Hogyan lehet egy lovat még megdicsérni? (nyak veregetést leszámítva)
Ha munka közben dicsérem meg a lovat, akkor 1-2 kör laza KÖNNYÍTETT vágta, simogatás. Munka után jutalomfalattal, ápolással, és egy kis vele töltött idővel is szoktam jutalmazni. A fülük tövét szeretik, ha félbehajtják, vakargatják. De tulajdonképpen ha érzi rajtad, hogy örülsz neki, hogy jól dolgozott és megsimogatod simán, neki az lesz az igazi dicséret!
B.
A nyakveregetést pont nem használjuk dicséretre. Hiszen ugyanez az impulzus éri ha valami rosszat csinál -> pofont kap, rácsapunk, magyarul "megveregetjük".
Lovaglásnál egy jól végzett feladat után engedhetünk neki a száron, kedvesen szólhatunk hozzá és végigsimíthatunk a sörényéle mentén, nyakán, esetleg farán.
Földről szintén jutalmazhatjuk kedves hangnemben való beszéddel, simogatással, vakarászással, én meg is szoktam puszilni és ölelni őket.
Lovaglás után én a teljesítménytől függetlenül szoktam néhány szem almát vagy répát adni nekik, hiszen nincsen rosszul dolgozó ló, mindennemű teljesítménynek megvan az oka, valamint a relativitása.
A jutalomfalattal való jutalmazást nem tartanám korrekt és egészséges módszernek, teljesen mindegy hogy a zacskót vagy a csemegét etetem meg a lóval, ugyanannyira mű mind a kettő.
Házilag készíthetünk bio jutalomfalatokat ( [link] de a friss almának, répának, gyümölcsöknek a közelébe sem ér vitaminértékében, ha pedig a kellemeset összeköthetjük a hasznossal, akkor miért tömnénk a lovunkat mesterségesen előállított "falatkákkal" az egészséges gyümölcsök és zöldségek helyett?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!