Honnan tudni melyik felszerelés kell?
Gyakorlat és tapasztalat. :-)
Amikor kezdő egy lovas, akkor neki sem mond sokkal többet a lovasáruházak választéka, mint neked. A tapasztaltabb lovasok, az edzők stb. ismertetik meg általában a kezdő lovasokat a különféle felszerelésekkel, használatukkal, miért és mire jó, hogyan tegyük a lóra stb.
Sok mindentől függ hogy milyen felszerelés "kell", illetve, mit vesznek meg.
?? Galopp ló-e, westernes, ügető, díjló, ugró, ... csikós ló-e, esetleg igás, stb....... ???
Mindre más-más felszerelések valóak.
Vannak úgymond szükségesek: KANTÁR(-zabla,-v lovagolhatsz kettős kötőfékkel is -v. hackamore-ral), nyereg/patrac -az ezekhez való hevederek, kengyelek, ... is teljesen különbözőek, a kantár, ... is).
Nagyrészt a vele végzett "munkától" függ + hogy mekkora a ló( mini, pony, kisló ,...,óriás :D), ill. ,mennyire kezelhető, ki/átképzés alatt áll-e(esetleg még csikó), ...
Sokszor csak a pénztárcánk "dönt". -Persze pl. egész más egy 300ezres nyereg, mint egy 30ezres... Van aki színt választ, van aki márkát v. típust. Esetleg minden fölös vackot is megvehetsz ha szeretnéd mint mikulássapka a lóra(kantárra) :D,... Kantár lehet pl.: bőr, v nylon, lehet sima,v csatos; fehér,bsrns,fekete... kicsi-nagy , távlovas, mexikói, angol, ... 3000Ft- végtelen...
Azt veszed meg, amelyik tetszik. :)
A méretét egy zablának simán leméred... A zablát is, ha nem írják, meg a ló két szájszeglete közti távolságot is. :)
Hátaslónak általában sima csikózabla való, bár lehet trükközni persze, könnyebb utakat keresni. Egy olív zabla még indokolt lehet, mert nem csípheti be a ló szájszegletét, egy D zablára mindez igaz, illetve ez már minimális feszítő hatást is kifejthet, egy keményebb szájú lóhoz egy ilyen még elfogadható.
Feszítő zablát általában díjlovasok használnak, egy sima csikózablával együtt a nagykantáron, a bonyolultabb feladatokhoz. Illetve egyes esetekben átmenetileg indokolt lehet a lóra azt tenni, de sokan visszaélnek vele, láttam már olyat, hogy iskolalóra tettek ilyet napi használatra, mert "megy a ló", és nyilván majd ez megfogja. A francokat, a ló menekül a zabla elől, eszébe nem jut támaszkodni, és még véletlenül se akarja, hogy valaki a hátán a szájába csimpaszkodjon...
Kocsis vagy ügető (tulajdonképpen ez is kocsis) lóra ennek megfelelő zabla kell, western lóra szintén, stb - nem részletezem tovább, mert én meg rohanok :D
Az ember rendszerint célzatosan megy lovasboltba, már amikor oda megy, pontosan tudja, hogy mit szeretne venni. Egyébként a lovascuccok között rengeteg a parasztvakítás, aminek igazából nem sok értelme van, de mivel a lovassportot általában a tehetősebbek űzik, mégis van, aki megveszi. A rengetegféle zabla pont ilyen. 20 éves lovaspályafutásom során használtam vagy 6-féle zablát, remekül elboldogultam velük, sőt, ha nem lettek volna, 1-2-féle zablával is elboldogultam volna. Mégis van, aki a 20-30-félét megveszi, mert milyen jópofa már, hogy ízesített, ezzel biztosan szívesebben fog dolgozni a ló, stb.
A cuccok többségére ugyanez igaz. 2-3-féle alap dologgal remekül el lehet lenni, a többi csak luxus. Szoktam is jókat derülni a lovasboltban, hogy mi mindenért képesek pénzt adni az emberek. Ezerféle kefe, mind egy kicsit más. Na persze! Vakaró, szőrkefe, gyökérkefe, patakaparó, aztán szevasz tavasz. Masszírozós, slagvégre csatlakoztatható kefekesztyű, meg tudom is én. Egy kabaré, hogy miket lehet látni a lovasboltokban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!