Ha nem én töröm be a lovam attol még elfog fogadni?
Van egy ponim 4éves ,de nincs belovagolva.
Probáltam ráülni többször is,eddig csak léptem vele és ügyes volt,semmit nem csinált.
Irányítani elég nehéz,mindig ellenkező irányba megy amerre én szeretnék.
ügetni csak egyszer ügettem vele mivel igy elég nehéz hogy makacskodik.
De 2hete egyfolytába ledob....
és ezt nem értem,hogy legelső alkalommal akkor miért nem tette?
Egyből vissza ültem mindig és nem érdekelt ha egy nap 4x estem is le mert ugy voltam vele hogy nem fogom ráhagyni,márcsak azért sem mert csak engem "enged a hátára", nagyon kõtődik hozzám és csak nekem indul el senki másnak :/ de egy hete sikerult ugy betonra érkeznem hogy korházba kerültem.
Alapjába véve nyugodt poni,de nem hiszem hogy erre én képes lennék,hogy belovagoljam.
Szeretném,ha lenne egy kiegyensulyozott lovam akire bárkit nyugodt szívvel felültethetek.
Mondta az edzőm,hogy szívesen belovagolja,amit nagyon nem szerettem volna de lehet odaadom neki.
Tudja nagyon jol hogy kibir velem és nem fogja beadni a derekát...
oké,lehet hogy az edzőmet nem b*ssza le a hátárol,mert felfogja hogy kár erölködnie.
De mivan ha visszakapom és velem ugyanezt fogja csinálni amit most?
Amíg betörni akarod a lovad, élből meg se közelítsd ilyen szándékkal, a lovat belovagolni kell, és abszolút tapasztalat nélkül nem lehet, csak elrontani, ha ledob, vagy ilyet tesz, az nem az ő, hanem a TE hibád!
Amúgy meg persze, hogy el fog fogadni, ne röhögtess már - szerinted a világ összes lovát, amely be van lovagolva, a mostani tulaja lovagolta be? Az én lovam már 8 éves volt, mikor hozzám került, és soha semmi gond nem volt vele ,2 hónap alatt teljesen összeszoktunk, és mellékesen nem rontottam el azzal, hogy megpróbálom belovagolni; ami belovagló szakember feladata...
Ajánlom a lovasakadémia sorozat könyvét - A fiatal hátasló alapkiképzése, illetve Az elrontott ló utóidomítása. Ezen túl jól jöhet a Jól képzett ló és a Jól képzett lovas is.
Csak lépni se ülünk fel amúgy cska úgy, először is futószáron minden jármódban megtanul közlekedni, stb-stb., utána nyeregben is elsőre még nem gyötörjük felüléssel, hanem csak felkapaszkodunk oldalról, és még lehetne sorolni.
Egyébként a jól belovagolt ló soha nem DOBJA le a lovasát, esetleg csinál valamit, valamiért (pl. megijed, jókedvű, tele van, stb), amitől a lovas leesik. Stabilan beidomított lónál ez általában ijedség...
A másik, hogy attól függ, ki az edződ, mutasson még pár lovat előbb, amit ő lovagolt be.
Amúgy a fiatal lovat a belovaglási/kiképzési skálán kéne végigvinni... Díjlovaglás alapjai, gyk., onnantól pedig megcélozni vele kb. az M-es szintet, lónak és lovasnak egyaránt, arra pedig már építeni terepet, később (!) ugrást (azt előbb szabadon ugróban, és a fiatal ló akármilyen jól ugrik, nem állítunk elé egyből egyre magasabb akadályokat).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!