lépni lehet.

Inkább vigyél magaddal vizet és legyen a lovas kobak amúgy, átmenetinek megfelel a biciklis, tartósnak én nem ajánlanám.

2013. máj. 8. 22:18
 8/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Én is kerülöm általában a szőrén lovaglást, pont emiatt, de a legelőre nem nyergelem, mert ott nincs semmi ahova el tudom rakni, egész napra meg nem hagyom a mezőn, mert ellopják, meg tönkremegy.
2013. máj. 8. 23:00
 9/12 anonim ***** válasza:
A vágtát felejtsd el aszfalton, mert csak szétmennek az ízületei. Ügetni lehet vele. Mondjuk te ismered a lovat és te tudod milyen ellenálló a körme, ha hamar kopik, akkor csak séta. Szőrén lovagolás se a legkényelmesebb a lónak, akkor már valami patrac félét dobj fel a hátára. 2 km nem nagy táv amúgy.
2013. máj. 8. 23:06
 10/12 anonim ***** válasza:
Patracot inkább ne dobjon a hátára, semmivel sem jobb... [link] Ha a nyereg nem megoldható, megfelelő lesz a szőrén ülés is, de kombinálni betonon ügetéssel én már nem tartom jó ötletnek. Léptetni lehet, illetve én is megnézném, milyen a talaj az út mellett.
2013. máj. 9. 11:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!