Milyen felszerelés kell a lovagláshoz?
-Van ahol nem adnak... KOBAK - kötelező (18év alatt). -Meg kell kérdezni.
Lapos, vékony talpú cipő (nem recés)- jó ha vízhatlan(sár esetén), lábszár fele szűkülő, de NEM szúk nadrág(kényelmes, rugalmas legyen, de ne csússzon). +Esetleg kívülre: rátűrt hosszú zokni(v. lábszárvédő).
A legfontosabb: kobak, vagy 3 ponton rögzített bukósisak (pl. biciklis) - van ahol a lovarda biztosítja, de szerintem jobban jársz egy sajáttal (amibe nem izzadtak bele mások)
Gerincvédő: már sok lovardában (a kobak mellett) ez is kötelező.
Nadrág: legyen hosszú, nem túl bő és a belső részén ne legyen varrás, mert az kidörzsölhet. Így néz ki az igazi lovas nadrág: [link] De egy kényelmes melegítő nadrág is jó lehet.
Cipő: a lényeg, hogy a talpa sima legyen (ne legyenek rajta recék). Ezen kívül jó ha van rajta egy pár centis sarok.
Ruha: öltözz rétegesen, kényelmes ruhákba
Zokni: ha nem csizmában lovagolsz, érdemes sízoknit felvenni, mert így a kengyel szíja nem csípi be a vádlidat. Vannak akik lábszárvédőt hordanak.
Ha hosszú távon szeretnél lovagolni, érdemes beszerezni lovasboltokban rendes ruházatot (főleg nadrágot és cipőt vagy csizmát).
Szerintem az első néhány hét vagy hónap után érdemes beruházni lovasfelszerelésre. Mégpedig azért, mert egy vagyonba kerül minden, és ha időközben kiderül, hogy a lovaglás mégsem a Te utad, nem olyan mint vártad, akkor nagyon sok pénzt kidobtál fölöslegesen.
Az első lovaglóórákhoz elég lesz egy mackónadrág/cicanadrág, a lényeg hogy kényelmes, sztreccses, nyúlós anyagból legyen, valamint egy olyan cipő vagy csizma amely nem túl bumszli, tehát semmiképp sem edzőcipő vagy bakancs.
Előnyös, ha van olyan kis sarka mint a lovaglócipőknek és csizmáknak:
Ez a sarok lecsökkenti annak az esélyét hogy a lábad beleszoruljon a kengyelbe. (100%-osan természetesen nem tudja megakadályozni)
A kezdő lovasoknak kobakot szokás adni a lovardában, így neked erre sem lesz gondod, ahol ezt nem tudják biztosítani a lovaglást kóstolgatóknak oda szerintem nem is érdemes menni mert akkor valószínűleg több területen is komoly hiányosságaik vannak.
Ha néhány hét illetve hónap elteltével is úgy gondolod hogy ezt a sportot űzni szeretnéd, akkor érdemes beruházni felszerelésre, akkor is tökéletesen megteszi az olcsó lovaglónadrág, gumicsizma, kobakból sem kell a 200.000-es GPA, semmi sem kell hogy túl márkás vagy drága legyen, a lényeg hogy a lovaglás során komfortot nyújtson és elősegítse a lovon való mozgást, illetve biztonságot biztosítson (a kobak).
Nekem az első felszerelésem emlékszem a Decathlonból volt, nagyon meg voltam vele elégedve és jó áron tudtuk megvenni a cuccokat, de ma már alig-alig vásárolok lovasboltban, inkább az apróhirdetéseket szemezgetem ha kell valami, sokkal egyedibb és márkásabb holmikat lehet elcsípni, jóval olcsóbban. Első vásárláskor azonban én még így is a boltot ajánlanám, ott fel tudod próbálni, megtalálni a neked legmegfelelőbb méretet, illetve az eladók tudnak segíteni a számodra legjobb holmik kiválasztásában. :)
Később aztán majd lehet márkázni, meg rájössz hogy mi az igazán jó, kialakul az igényesség ahogy egyre többet tapasztalsz, de a kezdetekben fölösleges.
Sok sikert és jó lovaglást!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!