Az istállófáslit/lábmelegítőt mikor kell felrakni a lóra?
Egész héten ki se megy? Olyan van?
Istállófáslira egészséges lábú lónál semmi szükség nincs, csak árt ha abban áll a ló. Attól függően teszik fel, hogy mi a cél: különféle krémekkel lovaglás előtt melegíteni a lábat, vagy zselével hűteni lovaglás után, esetleg a beszűrődés megszüntetésére.
Ha csupán "jószándékból" raknád fel rá, és teszem azt abban állna egész héten, felkészülhetnél arra, hogy a következő havi családi bevétel teljes egészében az orvos zsebébe fog csúszni.
Egész héten benn áll? Miért? Beteg, sérült?
Istállófáslit vagy akkor teszek a lóra, ha már előre melegíteni akarom az inait (extrém ritka eset, de elképzelhető) vagy ha valami sérülés van, ami miatt használok rá valami kencét és arra fáslizok, illetve nagyon megerőltető munka után néha szoktam néhány órát, mondjuk military cross után, de ez is elég ritka, általában olyankor is csak lemosom és kész.
Díjlovasoknál többször láttam, hogy munka előtt-után felfáslizzák istállófáslival a lovat, biztosan megvan ennek is a haszna, bár én nem látok annyira bele, nem vagyok díjlovas.
Mindig vastag, vagy időnként még annál is vastagabb - vagyis beszűrődik?
Ha beszűrődik, annak a mozgás tesz a legjobbat és a legrosszabbat az, ha boxban áll. Meg tudod figyelni, hogy ha reggelre beszűrődik, kb. fél óra futószárazás (többnyire lépés) után lemegy róla. A rugalmas istállófásli is ilyesmi célt szolgál, mint a mozgás, mert nem engedni a lábvégekben pangani a vért. Én úgy tudom este szokták feltenni mikor bejön a ló a boxba és rajta van amíg reggel ki nem megy - merthogy ez így normális, az pedig nem normális hogy 5 napig boxban van a ló.
A legjobb lenne kikérni egy lóhoz értő állatorvos véleményét, de nagyon-nagyon fontos, hogy menyit mozog a ló. Az, hogy sár vagy hó van nem lehet ok arra, hogy a boxban maradjon. Megkérdezhetem, hogy a ló a tiéd, vagy csak kíváncsi vagy mit lehetne érte tenni?
Ja és még valami: mielőtt a fáslit felteszed le kell mosnod a lábát, ha mással nem, hát szivaccsal. Sáros lábra még véletlenül se rakd fel.
A másik a felrakás módja: jó lenne megkérned valakit, aki rendszeresen fásliz, mert ha túl laza lesz nincs hatása, ha túl szoros akkor pedig még jobban tönkrevágod a lábait. Én azt mondom, hogy mozgás-mozgás-mozgás, kíméletes munka, a lábait már semmilyen fásli nem fogja visszahozni a sírból.
Drága, te nem érted, attól, hogy eső meg sár van, a lónak igenis ki kell mennie! Egyébként sokkal nagyobb eséllyel sérül le, ha csak hétvégén megy ki, mint ha minden nap legalább 1-2 órát kinn lehet, akár a legnagyobb sárban is.
Amúgy meg ha a saját lovad, miért nem viszed ki te?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!